Celal Bayar Üniversitesinde (CBÜ) üç yıldır yürütülen araştırmada, ''adenovirüs'' türünün obeziteye yol açtığı tespit edildi.
CBÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır sürdürdükleri araştırmayı kasım ayı içerisinde düzenlenen 1. Ulusal Klinik Mikrobiyolooji Kongresi'ne sunduklarını ve çalışmanın ''en iyi araştırma ödülü''ne layık görüldüğünü söyledi.
Adenovirüsleri ''mikropların virüs ailesi içinde bir grup'' olarak tanımlayan Prof. Dr. Şanlıdağ, ''Üç yıllık süre içerisinde başka bir araştırıcı grubu tarafından benzer bilgilerin paylaşılmaması ve araştırmanın yapılmaması için çok dua ettim. Ben ve ekibim araştırma bulgularını 3 yıl boyunca sır gibi sakladık ve kongreye sunarak bilgilerimizi paylaştık'' diye konuştu.
Araştırmanın bu kapsamda yapılan ilk çalışma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şanlıdağ, önümüzdeki süreçte bu çalışmaların ilerletilmesini ümit ettiklerini, böylece elde ettikleri bulgulara paralellik gösteren bulguların çoğalmasıyla bir süre sonra ''aşı'' geliştirilmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Şanlıdağ, ''Aşı geliştirme sürecinin 3-5 yıl kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Aşının geliştirilmesiyle virüslere bağlı obezite engellenmiş olur diye düşünüyorum'' dedi.
Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Sinem Akçalı ise obezitenin günümüzde halk sağlığı açısından büyük bir problem olduğunu belirterek, ''ABD'de yapılan araştırmalar, son 20 yılda obezitenin 10 kat arttığını göstermektedir. Dünya genelinde yapılan çalışmalarda ise obez popülasyonunda erişkinlerde üç kat, çocuklarda iki kat artış olduğu gözlenmektedir'' diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün bu veriler nedeniyle obeziteyi ''global bir salgın'' olarak nitelediğini kaydeden Doç Dr. Akçalı, ''Mesela Manisa'da 2010 yılında yapılan bir çalışmada 14-18 yaş grubunda obezite oranı yüzde 17 olarak tespit edilmiştir'' dedi.
Aynı ekipte bulunan Uzman Dr. Elçin Kalçakmaklıoğlulları da Manisa bölgesinde obez çocuklar üzerinde yaptıkları çalışmalarda çocuklarda ''adenovirüs''leri incelediklerini ifade ederek, ''Araştırmamız sonucunda 'adenovirüs' tip 5 ve 36'nın çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu bulduk. Bu bulgular Türkiye'de ilk defa yayınlanan verilerdi. Aynı şekilde, 'adenovirüs' tip 5'in çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu dünyada ilk biz açıkladık'' şeklinde konuştu.
Helikobakter Pilori mide kanserine mi yol açıyor?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
sperm hücrelerin%86 sında haploid %8 sinde diploid %4 ünde anöploid % 2 sinde kaotik yapı tespit edilmiştir bir grup hücrede nukleusun yanısıra s... devamı
Çocuklukta Obezite Tansiyon Riskini Dörde Katlıyor
Tip2 Diyabet Salgın Bir Hastalığa Dönüşecek
Kanserle En Başta Savaşan Besinler
Obezite-İltihaplanma Döngüsünün Kırılması
Çalışma Global Obezitenin 30 Yıl İçerisinde Neredeyse İkiye Katlandığını Belirtiyor