Kendi görüşlerini ve isteklerini oluşturup belirtebilir. İstemediği şeyleri reddetmeye başlamıştır. "Hayır” kelimesine anlamaya başlamıştır ama kendisine hayır denmesine tepki gösterir. Bu nedenle, 15-18 aylık bebeklerde, yapması istenmeyen şeyler söz konusu olduğunda, dikkatlerini başka yöne çekmek gerekir. Çünkü kesin bir hayır cevabı aldıkları zaman, o davranışı tekrarlamayı sürdürürler.
Bebek bazı şeyleri keşfetmeye başlamıştır. Örneğin annesinin saçını çektiğinde annesi tepki vermişse, aynı tepkiyi almak için yeniden çekmeye çalışır. Bu yüzden bu yaştaki bebeklerde, yapmaması gereken davranışlar söz konusu olduğunda, ilgisini başka yöne çekmek, oyuna yönlendirmek gibi yöntemlerle, yaptığı şey unutturulmaya çalışılır.
18 aylık bebeklerin aktiviteleri çok artmıştır. Her şeyi öğrenmek ve keşfetmek isterler. Bu nedenle evde güvenlik tedbirleri geliştirmek gerekir. Prizlerin kapatılması, bebeğin mutfakta yalnız bırakılmaması, kardeşine emanet edilmemesi, camlara güvenlik kilidi konulması gibi önlemlerin alınması ihmal edilmemelidir. Bebeklerin bu yaşlarında ilaç ve kozmetik zehirlenmeleri de sık görülür. Bu nedenle ilaçların, deterjanların, kozmetik maddelerinin, yakıcı maddelerin mutlaka yüksekte ve kilitli tutulmasında fayda vardır.
Prof. Dr. Serap UYSAL
Merhaba Dr hanım ben 17.11.1014 tarihinde doğum yaptım 1 hafta yada 10 gün sonra bebeğimin ayağında titreme şikayeti ile de başvurdum Dr biraz takip e... devamı
1 Yaşındaki Bebeklerin Gelişimi Hangi Düzeydedir?
Kalp Deliği Olan Bebekler Ameliyat Edilebilir Mi?
Sünnet Olmak Sağlık Açısından Yarar Sağlar Mı?
7 Aylık Bebeklere Verilecek Ek Gıdalar Nelerdir?
Üstün Yetenekli Çocuklar Yaşıtlarıyla Sorun Yaşarlar Mı?