- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Vatozlar, derin kesiklere neden olabilir ve toksik zehir bırakır. Vatoz saldırısına uğrayan kişi, eğer özellikle göğüste yara varsa ve ataktan sonra uzun süre suda kalmışsa, aynı zamanda boğulma tehlikesi altındadır.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Yaralı kişinin bakımı, olay mahallinde başlar ve ilk öncelikle kişinin güvenli bir şekilde sudan çıkarılarak kurtarılmasına yöneliktir. Neredeyse bütün vatoz yaralanmalarının doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.
- Evde ilk yardım tedbirleri başlatılmalı ama tıbbi değerlendirme ayrıca sağlanmalıdır.
- Kişiyi yere yatırmanız önerilir.
- Eğer kişi kusuyorsa pozisyonu, kustuklarını akciğerlerine çekmemesi için yan olmalıdır. Kusmuğun akciğere çekilmesi hayati tehlike yaratır.
- Mağdurun hava yollarının, herhangi bir tıkanıklıktan temizlenmesini sağlayın.
- Temiz bir kıyafet ya da plaj havlusu gibi, her ne varsa kullanıp, doğrudan basınç uygulayarak kanamayı durdurabilirsiniz.
- Zehre maruz kalmayı azaltmak için, iğneyi bir cımbızla almaya çalışabilirsiniz, eğer bunu yaparsanız muhtemelen daha fazla hasara neden olmazsınız. Kendinizi iğnelerle yaralamamaya dikkat edin.
- Eğer ağrı yoksa, kesik yarası ya da yırtılma tedavisi uygulayarak, yarayı su ve sabunla temizleyip dezenfekte edin.
- Eğer ağrı, kanama ya da küçük bir yaradan daha fazlasıyla, baygınlık ya da terleme (zehrin vücuda emildiğinin göstergesi) gibi belirtiler varsa, hemen tıbbi olanaklara ulaşıp hastanın naklini ayarlayın.
- Hasta uzak bir alandaysa, yaralanmış bölgeyi kişinin dayanabileceği (45 derece) sıcaklıkta ama yakmayan suda 30 ila 90 dakika bekleterek ağrıyı tedavi edebilirsiniz. Sıcaklık zehrin ağrı etkisini nötralize eder.
- Eğer kişi kusmuyorsa ve alerjik değilse asetaminofen ya da ibuprofen gibi ağızdan ağrı ilaçları verilebilir.
- üyesi olduğunuz dalıcı kulüpleri veya grupları varsa onların acil numaralarını arayın.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Vatoz yarası bakımı temel olarak, yaralı kişinin yaşamsal belirtilerinin gözlenmesi, ağrının giderilmesi ve yaranın iyileştirilmesine yöneliktir.
- Hayati belirtiler: Anormal hayati belirtilerin tedavisi ilk adımdır.
- Eğer tansiyon düşükse, damar yoluyla sıvı verilir.
- Uygun kan basıncını sağlamak için ek ilaçlara ihtiyaç olabilir.
- Eğer kişi çok hastaysa bazen hastaneye yatırılması gerekebilir.
- Ağrı: Vatoz toksinine karşı bir panzehir yoktur. Vatoz zehri proteindir ve sıcaklıkla bozulur, bu nedenle yaralanan bölgeyi, kurbanın dayanabileceği kadar yüksek sıcaklıkta (45 derece) sıcak suda bekletmek, ağrıyı önemli ölçüde azaltabilir.
Bir uyarı: Uyuşma meydana geldiğinde, sıcak su yanığı yaralanmasını önlemek için özen gösterilmesi gerekir.
- Isı zehri nötralize edene kadar, morfin gibi ağrı ilaçları verilebilir.
- Doktorun yaranın altındaki yapıya daha fazla ağrı vermeden bakabilmesine olanak sağlamak için, yara bölgesine ağrıyı azaltmaya yardım edecek uyuşturucu ilaçlar enjekte edilebilir.
- Yaranın bakımı: Doktor yarayı temizler, yabancı maddeleri alır ve bağlantı dokularında, sinirlerde, kan damarlarında ve diğer vücut yapılarında hasar olup olmadığını araştırır. Eğer son tetanos aşısının üzerinden 5 yıldan fazla geçmişse, yenisi yapılmalıdır.
- Yara, iğne ve deniz suyundaki bakterilerle kirlendiğinden, genellikle antibiyotik verilir. Doktor yarayı tedavi etmek için kullanacağı antibiyotiği seçerken, yaralanmaya neden olan deniz canlısının özel türünü göz önünde bulundurmaya ihtiyaç duyar.
- Yara açık bırakılır, eğer enfeksiyon meydana gelmediyse birkaç gün sonra bir dikişle kapatılır. Eğer ilk doktor ziyaretinde yara iyileşmişse, olası bir enfeksiyonun kolayca boşaltılmasına olanak vermek için genellikle bol bir şekilde kapatılır.
- Eğer sinirler, tendonlar ya da atardamarlar gibi önemli yapılar hasar görmüşse, yaranın yönetimine destek vermesi için bir cerraha (el uzmanı gibi) danışılması gerekebilir. Cerrah, ameliyathanede yara temizleme ve onarmaya gerekli görebilir.
Yeni Doğan Bebeklerin Sünnet Edilmesinin Faydaları
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
Ay ak baş parmaklarımda noropatik yaralar var iyi olmuyo, hissetmediğim icin cok sıkıntı veriyo kamuda çalışıyorum sosyal hayatımı çok etkiliyo teda... devamı
Parmak Yaralanmaları Tedavisi
Güneşin Azı Karar Çoğu Zarar
Delinme Yaralanması Tedavisi
Çürükleri Tedavi Etmenin 8 Yolu
Akrep Sokması Tedavisi