Bebekler hayatlarının ilk aylarından itibaren birkaç kelimeyi anlayabilirler ancak düşünme ve muhakeme etme yetileri gelişene ve ses tellerini de içeren vokal sistemleri olgunlaşana kadar konuşamazlar. Dil gelişiminin önemli bir bölümü bir bebeğin çıkardığı deneysel seslerden oluşur. Çünkü bu sesler ses tellerinin alıştırma yapmasını ve beynin sesleri tanıması ve kullanmasını sağlar.
- 1 Aylık : Öksürme, aksırma ve ağlama gibi yansımalı ve tepkisel sesler çıkartırlar.
- 2- 4 Aylık : Genellikle birine tepki verirken cıvıldar ve gülerler.
- 4 -6 Aylık : Anlaşılmaz sözcükler, deneysel sesler cıkartırlar. Ağzı ve dili hareket ettiren ve koordinasyonunu sağlayan becerileri ve kasları gelişir. Tüm bebekler bu aşamalardan geçerler ancak altı aydan sonra dışarıdan gelecek verilere ihtiyaç duyarlar.
- 6 – 10 Aylık : Anlaşılmaz sözcükler giderek daha çok kelimelere benzemeye başlar ve bebeklerin bu çağda, dillerini geliştirmek için bol bol gevezelik etmeye ve etkileşimde olmaya ihtiyaçları olur. Eğer bunlar yeterince yerine getirilmezse dil gelişimi yavaşlayacak ve sonunda duracaktır. Çocuktaki olası bir sağırlığın ilk fark edileceği dönem bu dönemdir.
- 10 – 12 Aylık : Bebeğiniz 12 aylık olduğunda sesleri kullanmaya başlar ve anlamları ifade etmek için farklı ses perdelerinden yararlanır. Çocuklar, ses şekillerini ve herhangi bir lisandaki kelime kullanımlarını birbirinden ayırma konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahiptirler. Yanlarında en çok konuşulan dilin seslerini ve kurallarını öğrenirler.
18 aylık bebeklerin dil gelişimi nasıl olmalı?
Prof. Dr. Serap UYSAL
Merhaba Dr hanım ben 17.11.1014 tarihinde doğum yaptım 1 hafta yada 10 gün sonra bebeğimin ayağında titreme şikayeti ile de başvurdum Dr biraz takip e... devamı
Çocuklarda Damak Yarığına Dikkat
Çocukken Suiistimale Uğramak Beyinde Somut İz Bırakıyor
Çocuklarınıza Bol Bol Balık Yedirin
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi
Uyuşturucu Bağımlısı Olarak Doğan Bebekler