Yaşlanma ve yerçekiminin etkisi, güneş ışınlarına maruz kalma ve günlük hayatın stresi ile birleştiği zaman etkiler önce yüzde görülmeye başlar. Yaşlanma etkisiyle burun ve ağız arasında derin çizgiler oluşup çene hattı gevşek ve sarkık hale gelir ve boyunda yağ birikintileri ve katlantılar oluşur. Daha ileri aşamalarda yanak sarkıklıkları artar, göz kapaklarında düşme, kaşlarda düşme ortaya çıkar.
Yüzde oluşmaya başlayan bu değişiklikler belli ölçüler içinde azaltılıp geri döndürülebilir. Yapılacak işlem her hasta için farklılık gösterir ve hangi işlemin yapılacağı hastanın yaşına, deri yapısına, yaşlanma bulgularına, deri altı yağ dokusu miktarına ve hastanın beklentilerine göre değişir. Bu hasta ile görüşme sırasında ortaya çıkan interaktif bir süreçtir ve her hasta için yapılacak işlem farklılık göstereceği için burada hepsine değinilmesi imkansızdır. Ancak genel olarak kullanılacak yöntem belli bir sıraya göre izlenmelidir.
1.Basit yüz gençleştirici işlemler:
Bu yöntemler arasında botox, dışarıdan verilen hyaluronic asit temelli geçici dolgu maddeleri, thermage ve radyo frekans gibi ameliyatsız yöntemler vardır. Bunlardan botox ve dolgu malzemeleri tarafımdan da sıklıkla yaşlılık belirtileri başlamadan bile kullanabildiğim yöntemlerdendir. Ben prensip olarak thermage ve diğer ameliyatsız güzellik yöntemlerini uygulamıyorum. Bu birinci sıra yöntemler yüzde oluşmaya başlayan hafif kırışıklıkların ve çökmelerin tedavisinde çok ideal yöntemler olup 20 li yaşlardan itibaren her yaş grubunda hastaya güvenle uygulanabilir.
2.İple yüz germe ve asma yöntemleri:
İple germe olarak adlandırılan bu yöntemlerin hiç birinin hastalar için yararlı olduğunu düşünmüyorum ve bu tür yöntemlerin hastalara çok şey vaadedip çok az verdiği kanısındayım. Bu nedenle bu yöntemleri kullanmıyorum ve eğer hasta ısrar ederse bu yöntemleri kullanan doktorlara refere ediyorum.
3. Basit cerrahi müdahaleler:
Bunlar daha çok yüzün belli bölgelerine yoğunlaşmış tedavi yöntemleridir ve bazı hastalarda özellikle belli bölgede yaşlanma varsa o bölgenin düzeltilmesini sağlar. Örneğin göz kapağı estetikleri (alt ve/veya üst blefaroplasty), kaş kaldırma, alın germe, yüze yağ injeksiyonu veya doku kokteyli ve boyun ve çene altı liposuction gibi. Bu yöntemler tek başına kullanılabildiği gibi diğer yöntemlerle kombine olarak da kullanılabilir. Genellikle bu yöntemlerin kullanılması için belli bir yaş sınırı olmamakla birlikte yirmili yaşların sonundan önce nadiren gerekli olurlar.
4.Mid face lift:
Orta yüz germe operasyonu. Bu operasyon 30- 50 yaşlar civarında uygulanabilir ve yüzün en çok yaşlanma belirtileri olan yanak bölgesindeki kaldırmaları kapsar. Çoğu zaman boyun, alın, ve göz kapağı operasyonlarıyla birlikte uygulandığı için hastaların pek çok şikayetini düzeltir. Endoskopik olarak yapılabildiği gibi MACS lift veya S lift gibi yöntemlerle de yapılabilir. Orta yüz germe yöntemi Avrupalı Plastik Cerrahlar tarafından daha çok takdir edilirken Amerikalı Plastik Cerrahlar daha çok total yüz germe ameliyatını yaparlar. 5. Total Yüz Germe: Tüm yüz bölgesinin saç içinden kulak önü ve arkasından ve arka kısım saç sınırı çizgisinden yapılan kesiler ile gerilmesi işlemidir. Tüm yüzde belirgin bir değişikliğe neden olur.
5. Total Yüz Germe:
Tüm yüz bölgesinin saç içinden kulak önü ve arkasından ve arka kısım saç sınırı çizgisinden yapılan kesiler ile gerilmesi işlemidir. Tüm yüzde belirgin bir değişikliğe neden olur.
Otizmde Erken Teşhis Nasıl Konur?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Selam, Laser operasyonundan kısa bir süre önce yüze uygulanan botox işlemi sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler... devamı
Cerrahi Yüz Gerdirmeye Karşı Akupunktur Alternatifi
Yüz Gerdirme Ameliyatı
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor
İple Asma Yöntemleri