- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
- ürtiker veya anjiyoödem yapması muhtemel yiyecekleri veya ilaçları kesin.
- Hafif vakalarda tedaviye gerek kalmayabilir.
- Belirtiler sizi rahatsız ediyorsa belirtiler geçene kadar sağlık uzmanının tarifine veya ilacın içindeki prospektüse uygun olarak ağızdan difenhidramin veya loratadin alabilirsiniz. Bu ilaçlar hafif vakalarda işe yarar. DİKKAT: Sakinleştirici antihistaminikler uykunuzu getireceğinden araba veya herhangi bir makine kullanmamalısınız. Uyku yapmayan sakinleştiriciler de var.
- Soğuk kompres veya ılık banyo rahatsızlığı giderebilir.
- Sıcak banyo veya duş yapmayın.
- Direk gün ışığı almayın.
- İnce, bol giysiler giyin.
- Sizi zorlayacak hareketlerden veya terlemenize neden olacak şeylerden kaçının.
- Gevşemeye ve stresten uzak durmaya çalışın.
Ağır reaksiyonlarda: Ciddi vakaları tedavi etmeye veya evde atlatmaya çalışmayın. Hemen en yakın acil servise gidin veya ambulans çağırın. Ambulans beklerken yapabilecekleriniz:
- Sakin olmaya çalışın.
- Reaksiyonun nedenini biliyorsanız uzak durun.
- Antihistaminik alın, yutmakta güçlük çekmiyorsanız 1-2 tablet difenhidramin alabilirsiniz.
- Hırıltı varsa veya nefes almakta zorlanıyorsanız, bulabilirseniz albuterol gibi bir bronşit tozu alabilirsiniz. Solunan bu toz ilaçlar solunum yollarını açar.
- Başınız dönüyorsa veya bayılacak gibiyseniz yere yatabilir, beyninize kan gitmesi için bacaklarınızı başınızın yukarısında duracak şekilde havaya kaldırabilirsiniz.
- Alerjik reaksiyonlar için epinefrin setiniz varsa size gösterildiği şekilde iğneyi yapabilirsiniz. Sette ölçülmüş dozda epinefrin vardır ve ciddi vakaları hemen rahatlatır.
- Etraftakiler kişi kendinden geçmişse, nefesi durmuşsa veya nabzı atmıyorsa hemen suni solunum yapmalıdırlar.
- Mümkünse siz veya yanınızdaki kişi hangi ilaçları aldığınızı ve medikal geçmişinizi doktora iletmelidir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
ürtiker tedavisi belirtilerin derecesine bağlıdır. Hafiften orta dereceye kadar belirli bir yerde toplanmış ciddi vakalarda ağızdan alınan antihistaminikler ve deriyi rahatlatmak amacıyla alınan ilaçlar genelde işe yarar. Daha ciddi vakalarda iğne veya kısa süreli kortizon tedavisi şişliği indirmek ve kaşıntıyı gidermek için hemen uygulanmalıdır. çok ciddi vakalarda hastaneye yatmak gerekebilir.
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
Hocam merhabalar. 1 yılı aşkın bir zamandır 5 ameliyat olmama rağmen halen kapanmayan bir sezeryan yaram var. 13 ay önce sezeryanla doğum yaptım. Gebe... devamı
Tırnak Zedelenmesi Tedavisi
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Elektrik Şok Tedavisi
Delinme Yaralanması Tedavisi
Vatoz Yarası Tedavisi