Nedir
Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TURP)
Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), orta ile ciddi düzeyde iyi huylu prostat bezi büyümelerini (BPH) tedavi etmek için kullanılır. TURP, prostat büyümesi için uygulanan en yaygın cerrahi işlemdir ve bütün iyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarının yüzde 90’ına karşılık gelir.
TURP süresince doktorunuz, fazla prostat dokularını kesmek ve düzeltmek için cerrahi bir alet kullanır. Birçok erkekte TURP, idrarın geçtiği borucuk üzerindeki basıncı etkin bir şekilde azaltarak BPH’den kaynaklanan alt idrar yolları belirtilerini etkin bir şekilde iyileştirir. Bunlar idrar yaparken zorlanma, sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı ve geceleri idrar yapma sıklığında artış gibi belirtilerdir.
Transüretral prostat rezeksiyonu, açık cerrahi tedavi seçeneklerinden daha az ‘invaziv’ bir işlemdir ve iyileşme süresi genellikle daha hızlıdır
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
BPH belirtilerinin iyileştirilmesi
Doktorunuz, eğer BPH kaynaklı şu alt idrar yolları belirtileriniz orta ya da şiddetli düzeyde seyrediyorsa transüretral prostat rezeksiyonunu tavsiye edebilir:
- İdrar yapmada zorlanma
- Çok sık idrara çıkma ihtiyacı
- Acil idrara çıkma ihtiyacı
- Geceleri idrara çıkma sıklığında artış
TURP iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin çoğunluğundaki alt idrar yolu belirtilerinin azaltılmasına yardım eder. Bu tedavi, çok rahatsız edici belirtileri olan ve daha büyük prostat bezine sahip erkeklerde de belirtileri en iyi şekilde iyileştirir. Hatta iyi huylu prostat büyümesi sebebiyle mesanesi ciddi hasara uğramış erkeklerde bile TURP’den sonra genellikle iyileşme görülür.
BPH komplikasyonlarının tedavisi
Eğer BPH, idrar tutmadan kaynaklanan mesane taşları ya da böbrek hasarı gibi komplikasyonlara neden oluyorsa TURP gerekli olabilir.
Prostat kanseri belirtilerinin iyileştirilmesi
Eğer size prostat kanseri teşhisi konulmuşsa, doktorunuz diğer kanser tedavileri sürecine girmeden önce, bir tümörün neden olduğu belirtileri iyileştirmek için transüretral prostat rezeksiyonu (prostatın bir kısmının alınmasını) önerebilir.
Riskler
Riskler
Transüretral prostat rezeksiyonu genellikle güvenli bir işlemdir. Ciddi yan etkiler ya da komplikasyonlar seyrektir. TURP’nin muhtemel komplikasyonları şunlardır:
- Meninin mesanenize dolması (geriye boşalma)
- Ereksiyon sorunları
- Ağrılı idrar yapma
- İdrar yolları enfeksiyonlarının tekrarlaması
- İdrar kesesi boynunda daralma (sitriktur)
- Üretral daralma (sitriktur)
- İdrarda kan (hematuri)
- İdrar kaçırma
TURP sendromu
Bu işlemden kaynaklanan diğer muhtemel komplikasyon, TURP sendromudur. Bu sendrom, işlem süresince, prostatın fazla dokularının yıkanmasıyla mesaneye dolan sıvıdan, kan dolaşımınızın çok fazla emmesi sonucu ortaya çıkar. Yıkama solüsyonundan çok fazla emilmesi, kanınızdaki sodyum yoğunluğunun anormal derecede düşmesine neden olabilir. Mevcut ameliyat teknikleri TURP sendromunu seyrekleştirir ve kolaylıkla tedavi edebilir. Bazı durumlarda cerrah, geleneksel yıkama solüsyonundan ziyade, maden tuzu kullanan TURP sistemi kullanabilir ve böylelikle TURP sendromu riskini ortadan kaldırır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
TURP öncesinde belli bir süre boyunca yemekten ve içmekten kaçınmanız gerekebilir. Ayrıca eğer aspirin ya da varfarin gibi kan sulandırıcılar alıyorsanız, bu ilaçları işlem öncesinde almayı kesmeniz gerekecektir. Sizin durumunuza uygun özel hazırlıklar konusunda doktorunuzla konuşun.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
TURP sırasında
Size, ya işlem sırasında uyanık kalacağınız ancak ameliyat bölgenizde acı hissetmeyeceğiniz omurilik anestezisi ya da sizi uyutacak genel anestezi verilecektir.
Anestezi etkisini gösterdikten sonra, rezektoskop (transüretral prostat ameliyatında kullanılan bir alet) adı verilen bir alet penisinizden üretranızın içine doğru sokulur, dışarıda bir kesiğe gerek olmaz. 30,5 cm uzunluğunda ve1 cmçapında bir cihaz olan rezektoskop bir ışık, yıkama sıvısını kontrol eden kapaklarla kan damarlarını kapatan ve dokuları buharlaştıran elektrikli bir spiralden oluşur.
60 ila 90 dakika süren operasyon süresince cerrahınız, prostat bezinizin içinden engelleyici dokuları alarak üretranızdaki basıncı azaltacak bir kavis yaratır. Prostat bezinizin sadece iç kısmı alınır. Bu dokular, yıkama solüsyonu aracılığıyla mesanenize taşınır ve buradan operasyonun sonunda temizlenir.
İyi huylu prostat büyümesi, genellikle prostat kanserinin bir belirtisi değildir ve prostat kanseri riskinizi artırmaz. Ama doktorunuz işlem sırasında prostatınızdan alınan dokuların, görünmeyen kanser hücreleri bakımından kontrol edilmesi için laboratuara gönderilmesini tavsiye edebilir.
TURP sonrasında
İdrarınızda bir miktar kan ya da küçük kan pıhtıları bulunması dışında, bir iki gün içerisinde hastanede iyileşirsiniz. Birkaç gün süresince üriner katetere ihtiyacınız olabilir. Başlangıçta idrar yaparken ağrı ya da idrarınız ameliyat bölgesinden geçerken acil idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bunlar bir ila dört hafta süresince aşamalı olarak iyileşir. İki hafta içerisinde ofis çalışmalarınıza dönebilirsiniz ve dört ila sekiz haftada de bedensel olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Muhtemelen, dört ila sekiz haftalık bir sürede de seks yaşamınızı başlatabilirsiniz. Sizin durumunuz için neyin doğru olduğunu doktorunuzla konuşun.
Sonuçlar
Sonuçlar
Transüretral prostat rezeksiyonu belirtileri, genel olarak çok çabuk iyileştirir. Çoğu erkek birkaç gün içerisinde önemli ölçüde daha güçlü idrar akışı yaşar.
Seyrek olarak bazı erkeklerde, ya prostat bezleri tekrar büyüdüğü için ya da ilk ameliyatta yeterince alınmadığından dolayı TURP’den yıllar sonra ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bu çok yaygın değildir ve iyi huylu prostat büyümesinin diğer tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha düşük ihtimaldir.
TURP sonrasında normal olarak yapmanız gerektiği üzere, yılda bir kez rektal muayeneyle prostat kanseri taraması yapılması önemlidir. İyi huylu prostat büyümesini tedavi edecek işlemler prostatta, prostat kanseri gelişecek alanları tedavi etmez, bu nedenle prostat kanseri ortaya çıkma riskini de ortadan kaldırmaz. Eğer alt idrar yolları belirtilerinizde herhangi bir kötüleşme fark ediyorsanız, doktorunuza görünmek için randevu alın.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
İnterstisyel Lazer Tedavisi
Açık Prostat Alımı Ameliyatı (Prostatektomi)
Transüretral Prostat Kesiği (Tuıp)
Radikal Prostatektomi
Benign Prostat Hiperplazisi (Prostatta İyi Huylu Büyüme)