- İçindekiler
- Nedir
- Nedeni
- Belirtileri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Gebelik, ebeveyn olmayı bekleyenler için heyecan verici bir dönem olabilir. Ancak bazen gebelik umulduğu şekilde – bir bebek ile – sonlanmaz. Nadir durumlarda bir kadın, belirtilerinin gebelikten kaynaklanmadığını, bütünüyle başka bir sebepten kaynaklandığını öğrenene kadar, gebe olduğuna inanabilir.
Yalancı gebelik ya da psödosiyezi gerçekten bir çocuk taşımadığınız halde bebek beklediğiniz inancıdır. Psödosiyezi olan kişiler, gerçek bir bebek beklentisiyle gebeliğin bütün ya da yaygın belirtilerini yaşar. Bu durum çok nadirdir, sadece her 22,000 doğumdan 1 ila 6’sında meydana gelir. Daha çok 20 ila 44 yaşları arasındaki kadınlarda yaygın olarak görülür ancak her yaştan kadını etkileyebilir.
Nadir durumlarda erkekler bile yalancı gebelik yaşayabilir. Bazı erkekler, Couvade sendromu ya da sempatik gebelik olarak bilinen bir olgu yaşarlar. Gebe olan eşleri ile birlikte – kilo alma, bulantı ve bel ağrısı dahil olmak üzere - aynı belirtileri yaşarlar.
Nedeni
Yalancı Gebeliğin Nedeni Nedir?
Doktorlar asırlardır psödosiyezinin bilincindedirler ancak durumun kökenindeki fiziksel ve psikolojik sorunları yakın geçmişte anlamaya başlamışlardır. Her ne kadar hala kesin nedeni bilinmese de, doktorlar psikolojik faktörlerin vücudu kandırarak gebe olduğunu "düşünmesine" neden olduğundan şüphelenmektedir.
Düşük yapmış olmak, menopoza yaklaşmak ya da evlenme arzusu, kadının vücudunun bazı gebelik belirtileri (örneğin karnın şişmesi, memelerin büyümesi ve hatta ceninin hareket etmesi hissi) üretmesine neden olabilmektedir. Kadının beyni bu belirtileri gebelik olarak yanlış yorumlar ve gerçek gebelik belirtilerine yol açan hormonların (örneğin östrojen ve prolaktin) salgılanmasını tetikler.
Bazı araştırmacılar yoksulluk, eğitimsizlik, çocukluk döneminde cinsel istismar ya da ilişki problemlerinin yalancı gebelikte tetikleyici rol oynayabileceğini ileri sürmektedir. Yalancı gebelik, gebeliği bir çıkar (istifade etmek gibi) olarak görmekle ya da gebelik saplantısı (örneğin şizofreni hastalarında görülen) ile aynı şey değildir.
Belirtileri
Yalancı Gebeliğin Belirtileri
Psödosiyezi olan kadınlar gerçekten gebe olan kadınların yaşadıkları ile aynı belirtileri yaşarlar, bunlar:
- Adet (menstrüel) döneminin durması
- Karnın şişmesi
- Memelerde büyüme ve hassasiyet, meme başlarında değişim ve belki de süt üretimi
- Cenin hareketini hissetme
- Bulantı ve kusma
- Kilo alma
Bu belirtiler sadece birkaç hafta, dokuz ay ve hatta birkaç yıl sürebilir. Yalancı gebelik yaşayan hastaların çok küçük bir yüzdesi doğum sancıları ile doktor muayenehanesine ya da hastaneye gider ancak bir bebek doğurmazlar.
Testleri
Yalancı Gebelik için Testler
Bir kadının yalancı gebelik yaşayıp yaşamadığını tespit etmek için doktor genellikle belirtileri değerlendirir, pelvik muayene yapar ve karın ultrasonu çeker – bu testler aynı zamanda normal gebelik sırasında doğmamış bebeği görüntülemek için gerçekleştirilen testlerdir. Yalancı gebelik durumunda, ultrasonda bebek görülmez ve kalp atışı duyulmaz. Ancak bazen doktor gebelik sırasında gelişen, rahmin genişlemesi ya da rahim ağzının yumuşaması gibi fiziksel değişimlerin bazılarını tespit eder.
Bazı sağlık durumları da gebelik belirtilerini taklit edebilir, bunlar arasıda ektopik ya da dış gebelik, morbid obezite ve kanser yer alabilir. Bu olasılıklar testler ile elenmelidir.
Tedavisi
Yalancı Gebeliğin Tedavisi
Herhangi bir kadın için, özellikle de birkaç ay süreyle gebe olduğuna inandığında, gebe olmadığını öğrenmek oldukça üzücü olabilir. Doktorların durumu alıştırarak söylemesi, terapi gibi psikolojik destek sağlaması ve psödosiyezi olan hastanın hayal kırıklığını telafi etmek için ona yardım etmesi gerekir.
Yalancı Gebelik
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
merhaba ben rıdvan yasım 23 internet üzerinden bir bayanla tanıştım daha doğrusu kendisi benle tanışmak istedi ve bu bayan aşırı takıntılı bir pisikop... devamı
Kromozom Yapısı Anne Kanında Belirlenecek
Türkiyede Anne Ölüm Oranı Azalıyor
Diyabet Hastası Gebede Düşük Riski Artıyor
Gebe Okuluyla Normal Doğumu Teşvik Edecekler
Hamilelikte Ruh Sağlığı