Tırnak mantarı enfeksiyonunu tedavi etmek için mantar ilacı almalı mıyım?
Ağızdan mantar ilacı almak, ciddi tırnak mantarı tedavilerinde en etkin yöntemlerdendir. Ancak bu tür ilaçlar tehlikeli olabilir. Kalıcı bir tedaviyi de garantilemezler. Karar vermeden önce aşağıdakileri hesaba katmalısınız:
- Karaciğer ve kalp sorununuz varsa mantar ilacı kullanmamalısınız. Ayrıca, bu ilaçların sağlıklı kişilerde ender de olsa kalp ve karaciğer yetmezliği gibi yan etkileri vardır.
- Kullandığınız mantar ilacının cinsine göre karaciğer, böbrek veya kalbinizde hasar oluşup oluşmadığını tespit etmek için her dört veya altı haftada bir test yapmanız gerekebilir.
- Tedaviniz başarıyla sonuçlansa bile enfeksiyon tekrar nüksedebilir. Mantar ilacı ile başarıyla tedavi edilen kişilerin yüzde 15-20’si bir sonraki yıl tekrar enfeksiyona yakalanmıştır.
- Ciddi enfeksiyonlu kalınlaşmış tırnak vakalarında, tırnağınızı ameliyatsız veya ameliyatla çektirmek daha mantıklı bir tedavi yöntemidir.
Tırnak mantarı enfeksiyonunda neden ağızdan ilaç almalıyım?
Tırnak mantarı enfeksiyonu, kendi kendine iyileşmez ve zamanla daha da kötüleşir. Enfeksiyon, tırnağın uzadığı tırnak köküne yayılabilir ve diğer tırnaklara sıçrayabilir. Enfeksiyon süresi ne kadar uzarsa, durum o kadar kötüleşir ve tedavisi gittikçe zorlaşır. Özellikle yaşlı kişilerde görülen ve uzun süre tedavi edilmeyen ciddi ve yayılmış enfeksiyonlar, tırnakların kesilemeyecek kadar kalınlaşmasına ve ağrıya yol açar ya da yürümeyi aksatacak kadar rahatsızlık verir. Mantar enfeksiyonu bu noktaya geldikten sonra, tedavisi ağızdan alınan ilaçlarla bile zordur.
Ağrı yapan tırnak mantarı enfeksiyonunuz veya şeker hastalığı gibi ayakta oluşmuş bir enfeksiyonun daha ciddi komplikasyonlara yol açabileceği bir sağlık sorununuz olduğu takdirde, doktorunuz ilaç tedavisi önerebilir.
Tırnak mantarı enfeksiyonunu neden ağızdan ilaçla tedavi etmemeliyim?
Tırnak mantarı enfeksiyonu, “mutlaka tedavi gerektiren” bir sağlık sorunu değildir. Bazı kimseler, tırnak mantarını rahatsızlık ve ağrı verene kadar tedavi etmemeyi seçer.
Tırnak mantarı enfeksiyonlarının tedavisi zor, ilaçları da pahalıdır. Ağızdan alınan ilacın işe yarayacağı ve mantarın tekrarlamayacağı da garanti değildir. Mantar ilacı ile başarıyla tedavi edilen kişilerin yüzde 15-20’si bir sonraki yıl tekrar enfeksiyona yakalanmıştır. İleri yaş (60 yaşın üstü), tedavinin başarı oranını yüzde 65 düşürür.
Tırnak mantarı enfeksiyonu ilaçlarının karaciğer hastalığı ve kalp yetmezliği gibi yan etkileri bulunur.
İlaç tedavisi dışında mantar kremi veya solüsyonu kullanmak ile tırnağı ameliyatla veya ameliyatsız çektirmek gibi diğer yöntemler de vardır.
Ağızdan alınan ilaçlar tırnak mantarı enfeksiyonunu tedavi etmede ne kadar etkilidir?
İtrakonazollu ilaçlar, küf ve mayaların neden olduğu enfeksiyonlarda tercih edilir. Dermatofitlerin yol açtığı enfeksiyonlarda da kullanılabilirler. Araştırmalara göre, itrakonazol içeren ilaçlardan kullananların yüzde 45-70’inde mantar ölmüş, yüzde 35-80’inde de normal görünümlü tırnak yerine gelmiştir.
Flukonazol’un tırnak mantarı enfeksiyonlarına etkisi ile ilgili yeterli araştırma yoktur. Ancak, bugüne kadar yapılmış araştırmalar oldukça umut vaadediyor. Özellikle mayaların yol açtığı enfeksiyonlarda tercih edilmesi gereken temel ilaç olarak gösteriliyor. Flukonazolu ağızdan alan kişilerin yüzde 72 – 89’unda ayak tırnaklarındaki görünümün yüzde 75 oranında düzelmiş olduğu görülmüştür.
