Küçük miktarlardaki şüphenilen alerjenler deri üzerine yerleştirilerek sonucun gözlenmesine dayanır. 3 farklı tip deri testi bulunmaktadır.
Pirik Testi (Prick)
Bu test bir kaç damla alerjenin deriye uygulanması esasına dayanır. Genellikle kol iç yüzüne veya deri sırtına uygulanır. Eğer kişide belli bir etkene karşı alerji gelişiyorsa o alerjenin uygulandığı bölgede kızarıklık meydana gelmesi tanı koymak için yeterlidir. Tek seferde 20 den fazla alerjen ugulanabilir. Önce bir damla bu bölgeye uygulanır ve daha sonra burası deri tarafından içeri alınması için bir iğne yardımıyla delinir. Sonuçta 15-20 dk içerisinde okunur.
Cilt İçi Test
Prick testinden şüphelenilen durumlarda kullanılır, ancak bu testi bir dezavantajı vardır ki, o da herhangi bir maddeye alerjisi olmadığı halde bu testle alerjisi varmış gibi reaksiyon vermektedir (yalancı pozitif sonuç).
Patch Testi
Bu test kontakt dermatit tanısında kullanılmaktadır. Petlere emdirilmiş alerjen maddelerin deriye yapıştırılarak 24 ila 72 saat arasında bekletilerek sonuç alınır.
Kan Testi
Kan testleri, deri testleri kadar hassas değildirler ancak deri testi yapılamayacak hastalarda kullnılmaktadır.
En sık kullanılan kan testi ise ELISA’dır. Bu testle kandaki antikor (alerjen maddeye karşı oluşan madde), bu genellikle IgE’dir.
Çocuklar Alerjik Hastalıklardan Muzdarip
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı
Çocuklardaki Alerjik Hastalıkların 10 Sebebi
Cilt Alerjisi Testleri
Alerji Testleri