Dünya çapında 1,5 milyardan fazla yetişkin aşırı kilolu olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, ABD ve Avustralya’daki obezitenin sağlık tehlikesi açısından sigara içmeyi geçtiğine dair uyarıyorlar. Şimdilerde sağlıksız beslenme için ek vergiyi ve en çok da bir BM anlaşmasını destekliyorlar.

Rakamlar içler acısı: Melbourne Üniversitesinin güncel bir çalışmasına göre, dünyada 1,5 milyar yetişkin aşırı kilolu. Bunu 500 milyon obezin yanı sıra ya aşırı kilolu ya da obez olan 170 milyon çocuk takip ediyor. Örneğin Japonya ve Çin’de 20 kadından yalnızca 1’i obezken ABD’de her 3 kadından 1’i bu kategoriye düşüyor.

Bu nedenle araştırmacılar, aşırı kilo ve obezite artışına radikal adımları olan bir anlaşmayla karşı koyulmasını destekliyorlar. Bir tıp dergisinde, Birleşmiş Milletler’in bu amaçla, tütün tüketimi durumundakine benzer şekilde, obezite kontrolü için bir çerçeve anlaşmasını onaylamasını talep ediyorlar. Anlaşmaların önderliği olmadan, aşırı kilo salgını geriye döndürülemez, diye belirtiliyor dergideki makalede. Her halükarda, gelecek yıllarda şişmanların sayısının örneğin ABD’de daha da artacağı şimdiden açık.

ABD ve Batı Avustralya gibi bölgelerde obezite, en büyük engelleyici sağlık tehlikesi olan sigara içmeyi geçti. Bu arada, düşük veya orta gelirli ülkeler de etkileniyor, diye uyardı araştırmacılar. Obez sayılanlar, Vücut Kitle Endeksi (BMI) formülünün sonucu 30’un üstünde bir değer gösteren kişilerdir. Ne var ki, BMI’nin geçerliliği tartışmalı.

Obezitenin yayılmasına dur demek için sağlıksız beslenme ve içme üzerine başka ek vergilerin altında anlaşmalar yapılması gerekli, diye talep ediyor Harvard Kamu Sağlığı Okulundan araştırmacılar. Önceki deneyler, sağlıksız besinlerde fiyat artışının beslenmeye olumsuz etkileri olabileceğini göstermişti.

Dahası, sigara içmeye benzer şekilde, her şeyden öte çocukları korumak için sağlıksız beslenme reklamları da kontrol edilmeli, diye savunuyor bilim insanları. Birleşmiş Milletler’in eylül ayında düzenlediği bir toplantıda bu konu ağırlıklı olarak ele alındı.

Kaynak: spiegel.de

Çeviren: Tuğçe Ayteş

İLGİLİ MAKALE

Etin Etkisi

Op. Dr. Yusuf CAN

Yüze yağ enjeksiyonu yaptirmak istiyorum fiyat alabilirmiyim... devamı