Nedir
Sünnet
Sünnet, penisin ucunu kaplayan derinin cerrahi olarak alınmasıdır. Sünnet, dünyanın bazı bölgelerinde, erkek çocuklar için gerçekleştirilir. Dünya çapında yeni doğan erkek çocuklarda en yaygın uygulanan cerrahi işlemdir. Yeni doğan döneminin ardından gerçekleştirilen sünnet, oldukça karmaşık bir işlemdir ve genel anestezi gerektirebilir.
Bazı aileler için sünnet, dini bir ritüeldir. Aile geleneği, kişisel hijyen ya da koruyucu sağlık hizmetleri sünnete neden olabilir. Ancak bazıları için sünnet, gereksiz veya biçim bozucu görünür. Sünnetin ardından sünnetsiz penisin görünümünün yeniden yaratılması genellikle mümkün değildir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Müslüman ve Yahudi aileler için sünnet, dini ve kültürel bir gerekliliktir. Ayrıca Afrika ve Avustralya’daki bazı yerli kabilelerde de uygulanır. Aile geleneği, kişisel hijyen ya da koruyucu sağlık hizmetleri de sünnetin gerçekleştirilmesine neden olabilir. Bazen sünnet, sünnet derisinin, penis başının üzerine geri çekilemeyecek kadar gergin olması gibi bir tıbbi ihtiyaç sebebiyle de gerçekleştirilir. Diğer durumlarda sünnet, özellikle Afrika’nın bazı bölgelerinde, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltmak için. daha büyük erkek çocukları ya da yetişkin erkekler için önerilir.
Sünnetin sağlık açısından bazı faydaları vardır, bunlar:
- Hijyeni kolaylaştırır. Sünnet penisi yıkamayı kolaylaştırır. Buna karşın, sünnetsiz penisin sünnet derisinin altını yıkamak da genel olarak zor değildir.
- İdrar yolu enfeksiyonları riskini azaltır. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski genel olarak düşüktür. Ancak bu enfeksiyonlar, sünnetsiz erkeklerde daha sık görülebilir. Hayatın erken dönemlerinde gelişen şiddetli enfeksiyonlar ileride böbrek sorunlarına yol açabilir.
- Penil (penisle ilgili) problemlerden korur. Bazı durumlarda, sünnetsiz penisteki sünnet derisinin geri çekilmesi zor ya da imkansız olabilir. Bu da sünnet derisinde ve penis başında enfeksiyona neden olabilir.
- Penis kanser riskini azaltır. Her ne kadar penis kanseri nadir görülse de, sünnetli erkeklerde görülme sıklığı daha azdır. Bunun yanı sıra, sünnetli erkeklerin beraber olduğu kadınlarda rahim ağzı (servikal) kanseri daha az görülür.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltır. Her ne kadar güvenli cinsel ilişki için korunma yolları olsa da, sünnetli erkeklerde cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların görülme riski – AİDS’e neden olan HIV de dahil – sünnetli erkeklerde daha azdır.
Bazı kan pıhtılaşması sorunları ve penis anormallikleri varsa, sünnet bir seçenek olmayabilir. Bunun yanı sıra sünnet, hastane bebek bakım ünitesinde tıbbi bakım altında olması gereken prematüre bebekler için de uygun olmayabilir.
Sünnet doğurganlığı etkilemez. Ayrıca genel anlamda erkeklerde ve eşlerinde cinsel zevki arttırmadığı ya da azaltmadığı düşünülmektedir.
Riskler
Riskler
Sünnetin bazı riskleri vardır. Bunlar:
- Cerrahi ağrı
- Özellikle genel anestezi kullanılırsa anesteziye bağlı yan etkiler
- Aşırı kanama
- Enfeksiyon
Sünnet derisi problemlerinin gelişmesi de mümkündür. Örneğin:
- Sünnet derisi çok uzun ya da çok kısa kesilebilir.
- Sünnet derisi tam anlamıyla iyileşemeyebilir.
- Kalan sünnet derisi penisin ucu ile yeniden birleşebilir, bu durumda küçük bir cerrahi onarım gerekir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Sünnetten önce doktor işlemin risklerini ve faydalarını anlatacaktır.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
İşlem esnasında
Yenidoğan sünneti, genellikle hastanede bebek bakım ünitesinde, doğumdan sonra 1 ila 10 gün içinde gerçekleştirilir.
Yenidoğan sünneti için oğlunuz sırt üstü yatırılır ve kolları ile bacakları sabitlenir. Penis ve çevresi temizlendikten sonra anestezi penise enjekte edilir ya da krem olarak penise uygulanır. Özel bir kıskaç ya da plastik halka penise bağlanır ve sünnet derisi alınır. Bunun ardından penis petrolatum jel gibi bir merhemle kaplanır ve bir gazlı bez ile gevşekçe sarılır. İşlem 5 ila 10 dakika sürer.
İşlem daha büyük erkek çocuklar ve yetişkinler için de benzer şekilde gerçekleştirilse de, aşırı kanamanın önlenmesi ya da bölgeye dikiş atılması için ek önlemler ile genel anestezi altında yapılabilir.
İşlemin ardından
Penisin iyileşmesi genellikle 7 ila 10 gün sürer. Penisin ucunda ilk başlarda ağrı olabilir ve sarımsı mukus ya da kabuklanma fark edebilirsiniz. İlk bir iki gün az miktarda kanama da görülebilir.
Anestezinin etkisi azalırken bebeğiniz huzursuzlanırsa, onu nazikçe kucağınıza alın – penisine baskı uygulamamaya dikkat edin. Daha büyük erkek çocuklar ve yetişkinler için doktor, işlemden sonraki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek reçetesiz ağrı kesiciler önerebilir.
İyileştikten sonra penisin yıkanmasında bir sakınca yoktur. Yenidoğanlar için, her bebek bezi değişiminde bandajı da değiştirin ve bebek bezine yapışmasını engellemek için penis ucuna nazikçe petrolatum jeli sürün. Bebek bezini mutlaka gevşek bağlayın. Eğer bandaj yerine plastik halka kullanıldıysa, genellikle bir hafta içinde kendiliğinden düşer. Penis iyileştikten sonra, normal banyo esnasında penisi sabun ve su ile yıkayın.
Genellikle sünnetin ardından herhangi bir sorun gelişmez. Aşağıdaki durumlarda doktora başvurun:
- Sünnetin ardından 12 saat içinde yeniden normal idrara çıkma görülmemesi
- Penisin ucunda inatçı kanama ya da kızarıklık olması
- Penisin ucunda kötü kokulu bir akıntı ya da sıvı ile dolu kabuklu yaralar olması
- Sünnetten iki hafta sonra plastik halkanın henüz düşmemiş olması.
Herkes sünnet yapabilir mi?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhabalar.Ben 26 yaşındayım.Sünnet olmadım.Sünnet olmak istiyorum ancak peniste eğrilik var aşırı olmasada.Ayrıca dahada önemlisi penis başının alt k... devamı
Sünnet Olmayanlarda Oluşabilecek Hastalıklar
Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnet
Yeni Doğan Bebeklerin Sünnet Edilmesinin Faydaları