Yirmi Yaş Dişlerimin Çıktığını Nasıl Anlayabilirim?

Ağzınızın arkasında açıklayamadığınız bir basınç hissediyorsanız kendinizi "yirmi yaş dişlerimin çıktığını nasıl anlayabilirim?" sorusunu soruyor halde bulabilirsiniz. 16 ile 30 yaşları arasındaysanız bu geçerli bir sorudur. Herkes yirmi yaş dişleri ile ilgili ağrıya dair hikayeler duymuştur, bu nedenle konu sizi biraz gerebilir. Cevap ise diş bakımı yaptırmaktır.

Yirmi yaş dişleri üçüncü azıdişleridir ve normalde ergenlikten sonra ortaya çıkarlar. Çoğu insanın 4 tane yirmi yaş dişi vardır, ama bazılarının daha azdır ve bazılarının ise hiç yoktur. Sahip olduğunuz yirmi yaş dişlerinin sayısı genetiğinize bağlıdır, bu nedenle ailenize kaç tane yirmi yaş dişine sahip olduklarını ve yirmi yaş dişi çıkarken ortaya çıkan belirtilerinin neler olduğunu sormak isteyebilirsiniz. 4'ten fazla yirmi yaş dişinin olduğu ender görülen vakalar bile vardır.

İnternette "yirmi yaş dişlerimin çıktığını nasıl anlarım" yazıp aratırsanız, daha fazla belirtilerin sıralandığı binlerce sayfa bulacaksınız. Yapılacak en iyi şey diş hekiminizi aramak ve belirtilerin neler olduğunu sormaktır. Ağzınızın ve çenenizin arkasında herhangi bir tür basınç veya ağrı hissediyorsanız diş hekiminizi aramalısınız. Aynı zamanda dişleriniz izah edilemez şekilde hareket ediyor görünüyorsa da aramalısınız. 

Yirmi yaş dişinizin çıkıp çıkmadığını saptamak için diş hekiminiz ağız muayenenizi yapacak ve muhtemelen bir röntgen filmini (x-ışınları) çekecektir. Gördüğü şeye bağlı olarak bir eylem planı oluşturacaktır. Normalde yirmi yaş dişleri diğer dişleri etkilemiyorsa yerinde bırakılabilir. Fakat yirmi yaş dişleri çoğunlukla diğer dişleri hareket ettirecek bir açıyla çıkarlar. Eğer bu durum oluşursa çekilmeleri gerekir.

Yirmi yaş dişinde bir enfeksiyon olduğunda dişin çekilmesi gerekir. Bir yirmi yaş dişi kısmen gömülü olduğunda enfeksiyona neden olur. Gömülü dişler yüzeye çıkamayan dişlerdir. Eğer bir yirmi yaş dişi sadece kısmen yüzeye çıkmışsa üzerindeki dişeti bakteri toplayabilir. Nihayetinde oluşan enfeksiyon eğer tedavi edilmezse ciddileşebilir. Üzerindeki eti çıkaran alternatif tedaviler olmasına rağmen dişi çekmek en çok tercih edilen yöntemdir.  

Bir diş uzmanına danışmak yirmi yaş dişe dair tavsiye edilen tek eylem planıdır. Size tedavi alternatiflerine dair tavsiyelerde bulunabilir. Dişi çekemezse sizi güvendiği bir çene cerrahına yönlendirebilirler. Ameliyat sonrası biraz ağrınız olsa bile bu dişlerinizin geri kalanının düz durmasına ve yirmi yaş dişi basıncından kurtulmanıza değer.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı