Yakınlık korkusu genelde yakın ilişkiler kurma hissini ifade eder. Yakınlık korkusu çoğunlukla aşk ilişkisi yaşama korkusunu kapsar ama yakın arkadaşlıklar kurma isteksizliği de içerebilir. Birçok uzman yakınlık korkusunu sosyal fobi veya kaygı bozukluğu olarak tanımlar. Yakınlıktan kaçınmanın yaygın bir nedeni terk edilme korkusudur.
Yakınlık korkusundan mustarip bazı kişiler psikologların ve sosyal fobi rehberlerinden tavsiye alır ve onlara tedavi olur. Bu hastalardan bazıları akıl dışı bir fiziksel yakınlık korkusu sergilerler. Böyle bir vakada, hasta fiziksel ilgi gösterirken ve alırken aşırı rahatsız hissedebilir. Bazı vakalar cinsellikle ilgili olabilirken başka vakalar dokunma, öpüşme veya sarılma gibi her türlü fiziksel teması içerebilir.
Yakınlık korkusu belirtileri her bireyde çeşitlilik gösterir. Bazı kişiler yakınlığın fiziksel yönünden korkarken bazı kişilerse her türlü adanma veya duygusal bağlılıktan tiksinebilir. Bu, kişinin yaşamında daha önce meydana gelen travmatik bir deneyime bağlı olabilir. Geçmişteki başarısız ilişkilere bağlı da olabilir.
Klinik depresyondan mustarip bazı hastalarda yakınlık ilişkisi meydana gelebilir. Bu hastalarda duygusal olarak incinmeye dair akıl dışı bir korku olabilir. Bu, yeni ilişkiler kurma sorunu oluşturabilir çünkü birçok vakada, yakınlık sorunları olan kişi görüşlerini değiştirmek istemez.
Bazı vakalarda, duygusal yakınlık korkusunun kişinin yaşam kalitesine doğrudan etkisi olabilir ve yalnızlıkla yalıtım içinde geçen yıllara neden olabilir. Sosyal kaygısı olan birçok birey kişileri uzaklaştırır ve asla uzun süreli ilişkiler kuramazlar. Sonuç olarak, bazı bireyler uzun dönem depresyondan mustarip olabilir. Bu, uykusuzluk ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ya da kişinin işini riske atabilir.
Yakınlık korkusunun üstesinden gelmek için ilk adım neden var olduğunu fark etmektir. Birçok kişi için sebep, yakın olmakla sonuçlanabilecek bir şey korkusudur. Başkaları tarafından reddedilmenin yaşamın kaçınılmaz bir parçası olduğunu kabul etmek ve bunun kişinin kendi değerini azaltmasına izin vermemek iyi bir başlangıç noktasıdır. Başkaları için, düşük özgüven yakınlık sorunlarına yol açabilir. Özgüven kazanmak ve kendine değer verip saygı duymayı öğrenmek yakınlık korkusunun üstesinden gelmeye ve anlamlı ilişkiler geliştirmeye yardımcı olabilir.
Uzm. Psk. Filiz YAKMAZ BASILGAN
filiz hanım bende çocuğuma zarar verme korkusu var bir rüya gördüm uyandıktan sonra bu korkuya kapıldım 7 aydır sürüyor atlatamadım size gelsem yardım... devamı
Cinsellik Olmadan Evlilik Olur Mu?
Çocukları Hangi Müzelere Götürmek Gerekir?
Çocuğun Arkadaş Edinebilmesi İçin Ne Yapılmalı?
Eski Eş Çocuğu Yeni Eşe Karşı Doldurursa Ne Yapılmalı?
Bebeğin Zeka Gelişimini Arttıran Faktörler Nelerdir?