Nedir
İnterstisyel lazer tedavisi, prostat büyümesi nedeniyle, üriner belirtilerin tedavisi için uygulanan tedavi yöntemidir. Yatakta hasta esasına göre yapılır. İnterstisyel lazer koagulasyon (ILC) olarak da adlandırılan interstisyel lazer tedavisi, büyümüş prostat dokusunu ısıtır ve yok eder.
İnterstisyel lazer tedavisi sırasında lazer enerjisi, penise yerleştirilen bir fiber-optik tüp ile büyümüş prostata yönlendirilir. Lazerden gelen ısı idrar akışını engelleyen prostat hücrelerini yok eder.
İnterstisyel lazer tedavisi, iyi huylu (benign) prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinen prostat büyümesi tedavisi için çeşitli seçeneklerden biridir. Diğer tedaviler arasında ilaç tedavisi, transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), transüretral mikrodalga tedavisi (TUMT), transüretral iğne ablasyonu (TUNA) ve açık prostatektomi yer alır.
Niçin Kullanılır
Neden kullanılır?
İnterstisyel lazer tedavisi, prostat büyümesi nedeniyle üriner belirtilerin tedavisi için uygulanan bir yatarak tedavi yöntemidir. Bu belirtiler şunlardır:
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- Gece idrara çıkma sıklığında artış (noktüri)
- İdrar yaparken durma ve yeniden idrar yapmaya başlama
- Mesanenin tamamen boşaltılamadığı hissi
İnterstisyel lazer tedavisi, en çok normal ila orta derecede genişlemiş prostatı olan erkeklerde işe yarar. İnterstisyel lazer tedavisinin başlıca avantajlarından biri de, ameliyat ve diğer prostat büyümesi işlemlerinde mümkün olan kan kaybına neden olmamasıdır. Bu nedenle, interstisyel lazer tedavisi kan inceltici ilaç alan ya da kanları normal biçimde pıhtılaşamayan, kanama bozukluğu olan erkekler için iyi bir seçenek olabilir.
Riskler
Riskler
İnterstisyel lazer tedavisinin ciddi ve uzun vadeli komplikasyon geliştirme olasılığı cerrahiye nazaran daha azdır. Ancak, işlemden hemen sonra, cerrahi veya prostat büyümesi için yapılan diğer tedavilere nazaran daha fazla soruna neden olabilir. İnterstisyel lazer tedavisinin riskleri şunlardır:
- İdrar retansiyonu. Bazı erkekler interstisyel lazer tedavisi sonrasında idrar yapmada zorluk yaşarlar. Bu durumda, birkaç gün ila birkaç hafta süreyle mesanenizden idrarın akması için penis içine bir tüp yerleştirilmesi (idrar kateteri ya da sondası) gerekebilir.
- İdrar yolu enfeksiyonu Kateter ne kadar uzun süre yerinde kalırsa idrar yolu enfeksiyonu ihtimali de o kadar artar. İdrar yolu enfeksiyonları, interstisyel lazer tedavisinin yaygın bir komplikasyonudur ve antibiyotik veya diğer tedavi seçeneklerini gerektirebilir.
- Üretranın daralması. Bu rahatsızlık mesanenizden idrar taşıyan tüpü tıkar ve ilave tedavi gerektirebilir.
- Yeniden tedavi ihtiyacı. İnterstisyel lazer tedavisi olan bazı erkeklerin, daha sonra tekrar ve genellikle cerrahi tedavi almaları gerekir. İnterstisyel lazer tedavisi sonrası ek tedavi ihtiyacı olasılığı, transüretral rezeksiyon (TURP) veya açık prostatektomi sonrası olandan daha fazladır. Çünkü ya belirtiler zamanla yeniden gelişir ya da hiç bir zaman yeterli iyileşme sağlanmaz. İnterstisyel lazer tedavisi gören erkeklerin neredeyse yarısı, sonunda prostat büyümesi nedeniyle üriner belirtilerini kontrol etmek için daha ileri tedavilere ihtiyaç duyar.
- Retrograd ejakülasyon. Bu, boşalma sırasında meninin geriye, mesanenin içine akması durumudur. Ağrı verici veya zararlı değildir. Bu durum olduğunda, orgazm sırasında penisinizden meni çok az gelir veya hiç gelmez.
- Ereksiyon problemleri. İnterstisyel lazer tedavisinin erektil fonksiyon bozukluğuna (cinsel ilişkiye girmeye yetecek kadar ereksiyonun gerçekleşmemesi) neden olması riski çok düşüktür.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl hazırlanacaksınız?
Tedavinizden önce yapacaklarınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Eğer doktorunuz isterse kan inceltici ilaçları kesin ya da azaltın. Warfarin ve aspirin, ibuprofen ya da naproksen gibi bazı reçetesiz ağrı kesiciler kan incelticilere örnektir. Asetaminofen genel olarak sorun yaratmaz.
- Eğer doktorunuz damar yoluyla (IV) yatıştırıcı veya general anestezi verilmesi gerektiğini söylerse, tedaviden önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yemeyin ya da içmeyin. Doktorunuz başka tedbirler almanızı da isteyebilir.
- İşlemin olacağı günün sabahında, sadece doktorunuzun almanızı söylediği ilaçları, küçük bir yudum ile alın.
Doktorunuz başka tedbirler almanızı da isteyebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne bekleyebilirsiniz?
İnterstisyel lazer tedavisi genellikle bir yatarak tedavi işlemi olarak gerçekleşir. Yani geceyi hastanede geçirmeniz gerekir. İnterstisyel lazer tedavisine başlamadan önce, doktorunuz size genel anestezi verecektir, yani işlem sırasında bilinçsiz olursunuz. Veya ağrının engellenmesi için omurganıza bir anestetik enjekte edilmesi gerekebilir.
İşlem sırasında
İnterstisyel lazer tedavisi sırasında, bir fiber-optik skop penisinizin ucundan mesanenizden idrarı taşıyan tüpün (üretra) içine sokulur. Bu araç, prostatın yanındaki üretranın bir kısmının içinde küçük delikler açmak için kullanılır. Daha sonra idrar akışını engelleyen yerdeki prostat dokusunu ısıtmak ve yok etmek için lazer enerjisi kullanılır. Tedaviyi tamamlamak için genellikle birkaç delik açılması gereklidir.
İşlemin ardından
İyileşme için doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Doktorunuz onay verene kadar kan inceltici ilaçlar almayın.
- 3 ila 5 gün, ağır kaldırmak gibi yorucu aktiviteler yapmayın.
- Doktorunuz onay verene kadar cinsel ilişkiye girmeyin. Çoğu erkek için, bu süre işlemden sonra bir veya iki haftadır.
İşlemden sonra, idrarın mesanenizden geçmesine izin verecek şekilde penisinizin içine bir tüp sokulması (idrar kateteri) gerekebilir. Tüp çıkarıldıktan sonra idrar yapamıyorsanız doktorunuz size, yeniden idrar yapana kadar günde birkaç defa kendi başınıza sokabileceğiniz kateterler verebilir.
İşlemden sonraki özel kısıtlamalar ya da almanız gereken diğer önlemler hakkında doktorunuza danışın. Çoğu erkek bir iki hafta içinde cinsel işlevlerine ve rutin faaliyetlerine dönebilir. Doktorunuz enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve ağrıları azaltmak için ilaçlar reçete edebilir.
İnterstisyel lazer tedavisinin yaygın olarak görülen yan etkileri şunlardır:
- İşlemden sonra birkaç gün idrarda kan (hematüri) görülmesi.
- Ağrılı idrara çıkma, idrar yapma güçlüğü ya da sık ve acil idrara çıkma isteği gibi üriner belirtiler. Bu belirtiler işlemden sonra bir kaç hafta kadar sürebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
İnterstisyel lazer tedavisi, çoğu erkekte idrar akışını iyileştirir. Bazı erkekler, iyileşmeden önce belirtilerinin bir süre biraz daha kötüleştiğini bildirmiştir.
İnterstisyel lazer tedavisi, idrar akışını iyileştirme konusunda genellikle ilaçlardan daha etkili olmasına rağmen, prostat ameliyatından daha az etkilidir. Hala nispeten yeni bir tekniktir ve işlemin uzun vadede etkinliğinin ve risklerinin tespit edilmesi için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Fibromiyalji Menstrüasyon Sırasında Kötüleşiyor
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba Sinan Bey 1994 Doğumluyum Gözümde Astigmat Var Lazer Tedavisi Olmak İstiyorum Muayene Ücretiniz & Lazer Tedavi Ücretiniz Ne Kadar slymn.... devamı
Robotik Cerrahi İle Böbrek Nakli
Prostat Ameliyatının Yan Etkileri
Üroloji Hastalıkları Belirtileri
Prostat Bezi Büyümesi
Lazerli Prostat Ameliyatı