Sanki asit reflü yeteri kadar kötü değilmiş gibi şimdi de asit reflüden kaynaklanan komplikasyonlardan bahsediyorsunuz, lütfen bunun doğru olmadığını söyleyin! Evet, kişilerin özellikle tedavi edilmemiş asit reflü sorunları varsa, onları bekleyen komplikasyonlar da vardır.
Sık aralıklarla baş gösteren veya geçmek bilmeyen mide yanması, hazımsızlık, göğüs ağrısı şikayetleri, boğaza veya ağıza asitli mide içerikleri gelmesi, asit reflü belirtisi olabilir. Eğer bu tür şikayetleriniz varsa, doktorunuza danışın.
Teşhis konmamış asit reflü, yemek borusu daralması, ciddi bir yemek borusu iltihaplanması olan aşındırıcı (erozif) özofajitin de içinde olduğu asit reflü kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Barrett özefagusu ve asit, dişlerinizde, boğazınızda ve akciğerlere giden hava kanallarında tahrişe ve sorunlara neden olabilir.
Yaşlılarda asit reflü kaynaklı hastalık riski, gençlere göre daha yüksektir. Başlangıçta ciddi şikayetleri olan ve doktora görünmesi gereken kişilerin riski yüksekken, ilaç almasına rağmen şikayetleri bir türlü geçmek bilmeyenler ile kaslarıyla ilgili anormallikleri olanlar da asit reflü kaynaklı hastalıklar karşısında risk grubundadırlar
Kronik asit reflüden muzdarip kişiler, sürekli tahriş ve iltihaplanma nedeniyle yemek borusunda derin yaralar oluşturabilen aşındırıcı yemek borusu iltihabıyla (erozif özofajit) karşı karşıya kalabilirler.
Yemek borusu iltihabının ciddiyeti, aşındırıcı yemek borusu iltihabı olanların yaklaşık yüzde 8’inde kanamaya yol açar. Uzun-vadeli kanama ise, kan nakli gerektirebilen demir eksikliği anemisine neden olabilir. Dışkısında kan olan kişiler, özellikle asit reflü şikayetleri varsa vakit kaybetmeden tıbbi tedavi yolunu araştırmalıdırlar.
Barrett özefagusu (BE) da asit reflü kaynaklı hastalıklar arasında olabilir ve hatta reflünün diretmesi durumunda yemek borusu kanserine dönüşebilir.
Ciddi şekilde hasar görmüş bir yemek borusunun bazı yerlerinde zamanla daralmalar olacaktır. Daralmalar, disfalji denilen yutmayı zorluğuna neden olabilir. Besinlerin yemek borusunda sıkışıp kalmasının sonuçları ise çok kötü olabilir.
Astım, asit reflü ile birleştiğinde başka şikayetler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında mide sinirlerini uyaran alt yemek borusuna asit sızması ve astım belirtilerine sebebiyet verecek şekilde sindirim sistemine komşu ciğerlerdeki hava kanallarının sıkışmasını tetikleyerek kaçak yapması yer alır. Astım, asit reflüye sebep olabilir veya asit reflü astıma sebep olabilir. Bunun doğrusunun ne olduğu “Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?” sorusunun cevabı ile paralellik gösterir.
Asit reflü, sinüsler, burun ve kulak geçişleri ile ciğerlere giden hava kanalları gibi diğer solunum kanalları ile özdeşleşen hastalıklara da neden olabilir. Ağza asit gelmesi diş çürümelerine ve diş minelerinin yıkımına neden olabilir. Astım belirtilerini tetikleyen asidi havayla birlikte içinize çekebilirsiniz. Kronik sinüzit, kronik bronşit, anfizem, akciğer fibrozisi ve nükseden zatürree, hepsi de geçmek bilmeyen asit reflüden kaynaklanıyor olabilir. Asit reflünüzün olması, yukarıda bahsedilen durumların hepsi için sizi risk altına sokacaktır.
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
İyi günler ben 18 yaşındayım ve 4 yıldır gastroptoz hastasıyım doktor midemde sarkma oldugunu söyledi neyden kaynaklandığını bilmiyordum ve geçen yıl ... devamı
Veziko Üreteral Reflü
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflüsü Olan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?
Gastroözofajial Reflü Hastalığı Ağrısı (Görh)
Mide Kapakçığı Ameliyatı