- İçindekiler
- Angina ve Kalp Hastalığı
- Nasıl anlarım?
- Testler
- Nasıl önleyebilirim?
- Kalp hastalığı nasıl tedavi edilir?
- Ameliyat
- Yan etkileri ve diğer riskler
- Hangi tedavi?
- Kalp hastalığı geçer mi?
Angina ve Kalp Hastalığı
Angina ve Kalp Hastalığı
Angina, göğüste sıkıştıran bir ağrı veya bir baskı hissidir. En sık karşılaşılan sebebi kalbinize kan temin eden damarlardaki tıkanıklardır. Buna koroner arter hastalığı veya kalp hastalığı denir. Doktorunuza anlattığınız belirtiler doktorunuzun kalp hastalığı testine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca kalp hastalığı olasılığını artırabilen herhangi bir durumun olup olmadığını da kontrol edecektir. Bu durumlar arasında şunlar vardır:
- yüksek kan basıncı
- diyabet
- sigara kullanmak
- yüksek kolesterol seviyeleri
- kadınlarda menopoz
- genç yaşta kalp hastalığına yakalanmış aile üyeleri
Kalp hastalığınız varsa anginanız kalp hastalığı tedavi edilerek tedavi edilebilir
Nasıl anlarım?
Ağrımın angina olduğunu nasıl anlarım?
Angina, yürümek, merdivenleri çıkmak, egzersiz veya temizlik yapmak gibi faaliyetleri yaparken sizi rahatsız edebilir. Angina ağrısı sizi terletebilir veya derin nefes almanızı zorlaştırabilir. Göğsünüzün yanı sıra kolunuzda, çenenizde veya omzunuzda ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı hafifse, bir iki dakika dinlendikten sonra geçebilir. Eğer ağrı daha şiddetliyse ilaca ihtiyaç olabilir. Çoğunlukla şiddetli anginayı tedavi etmek için nitrogliserin denilen bir ilaç kullanılır.
Bazı insanların belli bir seviyede aktiviteyle gelen ve kolayca geçen anginaları vardır. Uzun bir zamandır görülen bu tür anginalara kararlı angina denir.
Anginanın kalıbı çokça değiştiğinde buna kararsız angina denir. Bu bir tehlike işaretidir. Daha az güç harcanmasıyla daha fazla angina nöbeti, dinlenirken gelen angina veya daha önce yaşamamış birinde angina da tehlike işaretleridir.
Kararsız angina bir kalp krizinin ilk işareti olabilir. Eğer angina geçirirseniz derhal doktorunuzu aramalı veya en yakın acil servise gitmelisiniz. Bir başka tehlike işareti dinlenmeyle veya ilaç alındıktan sonra geçmeyen göğüs ağrısıdır. Geçmeyen bir göğüs ağrınız varsa derhal acil servise başvurun.
Testler
Doktorunuz hangi testleri yapabilir?
Bazen EKG veya ECG denilen elektrokardiyogram, kalbinizin veya damarlarınızın hasarlı olup olmadığını gösteren basit bir testtir. Eğer anginanız varken EKG yapılırsa ağrının kalbinizle ilgili bir sorundan mı kaynaklandığını da gösterebilir.
EKG’den sonraki adım stres testidir. Bu test çoğunlukla, siz bir koşu bandında yürürken yapılır. Doktorunuz kalbinizin egzersiz yaparken anormal olup olmadığını anlamak için nasıl çalıştığına bakacaktır. Doktorunuz ayrıca egzersiz öncesinde ve sonrasında kalbinizin röntgenini de isteyebilir. Bu resimler kalpteki bir alanın egzersiz sırasında yeterli kan alıp alamadığını gösterir. Eğer böyleyse, bunun anlamı kalbinize kan tedarik eden damarların daralmış ya da tıkanmış olmasıdır.
