Bilim insanları, sonuçları Science ve The Lancet dergilerinde yayımlanan iki araştırmada, sıtmaya neden olan plasmodium falciparum'un artemisin etken maddesine dayanıklı cinsinin sadece Kamboçya'da değil, Tayland ve Myanmar'da da görüldüğüne dikkati çekti.
İlaca dayanıklı mikrobun batıya doğru ilerlediğini belirten bilim insanları, bu ilerlemenin durdurulamaması halinde artemisine dirençli sıtmanın Hindistan ve Afrika'da yayılabileceği uyarısında bulundu.
Bilim insanları, zamana karşı bir yarışta olunduğunu, mikrop bu bölgelerde kontrol altına alınmazsa hastalığın geniş bölgeleri etkileyebileceğini ifade etti.
Artemisin, sıtmaya karşı en etkili, yan etkileri en az etken madde olarak biliniyor. Bilim insanları, artemisinin alternatifinin bulunmadığını belirtiyor.
Dünya sıtma raporuna göre, 2010'da 655 bin kişi sıtmadan hayatını kaybetti. Kanda yaşayan tek hücreli bir parazit olan plasmodium, sivrisinekler aracılığıyla insana bulaşıyor, ateşe, iltihaplara ve çok kez ölüme neden oluyor.
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Alarm Veriyor
Füsun YILMAZ
Merhaba oglum 21 nisan 2014 dogumlu cümle kuramiyoruz bir kaç kelime disinda en fazla iki kelimeli cümle kurmaya daha yeni basladik bunun için ne yapa... devamı
Sıtmaya Karşı Kışa Kadar İlaçlama
Ugandada Ebola Salgını Kuşkusu
Batı Nil Virüsü Böbreklerde Kalabilir
Deli Dana Hastalığı (Genel Bilgiler)
Tarihi Değiştiren Hastalıklardan Sarı Humma