Stapadektomi, kulak kireçlenmesi (otoskleroz) hastalığının tedavisinde uygulanan bir ameliyattır. Hastaların genellikle ameliyat yapıldıktan sonra hastanede yatması gerekmez. Lokal veya genel anstezi ile yapılabilir. Cerrah ameliyatı kulak kanalından, bir ameliyat mikroskobu yardımıyla yapar. Prosedürde hareketsiz hale gelmiş üzengi kemiğinin tamamı veya bir kısmı çıkarılır ve prostetik bir cihaz yerine konulur. Bu prostetik cihaz orta kulağın kemiklerinin harekete devam edebilmesini sağlar. Bu da iç kulağın sıvısını canlandırır ve duymayı tekrar sağlar veya geliştirir.

Günümüzdeki stapedektomi 1956’dan beri %90 başarı oranıyla uygulanmaktadır. Nadir vakalarda (ameliyatların yaklaşık %1’i) prosedür duymayı kötüleştirebilir.
Otoskleroz 10 hastanın 8’inde kulakların ikisini birden etkiler. Bu hastalarda kulaklar teker teker ameliyat edilir ve öncelik duymanın daha kötü olduğu kulağa verilir. Cerrah genellikle diğer kulağı ameliyat etmeden önce 6 ay bekler. 

Çoğu hasta ameliyatın yapıldığı akşam evine döner ve ameliyat edilmemiş kulağın üstüne sessizce yatması tavsiye edilir. Ağızdan alınan antibiyotikler verilebilir. Bazı hastalar ameliyattan sonraki birkaç günde baş dönmesi yaşarlar. Operasyondan sonra birkaç hafta veya ay boyunca tat alma duygusu da etkilenebilir ancak genellikle normale döner.

Ameliyat sonrasında hastaların sümkürmekten, yüzmekten ve kulağa su kaçırabilecek faaliyetlerden kaçınması istenebilir. Uçağa binmek de dahil olmak üzere normal aktivitelere ameliyattan 2 ila 4 hafta sonra devam edilebilir.

Ani duyma kaybı, şiddetli ağrı, uzun veya şiddetli baş dönmesi veya kulağa dair yeni bir belirti görülürse doktora başvurulmalıdır. Prosedür sebebiyle duymadaki gelişme ilk 1 ila 3 haftada fark edilmeyebilir. Ancak kulak zarı hızla iyileşecek ve yaklaşık 2 haftada duyum en üst noktaya çıkacaktır. 

Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ

merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı