Sağlık Bakanlığı'nca 112 acil hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında büyükşehirlerde 350 kiloya kadar hasta taşıyan obez ambulanslarının sayısı artırılacak, kazaların önüne geçmek için de ambulans şoförlerine özel simülasyon eğitimi verilecek.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, Etlik İhtisas Hastanesi'ndeki heliport hangarında düzenlediği basın toplantısında, 112 acil sağlık hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

112 istasyon sayısının bin 627'ye, ambulans sayısının ise 2 bin 796'ya çıktığını ifade eden Coşkun, ambulansların tüm donanımının Avrupa standartlarında olduğunu vurguladı.

Bir vakaya ortalama 10 dakikada ulaştıklarını, bu süreyi daha da kısaltmak için gayretlerinin sürdüğünü bildiren Coşkun'un verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı'nın ambulans filosu şu araçlardan oluşuyor:

-Kara ambulansları: Kar paletli ambulans (224), çoklu hasta ambulansı (35), snow track (20), motosiklet (52), UMKE aracı (105)
-Deniz ambulansı: 4
-Hava ambulansları: Ambulans uçak 4, ambulans helikopter 19

Karşılayıcılara eğitim

112 acil aramalarında karşılayıcıların eğitiminin öneminin BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla daha iyi ortaya çıktığını hatırlatan Coşkun, bugüne kadar bin 940 çağrı karşılayıcı personele eğitim verildiğini söyledi.

Özellikle kış şartlarının yoğun geçtiği Doğu ve Güneydoğu'da kar paletli ambulanslarla ''snow track'' adı verilen araçların kullanıldığını belirten Coşkun, Ekim 2011-Mart 2012 döneminde kar paletli ambulanslarla 2 bin 172 hasta taşındığını, snow track araçları ile de 285 vakaya ulaşıldığını bildirdi.

VİDEO: SANEM APA "ÇOCUKLARDA OBEZİTE SORUNU"

Basında sıkça rastlanan, doğum yapmak üzere olan gebelerin kötü hava koşullarında hastaneye ulaştırılması konusuna da değinen Coşkun, söz konusu dönemde snow track araçlarıyla 61, kar paletli ambulans ile de 344 kadın doğum vakası taşındığını, bunların tüm vakalar içinde en yüksek sayı olduğunu belirtti.

Bu bölgelerde yaşayan, doğumu yaklaşan anne adaylarının hastanelerde kontrol altına alındığı ''misafir anne'' uygulamasına rağmen, bu daveti kabul edenlerin oranının ancak yüzde 25 olduğuna dikkati çeken Coşkun, bakanlık olarak bu anne adaylarının zamanında sağlık kurumuna ulaştırmakla görevli olduklarını belirtti.

Hava ambulans sistemiyle verilen hizmetlere de değinen Coşkun, bugüne kadar ambulans helikopterlerle 11 bin 120 hasta taşındığını, 77 organ nakli hizmeti verildiğini, ambulans uçaklarla ise 2 bin 406 hasta nakledildiğini söyledi.

Obez ambulansları

Daha sonra soruları yanıtlayan Coşkun, 150-350 kilo arasında hasta taşınan obez ambulansları ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'de obezitenin giderek yaygınlaştığını, bu ambulanslara daha çok ihtiyaç duyulmasının beklendiğini ifade eden Coşkun, ''Normal ambulanslarda hasta, ekip tarafından araca yerleştirilebiliyor ama obezlerde bu imkan olmadığı için çelik halatlarla içeriye alınıyor. Bu ambulanslar özellikle büyük şehirlerde yaygınlaştırılacak,'' diye konuştu.

Organ nakillerinde hava ambulans sisteminin rolüyle ilgili bir soru üzerine de Coşkun, ''Son zamanlarda gündeme gelen yüz ve kol nakillerinde hava ambulans sistemimiz etkin rol aldı. Mutfaktaki ekibin rolünü de unutmamak lazım,'' dedi.

Coşkun, hava ambulanslarının daha çok organ ve dokuların vericiden alınıp alıcıya ulaştırılmasında ve organ nakli ekibinin taşınmasında kullanıldığını belirtti.

Bir başka soru üzerine, birden fazla sedye bulunan ambulanslarla ilgili de bilgi veren Coşkun, Van depremi sırasında çok sayıda hastanın taşındığı bu ambulansların daha çok savaş ve afet zamanlarında kullanıldığını bildirdi.

Ambulans şoförlerine eğitim

Son zamanlarda basına da yansıyan ölümlü ambulans kazalarına karşı alınacak önlemlerin sorulması üzerine ise Coşkun, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile araçların donanımı konusunda denetim kontrol mekanizması geliştirdiklerini, ambulans şoförlerine de güvenli sürüş için özel simülasyon eğitimi verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Bunun için simülasyon merkezleri kurulduğunu belirten Coşkun, bu eğitimlerde yağmurlu ve karlı havalarda güvenli sürüş tekniği konusunda bilgiler verileceğini kaydetti.

Op. Dr. Mete ENER

Hocam 19 yasinda ogluma varikosal teshisi kondu tahlilleri ve ultroson yapildi ameliyat dendi benim sorun özel bir kurumda calisiyormusunuz vede bu am... devamı