Her ne kadar çoğunlukla bir hıçkırık nöbetinin net bir nedeni yoksa da akut veya geçici hıçkırığı tetikleyebilen bazı faktörler vardır:
- Baharatlı yiyecekler yemek. Baharatlı yiyecekler diyaframınızın normal kasılmalarını kontrol eden sinirlerde tahrişe neden olabilir.
- Büyük miktarda yemek, gazlı içecekler içmek veya hava yutmak. Bunlar midenizin genişlemesine (gerilmesine) neden olabilir, bu da diyaframınızı yukarı iterek hıçkırık olasılığını artırır.
- Alkol almak. Alkol diyaframınızı ve ses tellerinizi gevşetebilir, diğer faktörlerin hıçkırığı tetiklemesini kolaylaştırabilir.
- Ani sıcaklık değişiklikleri. Vücudunuzun içinde veya dışında sıcaklıklarda ani değişiklikler, örneğin sıcak sıvıların üstüne soğuk sıvılar içmek ya da duş suyunun aniden sıcaktan soğuğa dönmesi hıçkırığı başlatabilir.
- Tütün kullanımı. Tütün kullanmak diyaframı kontrol eden sinirleri tahriş ederek (frenik sinir), hıçkırığa neden olabilir.
- Ani heyecan veya duygusal stres. Stres veya ani heyecanlanmanın neden hıçkırığa neden olduğu açık değilse de ürkmenin hıçkırık refleksine karışan sinirlerden (vagus sinirleri) biri üzerindeki etkisine bağlı olabilir.
Israrcı ve tedavisi zor hıçkırık
Hıçkırık nadiren, başka tıbbi bir rahatsızlığın sonucu olabilir.
Durum böyleyken hıçkırıklar genellikle 48 saatten fazla sürer. Israrcı ve zor tedavi edilen hıçkırığın 100’den fazla nedeni tespit edilmiştir. Genellikle aşağıdaki kategorilerde gruplanır:
Sinir hasarı veya tahrişi. Vagus sinirlerinizden veya frenik sinirlerinizden birinin hasara uğraması ısrarcı veya zor tedavi edilen hıçkırığın en yaygın nedenidir.
Vagus siniri beyninizle kalp, akciğerler ve bağırsaklar gibi organlarınız arasında iletişim hattı olarak hizmet eder. Vücudunuzun her iki tarafında birer vagus siniri vardır. Bu sinirler beyin kökünüzden çıkarak boynunuz ve aşağısına, göğsünüze ve karnınıza ilerler. Frenik sinir diyaframınızın hareketini kontrol eder. Vücudunuzun her iki tarafında birer frenik sinir vardır. Frenik sinirler beyin kökünüzden çıkarak boynunuzdan geçer ve diyaframınıza gider.
Bu sinirlere zarar verebilecek veya tahriş edebilecek durumlara örnekler arasında kulağınızda yabancı bir cisim (çoğunlukla bir kıl), boynunuzda tümör, kist veya guatr, gastroözofajial reflü ya da diyaframınızdaki bir apse sayılabilir.
Merkezi sinir sistemi bozuklukları. Merkezi sinir sisteminizde bir tümör veya enfeksiyon ya da travma sonucu oluşan hasar vücudunuzun hıçkırık refleksini olağan kontrolünü gevşetebilir.
Metabolik bozukluklar. Hıçkırığa neden olabilecek metabolik bozukluklar arasında böbreklerinizin atıkların toksik seviyelerde birikmesini (üremi) engelleme yeteneğine etki eden bir rahatsızlık ve vücudunuzda normalden daha düşük seviyede karbon dioksite yol açan bir rahatsızlık (hipokapni) bulunur.
Ameliyat. Genel anestezi ve ameliyatı takip eden komplikasyonlar tedavisi zor hıçkırıklara neden olabilir.
Zihinsel veya duygusal tetikleyiciler. Anksiyete, stres ve heyecan bazı kalıcı veya tedavisi zor hıçkırık vakalarıyla ilişkilendirilmiştir.
Hirsutizm Kadınlarda En Yaygın Sorun!
Op. Dr. Yusuf CAN
günde 3 yda 4 kere 2 3 saat arayla tek bir hıçkırık oluyo sebebi nedir? yani sabah kalkıyrm bir kere hıckırık baska yok oglen 1 2 defa oluyo ac karnın... devamı
Anksiyete Ve Stres Hıçkırığı Tetikliyor
Hıçkırık Ve Mide Yanması Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
Yenidoğanlarda Hıçkırık
Hıçkırık
Anksiyete, Stres Hıçkırığı Tetikliyor