Uyuz bulaşma tehlikesi oldukça yüksek bir cilt enfeksiyonudur. Mikroskobik bir parazit böceği olan Sarcoptes scabiei uyuza neden olur.
Bu uyuz böcekleri cildin altında yaşar, kişinin kanıyla beslenir, yumurtalarını bırakır ve uyuzun belirtisi olan aşırı kaşıntıya neden olan toksinleri üretir.
Aşırı kaşıntı uyuzun ilk ve en yaygın belirtisidir. Kaşıntı genellikle uyuz böcekleri cildi istila ettikten birkaç gün içerisinde başlar. İlk olarak ciltte hafif bir kızarıklık ve kaşıntı oluşur.
Bununla birlikte, kaşıntı özellikle geceleri olmak üzere cildin çoğu bölgesinde giderek artmaya ve kötüleşmeye başlar.
İlk olarak ciltte kabarıklıklar veya kırmızı şişlikler oluşur. Cilt ileri vakalarda sertleşebilir ve pul pul olabilir.
Uyuz dünya çapında oldukça yaygın olarak görülen bir cilt enfeksiyonudur ve herkes bu enfeksiyona yakalanabilir. Dünya çapında her yıl 300 milyon kişinin uyuz sorunuyla karşı karşıya kaldığı bildirilmiştir. Uyuz sorunu bulunan bir kişiyle yakın ve uzun süreli deri temasının ardından uyuzun bulaşma riski oldukça yüksektir.
Uyuz böceklerinin bulaşabileceği fiziksel temas tabii ki de cinsel temastır.
Uyuzun cinsel olarak aktif gençler arasında oldukça yaygın olduğu unutulmamalıdır. Uyuz, havlu, elbise, yatak örtüsü veya uyuz sorunu bulunan kişiye ait diğer eşyaların paylaşılmasıyla kolaylıkla bulaşmaz.
Uyuz belirtilerinin ortaya çıkma süresi rahatsızlığa yakalanan kişiye bağlı olarak değişir. İlk defa uyuz sorunuyla karşı karşıya kalan bir kişinin normalde belirtilerle karşı karşıya kalması iki ila altı hafta alır.
Diğer taraftan, daha önce uyuz geçirmiş bir kişi tekrar bu sorunla karşı karşıya kalırsa belirtiler bir ila dört günde ortaya çıkabilir.
Uyuzun neden olduğu kızarıklıklar genellikle uyuz parazitlerinin ciltte ürettiği toksin maddelere karşı cildin gösterdiği alerjik reaksiyondur.
Yetişkinlerde belirtiler ilk olarak özellikle parmak araları, dirsekler, kalça ve göğüs ucu kenarları başta olmak üzere vücut kırımlarının olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Bununla birlikte çocuklarda uyuz baş, saç derisi, avuç içleri ve ayak atları da dahil tüm vücudu etkileyebilir.
Uyuzun diğer belirtileri arasında cildin altında barınan uyuz böcekleri yer alır. Uyuz vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Bu bölümler arasında boyun, sırt, kalça, ayak bileği, göğüs, dirsek, mide ve genital bölge yer alır.
Nodüller de uyuz belirtileri arasındadır. Bu belirti genellikle oldukça ağrılıdır ve uyuz tedavi edildikten sonra da devam edebilir.
Akropüstüloz genellikle çocuklarda görülen bir uyuz belirtisidir. Bu belirti genellikle ciltte oluşan ufak kabarcıklar ve çıban olarak ortaya çıkıp ciddi boyutlardaki rahatsızlık hissine ve ağrılara neden olabilir.
Bu cilt enfeksiyonu kolaylıkla tedavi edilebilse de, uyuz belirtilerine karşı her zaman dikkatli olmak gerekir; çünkü uyuz belirtileri bazen diğer cilt sorunlarıyla karıştırılabilir, bu durumda doğru teşhis konulamaz.
Uyuz böceklerinin ve uyuz belirtilerinin vücudun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesiyle tedavi edilebileceğini unutmayın.
Uyuz belirtilerini erken safhalarda fark etmek ve uyuz böceklerinin ciltteki varlığını tespit etmek, uygun uyuz tedavisi yöntemiyle bu sorunla daha kolay baş etmenizi sağlayabilir.
Deri Teması Uyuza Neden Oluyor!
Özer SELİMOĞLU
merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı
Uyuz Belirtileri: Uyuz Olup Olmadığınızı Teşhis Edin!
Uyuz Konusunda Endişelenmeyin: Uyuz Tedavi Edilebilir!
Uyuz
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir