Larenjit, ses kutusunun yani, gırtlağın iltihaplanmasını ifade eder. Vakaların büyük bir kısmı gırtlağın aşırı kullanılması ve sürekli olarak tahriş edilmesinden kaynaklanır. Vakaların az bir kısmında da larenjit, virüs ya da hastalık yapan diğer mikropların neden olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanır. Normal ses çıkarırken, ses telleri yumuşak bir şekilde açılır ve kapanır. Hastanın larenjitli olduğu sırada ise, ses tellerinin iltihaplanması sesin geçişini engeller ve sonuçta boğuk ya da kulak tırmalayıcı bir ses çıkar. Larenjitin, yani gırtlak iltihabının diğer belirtileri de zayıf ses, boğaz kuruluğu, boğaz acısı ve kuru öksürüktür. Ağır enfeksiyon durumlarında larenjit ses kaybına neden olur.
Hastalığa has belirtilerin ortaya çıkışına göre, larenjit akut (şiddetli) ya da kronik (müzmin, sürekli) olabilir. Akut larenjit bir iki hafta, kronik larenjit ise üç haftadan fazla devam edebilir. Vakaların çoğunluğu akut türündedir ve reçetesiz satılan ilaç tedavileriyle, evde yapılan tedavilere olumlu cevap vermektedirler. Kronik; yani daha uzun sürmesi ve belirtilerinin sürekli tekrarlanmasıyla karakterize olan larenjit durumları, ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Bu nedenle, diğer tıbbi sorunların bertaraf edilmesi için, larenjitin zamanında ve doğru bir şekilde tanısının konulması her zaman tavsiye edilmektedir.
Larenjit İçin Evde Tedaviler
Daha önce ifade edildiği gibi, akut larenjit aşağıdaki yöntemlerle tedavi edilebilir. Büyük çoğunlukla larenjit belirtileri, üşütme, grip, streptococcus bakterisi kaynaklı boğaz enfeksiyonu ile solunum yolu enfeksiyonu ve gastroözofajeal reflü (GERD) gibi diğer sağlık problemleriyle alevlenir. Bu nedenle, larenjit için uygulanacak ev tedavisi temelde yatan hastalığa göre değişiklik gösterir. Örneğin eğer neden, ses telleri zorlanmasıysa larenjit için en etkin ev tedavisi, sesi dinlendirmektir. Aşağıdakiler evinizde uygulayabileceğeniz bazı etkili ev çareleridir.
- Bağırmaktan kaçının. Larenjit için en etkin ev tedavisi, ses kutusunun yani gırtlağın iyice dinlendirilmesidir. Diğer bir deyişle, larenjiti olan kişi yüksek sesle ve uzun süre konuşma alışkanlığı edinmemelidir, yoksa gırtlak iltihaplanmasını daha da kötüleştirecektir.
- Fısıldayarak konuşmayın: Fısıldamak gırtlak enfeksiyonu için tetikleyicidir. Fısıltı çok alçak sesle konuşmak bile olsa, gırtlağı normal konuşmada olduğundan daha fazla zorlar. Bu nedenle larenjitli bir hasta, mümkün olduğunca fısıldamaktan kaçınmalıdır.
- Burnunuzdan nefes alın: Doğal larenjit tedavilerinden birisi de burundan nefes almaktır. Bu, gırtlağın soğuk havaya maruz kalmamasını ve ağızdan nefes almada olduğunun aksine, kurumamasını garanti eder. Temel nefes alma teknikleri konusunda daha fazla okuyun.
- Buhar çekmek: Larenjitin tedavisinde buhar solumak ve buhar banyosu yapmak etkili bir ev tedavisi yöntemidir.
- Çukur bir kaptaki kaynamış suyu kullanarak buhar soluyun. Buhar banyosu için, banyoyu kapatın ve suyu en sıcak ayarında bir süre akıtarak banyoyu buharla doldurun. Sonrasında ise, buhar dolu banyonuzda 10-15 dakika oturabilirsiniz.
- Nemlendirici cihaz kullanmak: Nem yapıcı bir cihaz, odada tavsiye edilen nem seviyesini sağlamaya yardım eder ve kuru bir çevreyi engeller. Bu nedenle, odada nem cihazı kullanmak en iyi tedavilerden birisidir. Nem cihazının faydaları üzerine daha fazla okuyun.
- Çok su için: Kişinin vücudunda mümkün olduğunca çok su olması, larenjit belirtilerinin görülme süresini kısaltmaya yardım eder. Gırtlak enfeksiyonundan kurtulmak için, her gün bol miktarda (8-10 bardak) su için.
- Limon ve bal karışımı: İçine limon ve bal karıştırılmış çay içebilirsiniz. 250 mililitre suyu kaynatın, içine bir limon sıkın ve iki tatlı kaşığı bal ekleyin. Karışım biraz soğuyunca da için.
- Boğazınızı nemlendirin. Kuru boğaz, larenjiti daha da kötüleştirdiği için, bu rahatsızlıkla baş etmek için boğazı nemlendirmek iyi bir önlemdir. Sevdiğiniz sakızdan bir parça çiğneyebilir ya da tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
- Dekonjestan maddelere hayır deyin: Dekonjestanların (burun açıcısı vb. maddeler) kullanımı, larenjit belirtileri süresince kesinlikle önerilmez. Bunun nedeniyse, bu ilaçların, larenjiti daha da alevlendiren boğaz kuruluğuna yol açmalarıdır.
- Boğazınızı temizlemekten kaçının. Boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı gibi larenjit belirtileri varken, öksürme ve boğaz temizleme eğilimi çok güçlüdür. Öksürmek ya da boğazı temizlemek ise gırtlaktaki tahriş oranını artırır; bu nedenle mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Sigara içmekten kaçının: Larenjit için diğer bir çare, sigara içmekten ve diğer zararlı dumanları solumaktan kaçınılmasıdır. Duman ve tütsü, gırtlağın durumunu kötüleştirir. Bu nedenle, larenjitin iyileşmesi için bu tür tahriş edicilere maruz kalma süresini minimuma indirmek önerilmektedir. Sigara içmenin etkileri konusunda daha fazla okuyun.
Yukarıdaki tüyolara ek olarak, larenjit için ayrıca homeopatik (aynı işlevi gören) çareler de vardır. Eğer homeopatik ilaçlar uygulamayı planlıyorsanız, mutlaka güvenilir bir markadan satın aldığınızdan emin olun. Larenjit için uyguladığınız ev çarelerinin ardından belirtilerde bir değişiklik olmadıysa, iyi bir doktora gitmeniz ve önerilerini almanız tavsiye edilir.
Larenjit Bulaşıcı Mıdır?
Özer SELİMOĞLU
2005 yılında sağ ayağıma emboli pırtı attı.Sağ bacağım kangırene çevirdi.Şuan diz altından kesik pırotez kullanıyorum. Aynı şekilde 2009 yılında bağıs... devamı
Larenjit Nasıl Önlenir?
D Vitaminin Soğuk Algınlığını Durdurduğunun Kanıtı Yok
Larenjit
Larenjit İçin Evde Tedaviler
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz