İyileşmek için tedavi göreceğine, hasta olma! Bu deyiş ağız kokusu için de birebir geçerlidir. Ağız kokusunu erken dönemlerinde önlemek için gerekli adımları atmazsanız, hayatınızı kendi kendinize zorlaştırırsınız. Bu bölüm size halitosis (ağız kokusu) sorununu önlemede on yöntem öneriyor.
1. Bol Su İçin
Evet, gerçekten bu kadar basit. Ağız kokusuna neyin yol açtığını biliyor musunuz? Buna sebep olan şey, protein ve şekeri parçalayarak kötü kokan sülfür bileşenlerine dönüşmesini sağlayan anaerobik baterilerdir. Anaerobik bakteriler kuru ortamlarda çoğalırlar. Sık sık su içerek bu bakterilerin yaşayamayacakları sulu ortamlar oluşturursunuz. Ayrıca su gezici sülfür bileşenleri yoğunluğunu sulandırır. Bunun sonucunda da ağzınızdan gelen koku etkili olacak kadar güçlü olmayabilir. Sonuçta nereye giderseniz gidin, yanınızda bir şişe su bulundurun.
2. Ağız Temizliğini İhmal Etmeyin
Kusura bakmayın, ağzınız temiz olabilir ama bu, nefesinizin kokmadığı anlamına gelmez. İyi bir ağız temizliğinin tek başına nefes kokusunu önleyeceği, yanlış bir inançtır. Elbette iyi temizlemek kokuyu önlemede yardımcı olur. Eğer günde iki defa diş fırçalamıyor ve diş ipiyle temizlik yapmıyorsanız buna derhal başlayın. Buna ilaveten dilinizi de bir fırça ya da dil kazıyıcıyla temizlemeniz gerekmektedir. Temiz ve pembe bir dil, bu bakteriler için hiç de cazip olmayan bir ortam oluşturur.
3. Mevcut Ağız Hastalıklarınızı Tedavi Ettirin
Kötü kokan nefesin bir nedeni de diş eti ya da candida enfeksiyonu (bir çeşit mantar hastalığı) olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, en kısa zamanda bir diş hekimine gitmelisiniz. Diş hekimlerinin halitosis tedavisindeki rolü çok az olsa da genel ağız hastalıklarının tedavisinde onların etkisi çok büyüktür. Diş dolgusu gibi herhangi bir tedaviyse ağız sağlığı üzerinde genelde olumsuz etki göstermez.
4. Ticari Kaygılarla Satılan Gargaralardan Uzak Durun
Bu kısımdaki şeyleri duymayı beklemiyorsunuzdur. Ancak bunlar temel konular. Ticari gargaraların çoğu bol miktarda alkol içerir. Alkolse ağızda kuruluğa neden olur. Kuru ağız anaerobik (oksijensiz ortamda yaşayabilen) bakteriler için mükemmel bir gezici sülfür bileşeni üretme ortamıdır. Alkolden başka bu tür gargaralarda, koku ve boya gibi gereksiz malzemeler kullanarak toplum içinde iyi bir görünüm sağlanması hedeflenmektedir. Bu nedenle aynı gargarayı dört farklı renkte görürsünüz. Neticede bu gargaraların sürekli olarak kullanılmasıysa, tedavisi zor olan kronik kötü nefese neden olur. Ayrıca bunlar sağlığınız için birçok potansiyel tehlikeyi de beraberinde getirir.
5. Doğal Antibiyotikler Kullanın
Doğa bize bitkiler aracılığıyla kendi antibiyotiklerini sunar. Her bitkinin kendine ait antibiyotik özelliği bulunur. Taze maydanoz ve aloe vera kötü nefesi engelleme özelliğine sahiptir. Mümkün olduğunca taze maydanoz çiğneyin. Maydanoz sadece ağzınızı toksinlerden arındırmaz, aynı zamanda içerdiği bol miktarda klorofil sayesinde de nefesinizi tatlandırır. Ayrıca çiğneme hareketi neticesinde artan tükürük sayesinde de ağzın kuru kalması önlenmiş olur. Aloe vera suyunu kullanarak kendi gargaranızı hazırlayın. Eczaneden ya da aktardan sulandırılmış aloe vera suyu alabilirsiniz. Bir su bardağı dolusu suyun içine iki çay kaşığı aloe vera koyun. Ardından bu karışımla ağzınızı çalkalayın.
6. Taze ve Sert Sebze Meyveler Yiyin
Elma, kereviz ve salatalık gibi taze ve sert sebze ve meyve yemek ağzı doğal bir şekilde temizler. Bu süreçte diş ve diş etleri arasındaki plak ve yemek artıkları da sökülüp atılır. Buna otomatik temizlik de denilebilir. Ayrıca sert yiyecekler tükettiğinizde tükürük salgısı da artar. Kaldı ki burada bahsedilen sebze ve meyveler genel sağlık için de faydalıdır ve zaten normal öğünlerde de bunlara yer vermek gereklidir.
7. Kendi Diş Macununuzu Yapın
Tıpkı gargarada olduğu gibi ticari olarak üretilen diş macunları da genel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek gereksiz malzemeler içerir. Bildiğiniz gibi ticari diş macunları üretilmeye başlanmadan önce karbonat ve tuz karışımından diş macunu elde edilmekteydi. Bu tür macunlar ticari diş macunlarından daha iyidir ve hala kullanılabilirler. Fırınlanmış soda halitosisin asıl sorumlusu olan sülfür bileşenlerinin parçalanmasına yardımcı olan asitleri etkisiz hale getirerek kötü nefesin engellenmesine katkıda bulunur. Fırınlanmış soda ve tuzu kullanarak kendi diş macununuzu iki aşamada elde edebilirsiniz:
- Karbonat ve tuzu bire üç oranında karıştırın.
- Bu karışımı diş fırçası üzerine serpiştirip normalde yaptığınız gibi dişlerinizi fırçalayın.
Hepsi bu kadar, hayal ya da karmaşık bir iş değil. Birkaç gün ya da birkaç hafta içinde nefesinizde düzelme olduğunu fark edebilirsiniz. Hem bunun yanında talihinizdeki küçük değişimin yanı sıra beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
8. Kahve Yerine çay İçin
Kahve dil üzerinde ince bir örtü meydana getirir. Bu tabaka dile oksijen iletilmesini engeller. Böylece çok az oksijenin bulunduğu ya da hiç bulunmadığı yerlerde gelişen anaerobik bakteriler için ideal bir ortam hazırlamış olursunuz. Diğer taraftan, araştırmalar çayın bir dereceye kadar ağız kokusunu önlediğini göstermiştir.
9. Şekersiz Sakız çiğneyin
Daha önce belirttiğimiz gibi, çiğneme hareketi tükürük salgılanmasını hızlandırır, böylece ağız içi anaerobik bakteriler için cazip bir ortam olmaktan çıkar. Evet, sakız yerine taze maydanoz çiğnemelisiniz ama maydanoz sakızın sağladığı esnekliği vermez. Ayrıca sakıza istediğiniz her yerde ve her zaman ulaşmak mümkündür. Ama dikkat ederseniz herhangi bir sakız değil. Ağız kokusu sorununuz varsa, şekerli sakız çiğnememelisiniz. Sakızların çoğunda bulunan şeker anaerobik bakteriler tarafından kolaylıkla sülfür parçacıklarına dönüştürülmek üzere parçalanır. Bundan dolayı sadece şekersiz sakızlar kullanmayı tercih edin
10. Asıl Nedeni Bulup Ortadan Kaldırın
Uzun dönemli bir fayda için ağız kokusunun asıl nedenini bulup doğru bir tedaviyle onu ortadan kaldırmalısınız. Bunu yapmazsanız hiçbir şekilde yol alamazsınız. Artık ağız kokusu konusunda işe yaramaz çareler arayıp durmayı bir kenara bırakın.
Sonuç
Ağız kokusunun sosyal hayatınızın önünde bir engel olmasına izin vermeyin. Bilindiği kadarıyla ağız kokusunu birkaç saat ya da birkaç gün içinde geçirecek herhangi bir yöntem yok. Bundan kurtulmak için bir plan yapmalı ve bu planı uygulayabilirsiniz.
Oruçken Ağız Kokusunu Engellemenin Yolları
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Ağız Kokusu
Diş Çürükleri
Her Üç Kişiden Biri Dişlerini Fırçalamıyor
Diş Hijyeni Dişlerinizi Çürümekten Korur