Meme Büyütme

Tubuler (tübüler) meme deformitesi halk arasında keçimemesi olarak da bilinen bir durumdur. Doğumsal bir durumdur ve genellikle meme büyümesinin başladığı 13-14 yaşlardan sonra fark edilir. Hastaların doktora başvurması da genellikle bu dönemlerde başlar.

Tubuler meme deformitesinde meme dokusu areole yani meme başının etrafında toplanmıştır ve tabanda konstiktif bir bant bulunur. Deyim yerindeyse meme dokusu meme başına doğru fıtıklaşmıştır. Görüntü olarak genellikle iki meme arası oldukça açıktır ve memeler göğüs kafesi üzerinde sarkık ve küçük bir top gibi görünürler. Tabii ki deformite değişik derecelerde ve boyutlarda olabileceği gibi tek memeyi veya her iki memeyi etkileyebilir.

Tubuler meme deformitesi olan hastalar genellikle durumun farkında değildir ve doktora meme küçüklüğü şikâyeti veya nadiren meme de sarkıklık ve küçüklük şikayeti ile başvururlar.

Tanı

Tanı bir plastik cerrah tarafından özellikle deformite çok belirginse sadece muayene ile koyulabilir. Bazı çok hafif tubuler memeler deneyimli olmayan plastik cerrahlar tarafından bile anlaşılmayabilir ve bu tanının koyulmaması sonucunda yapılan basit bir meme büyültme ameliyatı hastayı hiç de memnun etmeyecek sonuçlar verebilir. Tubuler meme deformitelerine yaklaşım kesinlikle klasik bir meme büyütme ameliyatından farklı olmalıdır. Ayrıca tubuler meme deformitesinin ayırıcı tanısında diğer meme ve göğüs deformiteleri ( poland sendromu, pectus carinatum ve excavatum vb) de dikkate alınmalıdır.

Tedavi

Tedavi deformitenin derecesi, memelerin büyüklüğü ve hastanın isteğine göre değişik şekillerde yapılabilir. Bu deformitenin ameliyat dışında herhangi bir tedavisi yoktur.

Tubuler meme deformitesinin ciddi bozukluk yarattığı durumlar sorun değildir çünkü bunlar en deneyimsiz doktorlar tarafından bile kolaylıkla tanınabilir. Her ne kadar bu tur ciddi deformitelerde yapılması gereken operasyonlar basit bir meme büyütme veya dikleştirme ameliyatından çok zor olsa da sonuç olarak deformite belli ve operasyon sekli bellidir.

Tubuler meme deformitesinde asıl zor durum bu konularda deneyimsiz bir cerrahin hafif ya da gizli tubuler meme deformitesini gozden kaçırıp hastaya klasik bir meme büyütme ameliyatı yapmasıdır. Sonuç ne hastayı ne doktoru memnun eder ve bazen özellikle gizli tubuler meme deformitesinin operasyon nedeniyle iyice artmasından dolayı ( çünkü alta yerleştirilen protez meme dokusunu iterek deformiteyi arttırır) hasta ameliyatından bir sure sonra protezlerini çıkarttırmak dahi isteyebilir. Bazen deformite tek memededir ve fark edilmediği için meme büyütme sonrası çok ciddi meme asimetrileri ortaya çıkar. Hâlbuki deformite operasyon öncesinde bu konuda tecrübeli bir plastik cerrah tarafından görülür ve uygun bir şekilde değerlendirilirse evet tedavi yine meme büyütme ameliyatıdır ancak klasik bir meme büyütme ameliyatından farklı bir teknik, farklı sekil ve büyüklüklerde protezler kullanılarak yapılmalıdır.

Belirgin keçimemesi deformitelerinde yaklaşım protezli veya protezsiz olabildiği gibi çok nadir bazı durumlarda normalde onaylamasam da memeye yağ enjeksiyonu yapılması gerekebilir.

Deformitenin özelliğinden dolayı operasyon amaçları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • ·        Büyük areolayı küçültmek
  • ·        Memenin sarkık görünümünü düzeltmek
  • ·        Konstriktif halkayı yok etmek
  • ·        İnferior pole eksikliğini gidermek
  • ·        Her iki meme arasındaki dekolte bölümündeli ayrıklığı düzeltmek
  • ·        Memeleri vücut ölçüsüne göre ideal büyüklüğe getirmek

 

Operasyon tubuler meme konusunda deneyimli bir cerrah tarafından yapılmalı ve hasta operasyon sonrası takip edilmelidir. Protez kullanılsa da kullanılmasa da operasyon meme büyütme ameliyatından tamamen farklı şekilde ve farklı amaçlarla yapılır.

 

 

Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR

hocam merhaba. 3 hafta önce memede ağrı şikayeti ve şişlikle genel cerrahi servisine muayene gittim. orda acil ultrasonum çekildi, kanallarda genişlem... devamı