Bir başka önemli test kardiyak katerizasyonudur. Bu testte çok uzun ve ince bir tüp koldaki bir damardan sokulur ve kalbe yöneltilir. Kalbin etrafındaki damarlara boya enjekte edilir ve röntgen çekilir. Röntgen kalbi besleyen damarlardan herhangi birinin tıkanmış olup olmadığını gösterecektir.
Nasıl önleyebilirim?
Kalp hastalığını nasıl önleyebilirim?
Kalp hastalığını önlemenin en iyi yolu yüksek kan basıncını, diyabeti veya yüksek kolesterol seviyesini kontrol altında tutmak ve sigara içiyorsanız bırakmaktır. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı kilo ve düzenli bir egzersiz programı kalp hastalığını engellemenize yardımcı olabilir.
Eğer zaten kalp hastalığınız varsa aşağıda sıralanan adımlar sorunun daha da kötüleşmesini engellemeye yardımcı olmada önemlidir.
Kalp hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kalp hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kalp hastalığı olan çoğu insan, durumlarını kontrol altında tutabilmek için ilaç alır. Beta bloker denilen ilaçlar, kalsiyum kanal blokerleri ve nitratlar anginanın hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Her gün düşük dozlu aspirin almak kalp krizi geçirmiş insanlarda ikinci bir kriz olasılığını azaltabilir. Doktorunuz bu ilaçlardan herhangi birini almanız gerekip gerekmediğini söyleyecektir.
Ameliyat
Ya ameliyat?
Anjiyoplasti kalp hastalığının tedavisi için cerrahi uygulamadır. Anjiyoplasti kalp etrafındaki tıkanmış damarların itilerek açılması için ufak bir balon kullanır. Balon kolda veya bacakta bir damara sokulur. Stent denilen küçük metal çubuk damarın açık tutulması için tıkanıklığın olduğu yerde damara yerleştirilebilir.
Kalp hastalığı için diğer bir cerrahi uygulama baypas ameliyatıdır. Bacaklardan alınan damar veya damar parçaları kalp damarlarına dikilir, kan tıkanıklığının geçmesi ve kalbe kan akımının artması sağlanır. Baypas ameliyatı genellikle anjiyoplastinin mümkün olmadığı veya doktorunuz sizin için bunun daha iyi olduğunu düşündüğü zaman yapılır.
Yan etkileri ve diğer riskler
Kalp hastalığı tedavisinin yan etkileri ve diğer riskleri var mıdır?
Bütün ilaçların yan etkileri vardır. Aspirin midede rahatsızlığa neden olabilir. Nitratlar yüzde kızarıklığa ve baş ağrılarına neden olabilir. Beta blokerler yorgunluk ve bazı hastalarda cinsel sorunlara neden olur. Kalsiyum kanal blokerleri kabızlık ve bacakta şişmeye neden olabilir. Neyse ki çoğu hasta bu ilaçların yan etkilerini yaşamaz. Eğer bir ilacı aldıktan sonra yan etkiler oluşursa doktorunuza söyleyin.
Anjiyoplasti veya baypas ameliyatı gibi ameliyatlar kalp krizi, felç, hatta ölüm gibi riskler taşır. Bunlar nadirdir ve çoğu hasta gayet iyi geçirir. Anjiyoplastiden sonra genellikle eski faaliyet seviyenize ya da daha iyi bir faaliyet seviyesine dönmeniz beklenir. Baypas ameliyatından sonra iyileşmek daha uzun zaman alır (birkaç hafta veya ay).
Hangi tedavi?
Hangi tedavinin doğru olduğundan nasıl emin olabilirim?
Hangi tedavinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermede doktorunuz size yardımcı olacaktır.
Kalp hastalığı geçer mi?
Kalp hastalığı geçer mi?
Kalp hastalığı geçmez ama doktorunuzla birlikte hareket ederseniz uzun yaşayabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Atrial Çırpınım Belirtileri
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Angina Hakkındaki Gerçekler
İç Organ Yağlanması
Angina Ve Kalp Hastalığı
Doktoru Ne Zaman Aramalı?
Kalp Pillerini Artık Kalp Atışları Şarj Edecek