Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, dünya nüfusunun tahmini olarak üçte birinin tüberküloz hastası olmaksızın bu mikrobu taşıdığına işaret edilen açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı, 1,7 milyonun bu hastalıktan öldüğü bildirildi.
Hastalığın genel belirtileri arasında, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunduğu belirtilen açıklamada, akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı bulunduğu uyarısı yapıldı.
2-3 haftadan uzun süre devam eden öksürükte veremden şüphelenilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, bu tür durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması istendi.
En çok ölüme yol açan hastalıklardan birisi
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalıklardan birisinin verem olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Bu nedenle, hastalık bulguları olan kişilerin en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini doğrudan gözetimli tedaviyle tamamlamaları çok önemlidir.
Verem tedavisinde kullanılan ilaçlarla verem hastalarının tedavileri başarıyla yürütülmektedir. Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilmektedir.
Ülkemizde, tüberküloz hastalığıyla mücadelede önemli başarılar elde edilmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında vaka görülme sıklığında sürekli azalma kaydedilmiştir. Örneğin 2010 yılında toplam olgu hızı, bir önceki yıla oranla yüzde 6,4 düşüş göstermiştir.''
Hastaların yüzde 98'ine ''doğrudan gözetimli tedavi'' uygulandı
Türkiye'de 2006 yılından itibaren ''doğrudan gözetimli tedavi'' (DGT) uygulanmaya başlandığına işaret edilen açıklamada, geçen yıl hastaların yüzde 98'ine, ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da sorumlu kişinin gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan DGT uygulandığı belirtildi.
Açıklamada, tüberküloz kontrol programı kapsamında; hizmete erişimi kolaylaştırmak, Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi uygulamasına devam etmek, riskli gruplara yönelik öncelikleri belirlemek, hastalık ve hasta hakları konusunda toplumu bilgilendirmek ve tüm sağlık-bakım hizmeti veren tarafların veremle mücadeleye katılmalarını sağlamak amacıyla ''Tüberkülozu Durdurma Stratejisi'' uygulandığı kaydedildi.
''Sağlıkta Dönüşüm Programı'' çerçevesinde verem savaşı mücadelesinde yapılan başarılı çalışmalarla 2015 yılı gelmeden Bin Yıl Kalkınma hedefleri ve Tüberkülozu Durdurma Stratejisi hedeflerinin aşıldığı bildirilen açıklamada, ''Hedeflerin aşılması, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yürüttüğümüz çalışmaların başarısının verem savaşındaki tescilidir. Bu hedeflere; politik kararlılık, yeterli altyapı, personel, bütçe ve eğitim uygulamalarının yanı sıra verem savaşında görev alan sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarıyla ulaşılmıştır,'' ifadeleri kullanıldı.
Tüberkülozun Risk Faktörleri
Uzm. Dr. Banu ALTOPARLAK
Merhaba Ben 20 yaşında üniversite öğrencisiyim. Babamı, küçük hücreli akciğer kanseri ve metastaz olarak beyin tümöründen 46 yaşında kaybettim. Normal... devamı
Türkiye'de Tüberküloz Hastalığı
Tüberküloz (Verem)
Bakteriyel Akciğer Enfeksiyonu
Dünya Tüberküloz Günü
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz