Vokal kord (ses telleri) disfonksiyonu, egzersizin tetiklediği astımla sıkça karıştırılan bir durumdur. Astım ilaçları bu hastalıktan muzdarip kişilere yardımcı olmaz. Boğazdaki ses telleri nefes alırken açılır ve nefes verirken kapanırlar. Vokal kord disfonksiyonunda ise ses telleri yanlış zamanda kapanır ve havanın içeri girmesini engellerler. Nefes alırken sızlanır gibi veya yüksek tonda bir ses çıkabilir. Nefes egzersizleri, vokal kord diskonsiyonunda sıkça başvurulan bir tedavi yöntemidir.
Yatarak Nefes Egzersizi
1. Adım: Sırt üstü yerde yatın. Dizlerinizi kırın ve ayak tabanlarınızı yere koyun. Boynunuzu, omuzlarınızı ve boğazınızı rahat bırakın. Elinizi veya bir kitabı karnınızın üstüne koyarak egzersiz sırasında karnın hareketini izleyin. Kitabın hareketi biraz daha zorlayıcı olabileceğinden, egzersizi elinizle kolaylıkla yapabilmeye başladıktan sonra kitap kullanmaya geçebilirsiniz.
2. Adım: Burnunuzda bir çiçeği koklar gibi nefes alın. Nefesi karnınıza alın ve elinizin veya kitabın yükseldiğini gözleyin. Nefesi göğsün üst kısmına almayın. Göğüs ve omuzlar sabit kalmalıdır.
3. Adım: Bir muma üfler gibi dudaklarınızı büzün ancak dişlerden uzaklaştırmayın. Ağızdan nefes verirken fff veya şşş sesi çıkarın. Nefes verirken karın kasları aktif olarak kasılmadan elinizin veya kitabın aşağı hareket ettiğini gözlemleyin. Bu pasif harekettir.
4. Adım: Tercih ettiğiniz sesi yaparak, birkaç dakika boyunca nefes almaya ve vermeye devam edin. Bir süre çabuk nefesler, bir süre uzun ve yavaş nefesler alıp verin. Egzersizi günde 5 kez yapın.
Şan Egzersizleri Horlamayı Azaltabilir
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
mrb hocam bende turner sendromu var bu yüzden kemik erimem var hangi egzersizleri önerirsiniz plates yapsam işe yarar mı durdurabilir miyim... devamı
Reinke Ödemi
Spazmodik Ses Kısıklığı
Sesinizden Memnun Değil Misiniz?
Ses Teli Polipi Nedir?
Larenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir?