Akciğer amfizeminin tedavisi, hastalığın evrelerine göre farklılıklar gösterir. Bu hastalık dört evrede ele alınır.

En hafif evre denilen ya da amfizem olma riskinin bulunduğu saptanan hastalarda yapılacak tek şey sigaranın bırakılmasıdır. Sigaranın bırakılması, hastalığın bütün evrelerinde tedavinin en önemli unsurudur.

Bunun yanı sıra, ağırlık durumuna göre tespit edilmiş bütün evrelerde hastada belirli aşılama programlarını uygulamak gerekir. Örneğin her yıl grip aşısının tekrarlanması gerekir. Böylece sık sık akciğer enfeksiyonlarının ortaya çıkması engellenerek, hastalığın daha da kötüye gitmesi önlenmeye çalışılır.
Bu tür hastalarda grip aşısının yanı sıra, yaşam boyu bir kez yapılan zatürree aşısını uygulamak gerekir.

İlaç tedavisini amacı

Daha ağır vakalarda ise bunların yanı sıra ilaç tedavisi uygulanır. Amfizem ve buna benzer hastalıklarda kullanılan ilaçlar, genellikle solunum yoluyla kullanılan ilaçlardır. Sprey tarzında, hastanın nefes alırken içine, akciğerlerine çekerek kullandığı ilaçlardır.

Bu ilaçlarla ancak hastalığın belirtileri ortadan kaldırılabilir. Hastalığın kendisinin tedavisi ise, günümüzde olanaksızdır. Hastanın solunum fonksiyon testleri bozulduktan sonra, bu testleri tekrar normal hale getirebilmek, genç yaştaki durumuna getirebilmek hiçbir zaman mümkün değildir.

Ancak ilaç kullanarak ve sigarayı bırakarak hastalığın ilerlemesi de engellenemez. Ancak engelleme hızı yavaşlatılabilir.

İLGİLİ MAKALE

Akciğer amfizemi nedir?

Doç. Dr. Özgür KARACAN

akciger rahatsızlığında dolayı yedikule göğüs hastenesine gitim rötgen ve kan tahlilerimden sonra intertisyel ac tanısını koydular sonra evde oksije... devamı