Toksik nodüler guatr zehirli guatr olarak da bilinir. En uygun tedavisi için henüz tartışmalar sürmektedir. Graves hastalığının aksine toksik nodüler guatr otoimmün bir hastalık değildir ve çok nadiren kendi kendine geriler. Radyoaktif iyot veya ameliyat seçenekleri arasında verilen tedavi kararı hastadan hastaya değişebilir. Belirti vermeyen hastalar, hastalığın gelişimine karşı yakından gözlemlenmelidir. Bazı uzmanlar ise daha yaşlı hastaların, osteopeni hastası kadınların, atrial fibrilasyon riski olanların tedavi edilmesi gerektiğini savunurlar. 

Amerika ve Avrupa’da radyoaktif iyot toksik nodüler guatrın tedavisi olarak görülmektedir. Hamilelik haricinde radyoiyodin terapisinin hiçbir kontrendikasyonu yoktur. Radyoaktif iyotun doğru dozu hakkında çok sayıda tartışma mevcuttur. Toksik nodüler guatr hastalarının, Graves hastalarından daha fazla radyoiyodine ihtiyaç duyduğu düşünülür. Radyoiyodin terapisinin tek bir dozu %85 ila 100 oranında başarı sağlar. Guatrın boyutunu %40’a kadar küçültebilir. Başlangıç tedavisinin başarısızlığı daha büyük guatr boyutu ve artan T3, T4 hormonları seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu da radyoiyodin dozunun artırılmasını gerektirebilir. 

Tiroit karşıtı ilaçlar ve beta blokerler kısa süreli olarak toksik nodüler guatr tedavisinde kullanılırlar. Radyoiyodin veya ameliyat tedavisine hazırlık sürecinde önemlidirler. Ameliyat tedavisi ise genellikle genç hastalarda, 1 veya daha fazla büyük nodülü olan hastalarda, hamile hastalarda, radyoiyodin tedavisinin işe yaramadığı hastalarda veya hızlı tedavi gerektiren hastalarda uygulanır. 

Op. Dr. Korkut ARSLAN

Merhaba hocam bugün 15 gün oldu günüm geçiyor bana yardım edin lütfen hamile olabilirmiyim yada menepoza girmiş olabilirmiyim bir kaç gün önce bir kaç... devamı