Nedir
Alerjik Olmayan Rinit
Rinit burnun içindeki mukus tabakasının iltihaplanmasıdır.
Rinit enfeksiyonları, alerjileri ve ortak yanları belirtilerin burunda olmasıyla belirlenen diğer bozuklukların ortak adıdır. Rinitte mukus zarı iltihaplanır veya tahriş olur ve akıntı, sızıntı ve dokuların şişmesi gibi sonuçlar üretir. En yaygın rinit iltihaplanması nezledir.
Nezle genel nüfusta en yaygın rastlanılan virüs enfeksiyonudur, okul ve iş devamsızlıklarında diğer hastalıklara göre en fazla devamsızlık mazeretidir. Nezleler 3 ila 10 gün arasında sürerler ve kendi kendilerine sona ererler. Bazen nezleyi bakteriyel enfeksiyonlar izler. Çocuklar yetişkinlere göre, delikanlılar kızlara göre ve yetişkin kadınlar yetişkin erkeklere göre nezleye karşı daha korunmasızdır. Nezle ülkemizde sonbahar ve kış aylarında daha yaygındır.
Sebepleri
Sebepler
Nezleye 200 farklı virüs sebep olabilir. Virüsler hapşırma ve öksürme, kullanılmış mendillere veya hasta kişiyle yakın temasla bulaşırlar. Nezle okullarda, ofislerde, insanların grup halinde çalıştığı ve yaşadığı yerlerde kolayca yayılır. Nezleye neden olan virüslerin kuluçka süresi 24 saat ile 72 saat arasında değişir.
Belirtileri
Belirtiler
Nezlenin başlangıcı genellikle anidir. Virüs burun içinin iltihaplanmasına neden olur ve büyük miktarlarda ince, sulu sümük üretir. Çocuklarda bazen nezleyle birlikte ateş de görülür. İltihaplanma burun deliklerinden boğaza ve üst solumum yollarına sıçrayarak kuru öksürüğe, baş ağrısına ve göz sulanmasına neden olur. Bazı insanlar kas veya eklem ağrısı geliştirerek genel olarak yorgun ve takatsiz hissederler. Birkaç gün geçtikten sonra burun iltihabı azalır ve sulu burun akıntısı yerini yoğun, yapışkan sümüğe bırakır. Burun akıntısındaki bu değişim virüs enfeksiyonunun neden olduğu rinit ile bir alerjinin neden olduğu rinit arasında ayrım yapılabilmesini sağlar.
Teşhisi
Teşhis
Virüs rinitini tespit etmek için özel bir test yoktur. Teşhis belirtilere bağlıdır. Çocuklarda doktor çocuğun boğazını ve bezleri kontrol ederek kızamık ve benzeri erken belirtilere sahip diğer çocuk hastalıkları ihtimalini eler. Bir haftadan fazla belirtiler gösteren yetişkinler ikincil bir bakteriyel enfeksiyon veya alerji ihtimalini elemek için daha fazla test gerektirir. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle hastanın burun akıntısından alınan numunenin kültürü yapılarak belirlenirler. Alerjiler kan testleri, belli maddelerle ilgili olarak cilt testleri veya burun kirinin değerlendirilmesiyle tespit edilir.
Tedavisi
Tedavi
Nezle için bir tedavi yoktur; tedavi belirtilerin hafifletilmesi veya ortadan kaldırılması üzerine kuruludur. Baş ağrısı ve kas ağrıları için aspirin, yani steroit olmayan iltihap kurutucu ilaçlar, burun akmasını ve kas katılığını önlemek için dekonjesyon ilaçlar kullanılır. Hastalar dekonjesyonların aşırı kullanılmasına karşı uyarılmalıdır, çünkü bir geri tepme etkisi yaratabilirler. Antibiyotikler çok az nezle için reçete edilir, çünkü virüsleri öldürmezler.
Destekleyici bakım yatakta dinlenme ve bol sıvı tüketmedir.
Araştırması yapılan tedaviler morötesi ışık kullanımı ve interferon enfeksiyonudur (bağışıklık sisteminin yanıtını güçlendirme).
Alternatif Tıp
Alternatif Terapi
Homeapatide burun akıntısının görümüne, hastanın duygusal durumuna ve enfeksiyonun aşamasına göre 10 farklı ilaç sunabilir. Naturapathlar A vitamini, çinko hapı ile ekinezya (kirpi otu), altın mühür, meyankökü ve geven bitkisiyle yapılan bitkisel içerikleri birlikte tavsiye etmektedir.
Birçok nezle yaklaşık bir hafta içinde geçerler. Komplikasyon nadirdir, ama sinüzit, bakteriyel enfeksiyon, orta kulak iltihapları gibi şeylere rastlanabilmektedir.
Önleme
Önlem
Nezleye karşı etkili bir aşı yoktur, enfeksiyon bağışıklıkla ilişkisiz görünmektedir. Bununla birlikte şu önlemler faydalıdır:
- Sık sık el yıkamak, özellikle yüze dokunmadan önce
- Hasta olan insanlarla teması azaltmak
- El havlularını, kaşık çatalı veya su bardaklarını paylaşmamak.
Saman nezlesine eşlik eden hastalık var mıdır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Buruna Yabancı Cisim Kaçmasının Tedavisi
Burun Tıkanıklığı
Batı Nil Virüsü Nedir?
İlaç Alerjisi Nedir?
Boğmaca