- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Yemek Borusu Krampları
Yemek borusu krampları, ağızdan mideye yiyecek taşıyan yemek borusunun koordinasyonu dışında, düzensiz aralıklarla ve bazen çok güçlü kasılmasıdır. Normalde yemek borusu, yiyecekleri mideye taşımak için koordine olarak kasılır. Yemek borusu krampları, yiyeceğin mideye taşınmasını engelleyerek yemek borusuna takılmasına neden olabilir.
Yemek borusu krampları nadir görülür. Bir yemek borusu krampını akla getiren belirtiler bazen reflü, akalazya veya yemek borusu kaslarının ve alt yemek borusu büzücü kasının düzgün çalışmamasına neden olan bir sinir sistemi sorunuyla ilişkilidir. Anksiyete veya panik ataklar da benzer belirtilere neden olabilirler.
Belirtileri
Belirtiler
Bu kondisyonu olan birçok insanda kollara, sırta, boyna veya çeneye vuran bir göğüs ağrısı vardır. Ağrı, kalp krizi ağrısına çok benzeyebilir. Göğüs ağrınız varsa kalp hastalıkları olasılığını elemek için en kısa sürede bir doktorla görüşmelisiniz.
Yiyecekleri ve sıvıları yutamama veya yutmada güçlük çekme, yutarken ağrı duyma, lokmanın göğsün ortasında tıkandığı hissi ve göğüste yanma (mide ekşimesi) diğer belirtilerdir.
Sebepleri
Sebepler
Yemek borusu krampının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber birçok doktor, yemek borusunun yutma eylemini koordine eden sinir faaliyetinde oluşan bir bozukluktan kuşkulanmaktadır. Bazı insanlarda çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler bu bozukluğu tetikleyebilir.
Testleri
Teşhis
Doktorunuz genelde size bir dizi soru sorarak ve tıbbi geçmişinize bakarak, yemek borusu krampının nedenini bulmaya çalışabilir. Doktorunuz ayrıca hangi yiyeceklerin veya sıvıların belirtilerinizi tetiklediğini, lokmanın tıkanma hissinin olduğu yer, gösterdiğiniz diğer belirtiler ve bunlarla ilgili ilaç alıp almadığınız gibi şeyler sorulabilir.
Teşhis, baryum yutma veya endoskopi gibi testlerle kesinleştirilir. Bu testler röntgen veya yemek borusunun içine salınan küçük, ışıklı bir görme aleti kullanır. Doktorunuz ayrıca yemek borusu testi isteyebilir ve bir dizi testle yemek borusunun durumu ve işlevini kontrol edebilir. Testler yemek borusundaki asit seviyesini, yemek borusundaki kasların kasılma gücünü ve biçimlerini ölçer.
Göğüs ağrısının reflü, mide asidi veya mideden yemek borusuna gelen diğer sindirim sıvılarıyla ilişkili olup olmadığını görmek için başka testler de yapılabilir.
Tedavisi
Tedavi
Yemek borusu kramplarının tedavisi, yemek borusu kasılmalarını kötüleştiren reflü gibi hastalıkların tedavisini içerebilir. Reflü tedavisi ise genellikle hayat tarzında ve diyette değişiklik yaparak ve mide asitlerini azaltan ilaçlar kullanılarak yapılır. Kramplar, yemek borusu kaslarını gevşetmek için verilen nitratlar ve kalsiyum kanal blokerleri kullanılarak doğrudan da tedavi edilebilir, ancak bu ilaçlar her zaman etkili değildir. Ayrıca doktorunuz belli bir tür depresyon ilacı da tavsiye edebilir. Depresyonda olmasanız bile bu ilaçlar ağrınızı azaltabilir.
Gevşeme ve kontrollü nefes egzersizleriyle anksiyeteyi tedavi etmek de belirtilerin azalmasına ve hafiflemesine yardımcı olabilir.
Nadir durumlarda yemek borusu kramplarını tedavi etmek için ameliyat kullanılır. Cerrah alt yemek borusu civarındaki kasları keser. Bu prosedür başka tedavilere yanıt vermeyen ciddi vakalarda uygulanır.
Asit Reflüden Kaynaklanan Hastalıklar
Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR
sayın hocam merhaba, 33 yasındayım 13 yıldır midemde yemek borumda sliding hiatal herni,grade A özofajit,eritematöz pangastrit,Hp(+) pozitif son yapt... devamı
Mide Fıtığı
Mide Ekşimesi
Yemek Borusu Krampları