Ketokanazol ve griseofulvin içeren ilaçlar, tırnak mantarı enfeksiyonlarında ender kullanılır.
Bu ilaçların yan etkiler nelerdir?
Ağızdan alınan mantar ilaçlarının az rastlanan ama ağır yan etkileri arasında, tehlikeli ilaç etkileşimleri, karaciğer hastalığı, karaciğer ve kalp yetmezliği bulunur. Daha ufak yan etkiler arasında da başağrısı, midede hassasiyet, ishal, döküntü, kaşıntı ve tat kaybı görülmüştür.
Bu ilaçları kullanmamanın yaratacağı riskler nelerdir?
Genel sağlığınızda bir sorun yoksa, varolan tırnak mantarı ile ciddi bir sağlık sorunu riski arasında bir bağlantı yoktur. Fakat, tırnağınız gittikçe şeklini kaybedip kalınlaşabilir. Bunun sonucunda da tırnağınız, ayakkabınızı giydiğinizde veya yürürken ağrı yapabilir. Tırnağınızın görünümünden dolayı sıkıntı duyabilirsiniz.
Şeker hastalığınız varsa ya da bağışıklık sisteminiz zayıfsa, mantar enfeksiyonu daha ciddi bir bakteriyel enfeksiyona dönüşebilir.
Ağızdan Mantar İlacı Almak Konusunda Karar Vermek
Seçenekleriniz
- Tırnak mantarı enfeksiyonunuzu hiç tedavi etmemek
- Mantar ilacı almak
- Mantar kremi veya solüsyonu kullanmak ya da tırnağınızı ameliyatla veya ameliyatsız çektirmek gibi başka bir yönteme başvurmak
Tırnak mantarı için ilaç kullanmanın nedenleri
- Ağızdan alınan ilaçlar etkilidir. İlaçların tedavi oranları yüzde 40-90 arası değişir.
- Mantar üzerine sürülen krem veya solüsyon halindeki ilaçlar, ağızdan alınanlar kadar etkili değildir.
- Mantar üzerine sürülen ilaçları kullanmak daha dertli bir iştir ve daha uzun tedavi süresi gerektirir.
- Şeker hastalığı olan veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde mantar enfeksiyonları daha ciddi bir bakteriyal enfeksiyona dönüşür.
- Ağrı ve rahatsızlıktan dolayı ayakkabı giymek zorlaşır.
- Enfeksiyonun yarattığı görünümden dolayı sıkıntı duyabilirsiniz.
- Enfeksiyon ilerlerse, bu safhadaki tedavi size daha pahalıya patlar.
Tırnak mantarı ilacı kullanmamak için nedenler
- Enfeksiyon tekrar nüksedebilir. Mantar ilacı ile başarıyla tedavi edilen kişilerin yüzde 15-20’si bir sonraki yıl tekrar enfeksiyona yakalanmıştır.
- Genel sağlık durumu iyi olan kişilerde, varolan tırnak mantarı ile ciddi bir sağlık sorunu riski arasında bir bağlantı yoktur. Ancak, belli bir süre sonra tırnağın şekli bozulup kalınlaşabilir.
- İleri yaş (60 yaşın üstü), tedavinin başarı oranını yüzde 65 düşürür.
- Enfeksiyonun iyice ilerlediği ve tırnağın kalınlaştığı durumlarda, tırnak mantarı tedavisinin başarı oranı düşüktür.
- Ağızdan alınan mantar ilaçlarının az rastlanan ama ağır yan etkileri arasında tehlikeli ilaç etkileşimleri, karaciğer hastalığı, karaciğer ve kalp yetmezliği bulunur. Daha ufak yan etkiler arasında da başağrısı, midede hassasiyet, ishal, döküntü, kaşıntı ve tat kaybı görülmüştür.
- Mantarın üzerine sürülen krem ve solüsyonlar işe yarayabilir.
- Her dört veya altı haftada bir karaciğerde hasar oluşup oluşmadığna dair kan testi yaptırmanız gerekebilir.
- Bu tedavi pahalıdır. İlaç, laboratuar testleri, tırnakla ilgili işlemler ve doktor ziyaretleri gibi harcamalarınız olabilir.
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
selamlar günnur hanım bi konu hakkında danısıcaktım babamın ilk tırnaklardan basladı hastalıgı biz mantar olabilir sanıyorduk ama bi zaman sonra ayak ... devamı
Ameliyatsız Tırnak Çekme İşlemi Yapılabilir Mi?
Melanom Ayak Tırnağını Etkileyebilir
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Ayak Tırnak Mantarı
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir