- İçindekiler
- Yenidoğan Anne Babalarına Tavsiyeler
- Ne Zaman Endişelenmeli
- Yenidoğan Uykusu
- Uyku Düzenleri Oluşturmak
Yenidoğan Anne Babalarına Tavsiyeler
Yenidoğan anne babalarına tavsiyeler
- Beklentilerinizi gerçekçi tutun. İlk birkaç ayda, bebeğinizin tahmin edilemeyen, düzensiz uykuları olur dolayısıyla da kendiniz için plan yapmayın.
- Bebeğinize uyku eğitimi vermeyi henüz denemeyin. Bebeğinizin bunu “haykırmasına” izin vermek için daha çok erken. Bir bebeğin beyninin, bir uyku düzeni kurması ve gece uyuması için yeterince olgunlaşması 3-6 ay aldığından, o zamana kadar bekleyip ondan sonra uyku eğitimi verin.
- (Fazladan besin ihtiyacı gibi istisnaların dışında) Gece uyuyan bir bebeği asla uyandırmayın.
Ne Zaman Endişelenmeli
Bebeğin uykusu hakkında ne zaman endişelenmeye başlamalı?
İlk birkaç ayda, bebeğin uyku düzeninin, bir endişe nedeni olması nadirdir. Bir bebek, vücudu ona ne kadar ihtiyacı olduğunu söylüyorsa o kadar uyur. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.
Yenidoğan Uykusu
Bir yenidoğanla ilgilenmek başlı başına ağır bir iş ama anne babalar, uykusuz ya da yorgun olduğunda iş daha da zorlaşır.
İyi haber şu ki çoğu bebek 4-6 aya doğru, bir uyku düzeni ve gece uyuma yeteneği geliştirir. Kötü haberse, o zamana kadar çocuğunuzun müthiş bir uykucu olmasını beklemeniz hiç gerçekçi ve adil değildir. İlk aylarda, ortalama bir bebek 13 ila 16 saat civarında uyur ama bu uyku önceden tahmin edilemez zamanlarda ve tek seferde birkaç saat olarak gerçekleşir.
İlk birkaç ayda beyin olgunlaşırken muhtemelen bir uyku düzeninin ortaya çıktığını göreceksiniz: Daha uzun uyku dönemleri (beklendiği gibi geceleri), gün boyu daha fazla etkinlik, gece daha az etkinlik, gelişim atakları sırasında daha fazla uyku. (Büyümenin büyük bölümü uykuda gerçekleşir.)
Uyku Düzenleri Oluşturmak
Bebeğiniz için uyku düzenleri oluşturmak
Anne babalar, bebeğin gelecekte ortaya çıkacak iyi uyku düzeni için şimdi sahneyi kurabilir. Şunları deneyin:
- Bebeğinizin gündüz-gece uyku döngüsünü düzene sokun. Mümkün olduğunca yakın zamanda, bebeğinize “gece uyuduğumuz zaman, gündüz eğlendiğimiz zaman” diyerek öğretin.
- Günışığı saatleri süresince, her şeyi bebeğiniz için uyarıcı ve canlı tutun. Onunla çok oynayın. Yemeklerden sonra onu uyanık tutmaya çalışın (genelde kaybedilen bir mücadele).
- Hava karardığında, bebeğiniz için daha sönük, sıkıcı bir anne baba olun. Onu yarı karanlık bir odada besleyin. Bütün uyarıcıları kesin (mesela ışığı ve sesi kısık ve alçak tutun). Umut edildiği üzere, gündüz zamanının eğlence zamanı, gece zamanının sıkıcı olduğunu öğrenecektir; dolayısıyla dışarısı karardığında da uyuyabilir.
- Bebeğiniz kucağa alınmaya, sallanmaya, beslenmeye alışmadan (sonra da bağımlı hale gelmeden) kendi kendisine uykuya dalmasını öğretmeye başlayın. Hedef; gece yarısı uyandığında (çoğu bebeğin yaptığı gibi), siz içeri gelip onu sallamadan, beslemeden, sakinleştirmeden kendi kendine yeniden uyuyabilmesi.
- Birkaç haftadan sonra (herkes o kadar uykusuz olmadığında ve durum oturmaya başladığında), bebeğinizi yatağa uyanık ve mümkün olduğunca uykuluyken yatırın ki kendi kendine uyumayı öğrensin.
- Bunu her mümkün olduğunda yapmayı hedefleyin. Bebeğiniz yemekten sonra hemen sızıyorsa, sırf onu tekrar yatırabilmek için uyandırmayın. Bu yeteneği öğrenmesi aylar sürer. Çabalarınızda kararınca tutarlı olursanız mesajı alacaktır.
Yenidoğanlar Ne Kadar Görüyor?
Psk. İdil Saliha KÜNTÜZ
Hocam hayirli sabahlar adim gokhan Hocam 3 aydir uyuyamiyorum ama vucudum dinc duruyor Uyku hapi almak istiyorum bana yardimci olursaniz cok memmun ol... devamı
Araba Koltuğu Kazalarda Çocuk Ölümlerini Yüzde 75 Azaltıyor
Bebeğiniz İçin Derin, İyi Bir Uyku
Çocuk Ölümlerinin Çoğu Önlenebilir Sebeplerden
Sigaranın Kız Çocuğuna Zararı 6 Kat Daha Fazla
Yenidoğanlarda Ağrıya Karşı Isı