Keloid izleri bir bölge işaretlendiği veya skarlaştığında, derinin üzerinde oluşur. Hafif kabarık ve pembe renklidir. Bu skarlar, mevcut yaralar üzerinde iyileşmiş yeni doku büyümeleri olsalar da acıyabilir.
Erkekler ve kadınlar bu izlerden etkilenebilir ama en fazla yirmi yaşın altındaki genç insanlarda yaygındır.
Bu izler var olan yara dolduğunda ve daha sonra izi daha da büyük ve tıkalı hale getiren kolajenle kabardığında ortaya çıkar.
Skarlar bu şekilde can yakmazlar ama daha sonra ciddi problemlere yol açabilirler. Hatta daha sonra cilt kanserine yakalanma olasılığına kadar ilerleyebilirler. Keloid skarlar göğsünüzde, sırtınızda ve kollarınızda da olabilir; modern ilaçlar bile etki etmeyebilir.
Probleme sebep olmaya meyilli iseler skarlar cerrahi olarak alınabilirler. Eğer durum ağır ise oldukça şekil bozucu oldukları bilinmektedir. Skarların boyutlarını azaltmaya yardımcı yollardan biri, etkilenmiş bölgelerin silikon jel ile kapatılmasıdır.
Skarların boyutlarının azaltılmasına yardımcı olması için yaptırabileceğiniz başka tedaviler de vardır ve bunlardan birisi enjeksiyon şeklindedir ama işe yarayacakları kesinlikle garantili değildir.
Bu tedavi oldukça ağrı ve acı verici olabilir. On yedi yaşın altında enjeksiyon olacak kişiler için lokal anestezi tavsiye edilir. Skarlar anestezinin etkisi azaldıktan sonra kısa bir süre daha acı vermeye devam edebilirler.
Ameliyat bunları uzaklaştırmanın en yaygın yoludur ama keloid skarların %50 tekrarlama olasılığı vardır. Bunlardan kurtulmanın diğer bir yolu lazer tedavisi görmektir. Fakat bu her zaman en iyi seçenek değildir çünkü skarlar tedaviden sonra boyut açısından küçülme eğiliminde değiller.
Keloid skarlar nadirdir ve sık sık Asyalı ve Afrikalı insanların ciltleri ile ilişkilidirler. Bazı vakalarda durumun genetik olduğu bulunur ve en iyi tedavi yöntemini bulmak için doktorunuzun yol göstermesine ihtiyacınız var.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Sık İdrara Çıkma
Uzm. Dr. Sertaç SEVER
Daha önce çıkan sivilce vb. şeylerin bıraktığı izler 2-3 ay kadar devam etmektedir.Bunu iyileştirip geçirecek bir ilaç veya tavsiye bekliyorum ilgilen... devamı
İz Tedavisinde Ameliyatsız Çözümler
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir
Akne Nasıl Önlenir