- İçindekiler
- İhtiyacınız Olan Bebek Eşyaları
- Bebek Odası
- Yatak Örtüleri
- Bez Değiştirme İçin Gerekli Malzemeler
- Bebek Giysileri
- Bebeğin Banyosu
- Giysilerinin Yıkanması
- Bebeği Beslemek
- Bez Değiştirme Çantası
- Diğer Malzemeler
- Bebek Ecza Dolabı
- Zorunlu Olmayan Eşyalar
İhtiyacınız Olan Bebek Eşyaları
Yenidoğan Bebeğiniz İçin Hangi Bebek Eşyalarına İhtiyacınız Var?
Dünyaya getireceğiniz bir bebeği karşılama, onun karnınızda sağlıklı olmasını sağlama almaktan fazlasını gerektirir. Belli bir noktada yavrunuz karnınızdan çıkmak için kendi yolunu izleyecektir ve sizin hazırlıklı olmanız gerekir. Bu liste, ilk aylarında bebeğinizin bakımı için gerekli olan eşyaları almanızda size yardımcı olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe, hayatınızı kolaylaştırabilecek (aktiviteli yürüteçler ve sallanan koltuklar gibi) başka eşyalar da keşfedeceksiniz.
Bebek Odası
Bebek Odası
- Beşik ya da bebek yatağı: Eğer geceleri bebeğinizin sizin odanızda uyumasını tercih ederseniz ilk birkaç ay için bir beşik iyi bir seçenek olacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe bir çocuk yatağına ihtiyacınız olacak. Çocuk yatağı seçerken, son güvenlik standartlarını karşıladığından ve çıtaların arasının 7 cm.den fazla olmadığından emin olun.
- Çocuk yatağı şiltesi: Ne yazık ki çocuk yataklarının çoğu, şiltesiyle gelmez, bu yüzden bir tane satın almanız gerekecektir. Sırt desteği iyi olan, çok yumuşak olmayan ve yanma geciktirici önlemleri karşılayan bir döşek seçin.
- Çocuk yatağı için müzikli dönence: Zorunlu olmasa da çocuk yatağı için hoş bir ilave olabilir. Figürlerin yüzleri aşağı dönük olan bir dönence bulursanız bebeğiniz onları daha iyi görebilir.
- Şifoniyer: Çocuğunuzun kıyafetleri ve oyuncakları için birkaç dolaba ihtiyacınız olacak.
- Bez değiştirme alanı: Bu yer, şifoniyerin üstü veya bir bez değiştirme masası olabilir. Altını değiştirirken bebeğinizi üzerine yatırabileceğiniz bir minder almak da iyi olacaktır. Altını değiştirirken asla gözlerinizi ve ellerinizi bebeğinizin üzerinden ayırmayın. Özellikle de değiştirme alanı yerden yüksek ise, bebekler göz açıp kapayıncaya kadar masadan yuvarlanabilirler.
- Sallanan sandalye: Şart olmasa da bebeğinizi beslerken faydalı olabilir. İlave destek ve rahatlık için rahat kol dayanağı olan bir sandalye seçin. Ayak desteği olması da bilhassa emzirirken rahatlık sağlayabilir.
- Gece lambası: Zorunlu değil ancak gece bebek bezi değiştirirken ya da bebeğinizi beslerken yardımcı olabilir.
- Müzik çalar: Ninni, bebeğinizin huzurlu bir uykuya dalması için ya da huzursuz olduğunda onu yatıştırmak için hoş bir yöntemdir.
Yatak Örtüleri
Yatak Örtüleri
- 1 adet muflonlu şilte pedi
- 2 adet lastikli çocuk yatağı çarşafı (beşikler için küçük boyları da vardır)
- 2- 4 adet su geçirmez şilte pedi veya su geçirmez çarşaf
- 2 adet ince battaniye.
- 1 adet uyku konumlayıcı: Şart değildir ancak bebeğin sırtüstü ya da yan konumda uyumayı sürdürmesine destek olur. Bebek mağazalarında satılmaktadır.
Çocuk yatağını hazırlarken birkaç seçeneğiniz vardır. En alta su geçirmez şilte pedi ve üzerine lastikli çarşaf yerleştirebilirsiniz ya da su geçirmez ped-çarşaf (çarşaf koruyucu denir) almayı düşünebilir ve bunu lastikli çarşafın üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu pek çok bebek mağazasında bulunur. Yapmanız gereken tek şey en üstteki çarşafı değiştirmek olacağından, çarşaf koruyucular işinizi kolaylaştırabilir. Eğer bu yolu izlerseniz, mutlaka yatağın parmaklıklarına bağlanabilen koruyuculardan alın (sadece lastikli çarşafın üzerine bağlanmadan yerleştirilerek kullanılan koruyucuları kullanmak istemezsiniz - bunlar ani bebek ölümü sendromu riskini arttırabilirler).
Eğer su geçirmeyen çarşafları kullanmayı seçerseniz, sadece bir lastikli çarşafa ve 2- 4 adet su geçirmeyen çarşaf koruyucusuna ihtiyacınız vardır. En üstteki çarşaf koruyucusu kuruluk sağlayacağı için lastikli çarşafın çok az değiştirilmesi gerekecektir. Yine de sık değiştirmeniz gerekeceği için birden fazla su geçirmez çarşaf koruyucusu almak isteyebilirsiniz.
Not: Bebeklerin yastıklara ve yumuşak yorganlara ihtiyacı yoktur. Ayrıca tüylü oyuncak hayvanlar ya da diğer oyuncaklarla uyumamaları gerekir. Bebekler bunları itebilecek kadar güçlü olmadıklarından, bu eşyalar bebeğinizin havasızlıktan boğulmasına neden olabilir.
Bez Değiştirme İçin Gerekli Malzemeler
Bez Değiştirme Zamanı: Değiştirme Masası için Gerekli Malzemeler
- Bebek bezleri (ilk altı hafta için haftada 70-90, daha sonrası için ise haftada 50 tane kullanmayı planlayın)
- Tek kullanımlık temizleme mendilleri (alkolsüz)
- Bez isiliği merhemi veya kremi (Desitin ya da A&D)
- Göbek kordonunun tabanını ve çevresini silmek için alkol.
- Alkolü uygulamak için pamuk.
- Sünnet yerine uygulanması için vazelin (bu şekilde sünnet yeri bezine yapışmaz)
- Bez değiştirme sırasında bebeğinizi üstüne yatıracağınız bir minder.
- Kirli bebek bezlerini atmak için bir bez kovası.
Bebek Giysileri
Bebek Giysileri: Bebeğin İlk Kıyafetleri
- Genellikle alttan ya da yandan çıtçıtlı 6 adet zıbın (3 tanesi ilk üç aylık, 3 tanesi ise 6 aylık dönem için)
- 3- 4 adet, alt bölümü esnek ya da bağlamalı zıbın. Bu bez değiştirmeyi kolaylaştırır. Tek yapmanız gereken geceliği karnın üstüne sıyırmak, bezi değiştirdikten sonra da tekrar indirmektir. Geceliğin çıtçıtlarını yeniden tuttururken etrafınızda engel olacak bir şey olmamalı, çünkü özellikle sabahın 3’ünde tek isteğiniz, tekrar uyuyabilmek için bebeğinizi uyutmak olacaktır.
- 6 adet günlük bebek tulumu (3 tanesi 3 aylık dönem, diğer 3 tanesi ise 3- 6 aylık dönem arası için). Tulumlar gün boyunca bebeğinize giydirebileceğiniz iyi tercihler olsa da şart değildir. Fakat alacaksanız, önden fermuarlı olmasına dikkat edin. Bu tür tulumları giydirmek ve çıkarmak çok daha kolaydır.
- Esnek bantları olan 3- 4 çift patik ya da çorap.
- 3- 4 adet yatak battaniyesi.
- Yatakta bebeği sarmak için 1 adet battaniye.
- 1 süveter ve şapka
Bebeğin Banyosu
Bebeğin Banyosu: Gerekli malzemeler
- Bebek küveti (eğimli sünger ped desteği ya da düz sünger yerleştirilmiş olanlardan)
- 4 adet havlu kumaşından banyo havlusu (başlıklı olanlar da uygundur ancak şart değiller)
- 4- 6 adet küçük havlu
- Göz yakmayan şampuan
- Bebek sabunu. Pek çok marka bebek şampuanı ve sabununu bir arada üretir.
- Fırça ve tarak
- Yuvarlak-uçlu tırnak makası. Bebeklerin tırnakları hızlı uzar ve yüzlerini çizebilirler.
- Bulb şırınga nazal aspirator. Bunlar bebeğin burnundaki ve ağzındaki sümük artıklarını emerek temizlemek için kullanılır (hastaneden aldığınız koruyucudur!).
İlk banyosundan önce bebeğinizin doktoruna görünmek isteyebilirsiniz. Bazı doktorlar, bebeğe küvet banyosu yaptırmadan önce göbek kordonu düşene kadar ya da sünnet yarası iyileşene kadar beklenmesini önerir. Bu sürede sünger banyosu yardımcı olabilir.
Giysilerinin Yıkanması
Bebek Giysilerinin Yıkanması
Tüm giysilerin ve yatak örtülerinin bebekler için güvenli deterjanlarla yıkanması gerekir. Bu ürünlerin tüm cilt tipleri için kullanımında, özellikle de bebekler için, güvenilirlikleri test edilmiştir.
Tüm bebek giysilerini, yatak takımlarını ve havlularını ilk kullanımdan önce yıkayın.
Zor lekeleri çıkarmak için (kusmuk gibi), yıkamadan önce lekeli yeri bu deterjanlardan biriyle temizleyin ya da ıslatın.
Bebeği Beslemek
Bebeği Beslemek
- 12 adet biberon emziği ve kılıfı
- Temizlemek için 1 biberon ve emzik fırçası
- Şişeler ve emzikler için bulaşık makinesi sepeti (zorunlu değil ancak temizlenmelerini kolaylaştırır.)
- Bebek maması ve ölçme kabı (eğer emzirmiyorsanız) Bebeğinizin doktorunun önerdiği markaları kullanın.
- 12 gaz çıkarma önlüğü
- 6 mama önlüğü
- 12 adet şişe: Emziriyor olsanız da; pompaladığınız süt için gereklidir.
Bez Değiştirme Çantası
Bez Değiştirme Çantası
Bebek bezi çantası alacağınız zaman, kişisel eşyalar için mümkün olduğunca çok gözü ve alanı olanlardan birini seçin. Bu çantayı gerektiğinde kendi özel eşyalarınız için de kullanacağınızı unutmayın, bu nedenle cüzdanınız, anahtarlarınız, gözlüğünüz, cep telefonunuz ve diğer eşyalarınızın sığabileceği bir çanta alın.
Çantayı her zaman aşağıdaki eşyalarla dolu tutmak iyi bir fikirdir, böylece evden aceleyle çıkmanız gerekirse, her zaman (özellikle de bebeğinizi acil olarak doktora götürmeniz gereken durumlarda) hazır olursunuz:
- 5- 6 bebek bezi
- Tek kullanımlık ıslak mendiller
- İsilik kremi ve merhemi
- Altını değiştirirken bebeğinizi üzerine yatırabileceğiniz bir minder.
- Kirli bezleri çöp kutusuna atana kadar içine koyabileceğiniz poşetler.
- Bebek için yedek giysiler: Bebek fanilaları, bir çift çorap, şapka ve bebek takımı.
- Battaniye.
- 2 temiz şişe ve toz halinde mama (biberonla besliyorsanız)
- Gazını çıkarma önlüğü
- Emzik (kullanılıyorsa)
- Bebek oyuncağı ya da çıngırak
- 6 aydan büyük bebekler için güneş losyonu
Diğer Malzemeler
Diğer Bebek Malzemeleri
- Yenidoğan için emzik: Çoğu emzirme uzmanı, bebeğinizi emziriyorsanız bebeğin meme kargaşası yaşamaması için emzik kullanılmamasını önerir.
- Bebek araba koltuğu: Bu bebeği taşımak için de kullanılabilir. Bu koltuğunu yerleştirebileceğiniz tekerlekli bebek arabalarından da alabilirsiniz böylece ağır olabilen bebek koltuğunu her zaman taşımak zorunda olmazsınız. Bebek koltuğunu yerleştireceğiniz bir bebek arabası almak isterseniz, mutlaka koltuğun tam oturabileceği bir araba alın.
- Emziren anneler için meme pompası: Bunlar süt pompalamanızı sağlar, böylece bebeğinizi bir başka kişi de besleyebilir. Bu, bebeğinizden bir süreliğinize (mesela işe giderken) ayrılmanız gerekiyorsa önemlidir. Bu pompalar göğüslere aşırı süt dolduğunda ve bebeğiniz beslenemeyecek kadar uykulu olduğunda da işe yarar. Bir miktar süt pompalayarak, bebeğiniz beslenmeye hazır olana kadar bu sütü saklayabilirsiniz.
Bebek Ecza Dolabı
Bebek Ecza Dolabı
Reçetesiz ilaçlar ve tedaviler konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
- Termometre: Pek çok türü vardır. Bazı doktorlar daha kesin ölçüm yaptığı için rektal termometre kullanımını önerir. İlk altı aylık dönemde bebeğinizin koltuk altına yerleştireceğiniz dijital ve plastik bir termometre kullanışlı olacaktır. Dijital emzik termometreler de kullanılabilir. Ancak kulak termometreleri 3 aylık dönem bittikten sonra kullanılabilir.
- Ölçülü ilaç damlalığı
- Ağrı kesici/ateş düşürücü ilaç (asetaminofen tavsiye edilir.) Aspirin kullanmayın!
- Diş çıkaran dişetini rahatlatmak için diş halkası. Diş çıkarma jellerini kullanırken doktorunuza danışın çünkü bazıları alerjik reaksiyona neden olabilecek bir madde olan benzocaine içerir.
- Yaraları temizlemek için küçük gazlı bezler.
- Yaraları temizlemek için hidrojen peroksit.
- Basitrasin antibiyotik veya ilk yardım kremi gibi bir yara kremi. 6 aylıktan küçük bebeklerde hassasiyet yaratabilecek bir madde olan neomisin içeren yara kremlerini kullanmayın.
- Küçük bandajlar.
- Serin buharlaştırıcı aygıt: Soğuk algınlığı halinde bebek için iyi olacaktır.
- 6 aydan büyük bebekler için bebek güneş losyonu. Çok güneşli bir iklimde yaşıyorsanız ve bebeğiniz güneşe sık maruz kalıyorsa, güneş koruyucuları kullanmaya erken başlama konusunda doktorunuza danışın.
Zorunlu Olmayan Eşyalar
Bebek Eşyaları: Zorunlu Olmayanlar (Ancak hoş olabilirler)
- Bebek telsizi
- Salıncak
- Bebek defteri: Bebeğinizin ilklerini kaydetmek istiyorsanız gereklidir.
- Bebek koltuğu: “Sallanan” bebek koltukları harikadır! Siz kendi işlerinizi yaparken bebeğinizi bırakabileceğiniz güvenli bir yerdir.
- Yüksek sandalye: Bunu bebek 4- 6 aylıkken kullanacaksınız.
- Ana kucağı: Evde bazı işlerinizi yaparken, ellerinizin serbest kalması gerektiği zamanlarda da, bebeğinizi taşıyabilmenizi sağlar.
Yenidoğanlar Ne Kadar İşitiyor?
Op. Dr. Gökhan ÇELİK
Yenidoğan bebeğim için ilk kontrol yaptırmak istiyorum randevu alamıyorum zeynep kamil hastanesinden... devamı
2 3 Yaş Çocukların Güçlü Duygularıyla Başa Çıkmak
Anne Sütü, Bebeğin Sağlıklı Büyümesini Sağlıyor
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor
Helikopter Anne Babaların Çocukları Nevrotik
İleri Yaşta Anne Olanların Depresyon Riski Daha Düşük