İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Malatya, Balıkesir, Trabzon ve Erzurum olmak üzere 12 şehirde 606 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Araştırmaya göre, toplumun yüzde 35'i potansiyel kalp hastası iken, nüfusun yaklaşık yüzde 5'lik kesimi, kalp krizi geçirmiş insanlardan oluşuyor. Araştırma için görüşülen kişilerin yüzde 22'si kalp krizi nedeniyle birinci dereceden bir akrabasını kaybettiğini belirtti.
Katılımcıların yüzde 2'si daha önce kalp krizi geçirdiğini ifade ederken, bu oran kilolu ve obez kişilerde yüzde 6'ya çıkıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 43'ü, bugüne kadar kalp ve damar sağlığını kontrol amacıyla kalp doktoruna veya sağlık kurumuna gitmemiş kişilerden oluşuyor. Kadınların yüzde 47'si kalp ve damar sağlığı için kontrole giderken, bu oran erkeklerde yüzde 38'de kalıyor.
Bugüne kadar kalp ve damar sağlığını kontrol ettirmek amacıyla bir kalp doktoruna veya sağlık kurumuna gitme sıklığı zayıf ve normal kilolularda yüzde 33 iken, fazla kilolu ve obezlerde yüzde 50'ye yükseliyor.
Katılımcıların yüzde 44'ü hiç spor yapmazken, bu oran kadınlarda yüzde 50, erkeklerde yüzde 39'da bulunuyor.
Spor yapanların yüzde 9'u yeterli egzersiz yaptığını düşünürken, görüşülen kişilerin yüzde 6,4'ü haftada birden daha az, yüzde 13'ü haftada 1-2 kez, yüzde 23,1'i her gün spor yaptığını belirtti.
Katılımcıların yüzde 26'sının kalp krizi belirtileri konusunda “hiçbir fikri” bulunmadığını ifade ettiği araştırmaya göre, yüzde 29'u da sigara kullanıyor.
“Hastalıkların yüzde 20'sini kalple ilgili rahatsızlıklar oluşturuyor”
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Fetin Rüştü Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda tütün ve obeziteyle mücadelede ciddi farkındalık oluşturulduğunu belirterek, bunun kalp hastalıkları ve bunların yol açtığı hastalıklarda önleyici unsur olacağını kaydetti.
Türkiye genelinde doktor tanısına göre, hastalıkların yüzde 20'sini kalple ilgili rahatsızlıkların oluşturduğunu dile getiren Yıldız, İstanbul'da 2007 yılından bu yana kardiyoloji ve kalp damar cerrahı sayısında yüzde 20 civarında, kardiyoloji poliklinik sayısında 2 kattan fazla, kalp damar cerrahi poliklinik sayısında 2 kata yakın artış olduğunu anlattı.
Yıldız, hastalık belirtileri ve hastalıklarla ilgili farkındalıkların yükseldiğinin gözlendiğini söyledi.
SLAYT: DAHA SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN 12 TAVSİYE
Yaşasın Hayat Polikliniği'nden Uzman Dr. Evren Altıner de araştırmayı değerlendirerek, “Düzenli beslenme konusunda yolun hayli başında olduğumuzu düşünüyorum. Halkı bilinçlendirmek için yapmamız gereken çok şey var” dedi.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki ise sağlıklı toplumun başlangıcının sağlıklı birey olduğunu vurgulayarak, erken yaşta sağlıklı yaşam bilincini aşılayabilmenin önemine işaret etti.
Dünya üzerinde her yıl 17,5 milyon kişi kalp krizinden yaşamını yitiriyor
Toplantıda verilen bilgiye göre, dünya üzerinde her yıl 17,5 milyon kişi, kalp krizinden yaşamını yitiriyor. Bu durum, her 3 ölümden birinin kalp hastalığı nedeniyle gerçekleştiğini gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilere göre, kalp hastalığına bağlı erken ölümlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor. Kalp-damar hastalıklarının yüzde 80'i beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilendiriliyor.
Her yıl 8,6 milyon kadın, kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybederken, bu rakam dünyada tüm kadın ölümlerinin üçte birine karşılık geliyor. 2015 yılına kadar 20 milyon, 2030 yılına kadar 23,6 milyon insanın kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de her yıl aniden gelişen kalp krizi nedeniyle ölenlerin sayısı 150 bin civarında bulunuyor.
Türkiye'de 3 milyon koroner kalp hastası var ve buna her yıl 90 bin kişi ekleniyor. 35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski altında.
Çocuk ranzaları hangi özelliklere sahip olmalıdır?
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Sayın hocam iki aydır kalbim agrıyor durmadan kalp hafifleyin ce sırtım ve göğüskkemigim agrıyor yürürken iş yaparken yok oturunca kalbim agrıyor kalp... devamı
Baypas, Diyabet Ve Çoklu Damar Koroner Hastalarında Daha İyi Sonuç Veriyor
Akrosiyanoz
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
İç Organ Yağlanması