Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi - Hamileyken Alınacak Tedbirler
Hamilelik sırasında oluşan hormonsal değişimler birçok hamile kadının hamile kalmadan önce sahip olmadıkları sorunlar yaşamasına neden olur. Dişeti dokusu tahrişe daha dayanıksızdır. Şişerler, iltihaplanırlar, kızarırlar, kanarlar ve genelde ağrı yaparlar. Bu reaksiyonlar dişleri saran plaklar yüzündendir. Birçok diş hekimi hamile kadınların hamile oldukları sürede en az iki veya üç kez diş temizliği yaptırmaları gerektiğine inanıyor. Evde yapılacak bakım mükemmel olmalıdır. Elbette diş hekimleri hamilelik sırasında diş çekmeyi tercih etmezler. Her zaman doğmamış bebeğin durumu göz önüne alınmalıdır. Çocuğunu taşırken sürekli ağrı çeken bir anne stres yapar. Bu da çocuk için sağlıklı değildir. Modern diş çekim işlemleri oldukça hafiftir ve birçok hasta dişlerinin çekildiğinin farkında bile olmazlar. Diş anestetiklerinin içinde lokal kan damarlarını kapayan ve anestetiği bebekten uzakta tutan epinefrin (adrenalin) vardır.
Hamileyken yirmi yaş dişlerinin çekimi gibi acil bir diş bakımı yaptırmanız gerekiyorsa almanız gereken birkaç tedbir vardır. Diş bakımınızı yaptırmak için doğuma kadar beklemenizde fayda vardır. Ancak bu mümkün değilse burada prosedürü güvenli hale getirecek birkaç öneride bulunabiliriz.
Her şeyden önce diş hekiminizin veya cerrahın hamile olduğunuzu bildiğinden emin olun. Bebek için herhangi bir sorun oluşturmayacak lokal bir anestetik kullanılabilir.
Eğer mümkünse diş bakımınızı hamileliğinizin ikinci üç ayı içinde yaptırmaya çalışın. İlk üç ay sırasında bebeğiniz hayati organlarını oluşturur ve son üç ay sırasında uzun süreler sırt üstü uzanmak sizi çok rahatsız edebilir.
Prosedürden sonra veya önce bir antibiyotik almanız gerekiyorsa penisilin veya amoksisilin almak genelde güvenlidir, ancak tetrasiklin almaktan kaçınmalısınız.
Bazen diş çekiminden önce röntgen filmini çektirmek gerekli olabilir. Bu gereklidir, ama minimumda kullanılmalıdır. Diş bakımında kullanılan röntgen filmleri bebeğiniz için ufak bir tehlike oluşturabilir, ama bunu mümkünse hamileliğin ikinci üç ayı içinde yaptırmak en iyisidir.
Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz
Hocam iyi günler dilerim.Ben 16 yıldır paxil kullanan panik bozukluğu hastasıyım.Diş çekimi için sedasyon ile diş çekimi yaptırmayı düşünüyorum konuşt... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Yirmi Yaş Dişimi Çektirmeli Miyim?
Hamilelik Sırasında Bebeğin Diş Sağlığı Hangi Koşullarda Riske Atılabilir?
Diş Temizleme İşlemiyle Süt Beyazı Dişler
Hamilelik Sırasında Diş Tedavisi Yapılır Mı?