Uyumadan Önce Atıştırmalar

Uyuma vakti karbonhidrat almak serotonin seviyenizi yükselterek daha iyi uyumanızı sağlar. Uyumadan önce ağır yemekler yemek mide ekşimesine neden olabilir, bu yüzden küçük bir tost veya marmelat ile yetinin.

Egzersiz

Beslenmenizde değişiklikler yapmanın yanında en iyi stres öldürme stratejisi egzersize başlamaktır. En etkili egzersizler aerobik egzersizlerdir, çünkü kan dolaşımındaki oksijen miktarını yükselterek mutlu hissetmenizi sağlayan bir hormon olan endorfini üretirler. Haftada 3 veya 4 kez 30 dakika aerobik egzersiz yaparak en yüksek faydayı sağlayın.

Stres Yönetimi Diyeti

Stres yönetimi kendinizi iyi hissetmek için çok güçlü bir araç olabilir. Çok fazla baskı altında yaşamanın sadece moralinizi bozmadığına dair kanıtlar mevcuttur. Sürekli stres altında olan insanlar gripten yüksek tansiyona ve kalp hastalıklarına kadar birçok şeye karşı daha korunmasızdır. Her ne kadar stresle baş etmenin birçok yolu varsa da, stratejilerden biri de stresle mücadele eden doğru gıdaları tüketmektir. Stres yönetimi diyetinin nasıl faydalı olduğunu öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Stres Öldüren Gıdalar: Nasıl İşliyorlar

Gıdalar birçok şekilde stresle savaşabilir. Bir kase sıcak yulaf ezmesi gibi rahat yiyecekler sakinleştirici bir beyin kimyasalı olan serotonin seviyesini yükseltir. Zaman içinde vücut üzerine bir yük bindiren kortizol ve adrenalin seviyelerini azaltan başka gıdalar da vardır. Nihayet besin açısından zengin bir beslenme, tansiyonunuzu düşürüp bağışıklık sisteminizi güçlendirerek strese karşı bir etki yaratır. Hangi besinlerin strese iyi geldiğini biliyor musunuz?

Karmaşık Karbonhidratlar

Bütün karbonhidratlar beyni daha fazla serotonin üretmeye sevk eder. Kendinizi iyi hissetmenize neden olan bu hormonun sürekli salgılanmasını sağlamak için yapabileceğiniz en iyi şey çok daha yavaş sindirilen karmaşık karbonhidratlar tüketmektir. Tam tahıl kahvaltıları, ekmekleri ve makarnaları ve şu bildiğimiz eski moda yulaf lapası iyi seçimler arasındadır. Karmaşık karbonhidratlar ayrıca kan şeker seviyenizi sabitleyerek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Basit Karbonhidratlar

Diyetisyenler genellikle basit karbonhidratlardan uzak durmanızı tavsiye ederler, bunlar şekerlerde ve sodada bulunurlar. Fakat bu gıdalar stres kaynaklı rahatsızlıklara kısa dönemli bir rahatlama getirebilirler. Basit şekerler daha kolay sindirilir ve serotonin seviyesinde hızlı bir yükseliş sağlar.

Portakallar

C vitamini kaynağı olarak portakallar en başta gelir. Araştırmalar bu vitaminin stres hormonları seviyelerini azaltmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Özellikle sizi stresli bir olay bekliyorsa, vitamin takviyeleri almayı düşünebilirsiniz. Bir araştırmaya göre stresli bir işten önce 3,000 mg C vitamini alan insanların kan basıncı ve kortizol seviyeleri normale dönmektedir.

Ispanak

Temel reis asla strese yenilmemiştir, bunun nedeni ıspanağındaki magnezyum olabilir. Magnezyum, siz baskı altındayken tükenme eğiliminde olan kortizol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Magnezyumun azalması, baş ağrılarına ve yorgunluğa sebep olarak stresin etkilerini güçlendirir. Bir tabak ıspanak magnezyum depolarını fazlasıyla doldurmaya yeterlidir. Ispanak sevmiyor musunuz? Bunun yerine pişmiş soya fasulyesi, bir somon filetosunu deneyebilirsiniz, bunlar da magnezyum açısından zengindir.

Yağlı Balık

Kortizol ve adrenalini kontrol altında tutmak için yağlı balıklarla dost olun. Somon ve ton balığı gibi balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri stres hormonlarındaki yükselmeyi azaltarak kalp hastalığına karşı koruma sağlar.  Kesilmeyen bir omega 3 tedariki için haftada en az iki kez yağlı balık yiyin. 

Siyah Çay

Araştırmalar siyah çayın stresli olaylardan daha kolay sıyrılmanıza yardım ettiğini gösteriyor. Bir araştırma çaya benzeyen plasebo ile 6 hafta boyunca günde dört bardak çay içen insanları karşılaştırmıştır. Gerçek çayı içenler daha sakin oldukların bildirmiş ve stresli olayların ardından daha düşük kortizol seviyeleri sergilemiştir. Öte yandan kahve kortizol seviyelerini yükseltebilmektedir.

Şam Fıstıkları

Şam fıstıkları stres hormonlarının vücut üzerindeki etkisini azaltabilmektedir. Stres altındayken adrenalin kan tansiyonunu yükselterek kalbinizin hızlı çarpmasına neden olur. Her gün bir avuç şam fıstığı yemek tansiyonunuzu düşürür, adrenalin hücumu gerçekleştiğinde tansiyonunuz yükselmez.

Avokadolar

Yüksek tansiyonu düşürmenin en iyi yollarından biri de yeterli potasyum almaktır, yarım avokadoda orta büyüklükte bir muzdan daha fazla potasyum bulunmaktadır. Vücudunuza daha fazla yağ almak için açlık çektiğinizde potasyum açısından zengin alternatif yiyeceklere yönelin.

Bademler

Bademler faydalı vitaminlerden oluşturulmuş bir hap gibidir Bademde bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamini, vücudu stres zamanlarında daha dirençli kılan bir dizi B vitamini yumağıdır. Bademin faydalarını görmek için her gün çeyrek bardak tüketin.

Çiğ Sebzeler

Gevrek çiğ sebzeler stresin etkileriyle tümüyle mekanik bir biçimde savaşabilir. Gevrek tahıllar veya havuç yemek çene sıkmasına yardımcı olur ve gerginliğe bağlı baş ağrılarının uzak tutabilir.

Süt

Uyumadan önce tüketebileceğiniz stres öldüren başka bir gıda da bir bardak ılık süttür. Araştırmanlar kalsiyumun kas kramplarını azaltıp tansiyonu düzenlediğini, anksiyetiyi ve adet öncesi ruh hali değişimlerini önlediğini bulgulamıştır. Diyetisyenler tipik olarak yağsız veya düşük yağlı sütü önermektedir.

Bitkisel Takviyeler

Strese iyi geldiği söylenen bitkisel takviyeler vardır. Bu bitkiler arasında bilimsel olarak en fazla incelenmiş olanı sarı kantoron otudur, bu ot hafif ve orta şiddette depresyonu olan insanlara iyi gelmiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da bu bitki anksiyete ve adet öncesi strese iyi gelir görünmektedir. Sakinleştirici bir etkisi olduğu söylenen başka bir bitki olan baldıran kökü hakkında daha az araştırma yapılmıştır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam ben 99 doğumluyum sağ gözümde göz tembelliği var 07 gözlük kullanıyorum göz tembelliğini azaltacak operasyon ve tedaviler varmı ? şimdiden teşek... devamı