Anginayla Yaşamak

Anginayla Yaşamak

Angina kalp krizi değildir ama kalp krizi geçirme riskinizi artırır. Eğer kararsız anginanız varsa risk daha da yüksektir. Bu sebeplerle aşağıdakileri bilmeniz önemlidir:

  • Eğer düzenliyse anginanızın normal kalıbı nasıldır?
  • Hangi ilaçları (bir liste tutun) nasıl alıyorsunuz?
  • Anginanızı nasıl kontrol edeceksiniz?
  • Fiziksel faaliyetinizin sınırı nedir?
  • Tıbbi yardıma nasıl ve ne zaman başvuracaksınız?
  • Anginanızın kalıbı nedir?

Kararlı angina genellikle bir kalıp içinde gerçekleşir. Aşağıdakileri bilmelisiniz:

  • Ağrının olmasına sebep olan nedir?
  • Nasıl bir ağrı?
  • Ağrının geçmesi genel olarak ne kadar sürüyor?
  • Dinlenme veya ilaçlar ağrıyı geçiriyor mu?

Birkaç nöbetten sonra ne zaman angina geçirdiğinizi anlamayı öğreneceksiniz. Kalıbın değişip değişmediğine dikkat etmek isteyeceksiniz. Kalıp değişiklikleri arasında daha sık gerçekleşen, daha uzun süren, daha şiddetli olan, fiziksel zorlamayla gerçekleşen, dinlenme ya da ilaçlarla meydana gelen angina bulunur.

Bu değişiklikler belirtilerinizin kötüleştiğinin veya karasız hale geldiğinin bir işareti olabilir. Tıbbi yardım almalısınız. Kararsız angina yakın zamanda kalp krizi geçirme riskinizin yüksek olduğunu gösterir.

İlaçlarınızı Tanıyın

İlaçlarınızı Tanıyın

Hangi ilaçları aldığınızı, her birinin amacını, bunları nasıl ve ne zaman alacağınızı ve olası yan etkilerini bilmelisiniz. Göğüs ağrısını geçirmek için hızlı etki eden nitrogliserini veya nitratları ne zaman ve nasıl alacağınızı tam olarak bilmeniz çok önemlidir.

Angina ilaçlarınızı doğru şekilde nasıl saklayacağınızı ve ne zaman yenileceğinizi bilmeniz de önemlidir. Doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirecektir.

Angina ilaçlarınızın kullanımıyla ilgili sorularınızı veya endişelerinizi doktorunuzla konuşun. Aldığınız diğer ilaçları ona söyleyin. Bazı ilaçlar, nitratlar veya diğer angina ilaçlarıyla birlikte alındıklarında ciddi sorunlara neden olabilir.

Kontrol Etmeyi Öğrenin

Anginanızı Kontrol Etmeyi Öğrenin

Birkaç angina nöbetinden sonra anginanızı tetikleyen faaliyetin, stresin ve diğer faktörlerin seviyesini öğreneceksiniz. Bunu bilerek nöbetleri engelleyebilir veya şiddetini hafifletebilirsiniz.

Fiziksel Zorlanma

Fiziksel Zorlanma

Anginanızı tetikleyen fiziksel zorlanmanın seviyesini bilin ve göğüs ağrısı başlamadan durun ve dinlenin. Örneğin, merdiven çıkmak göğüs ağrısına yol açıyorsa yarı yolda durun ve devam etmeden önce dinlenin.

Göğüs ağrısı fiziksel zorlanma sırasında olduğunda durup dinlenin veya angina ilacınızı alın. Ağrının birkaç dakikada geçmesi gerekir. Eğer ağrı geçmiyorsa veya normalden daha uzun sürüyorsa acil servisi arayın.

Duygusal Stres

Duygusal Stres

Öfke, tartışma ve endişelenme angina nöbetlerini tetikleyebilen duygusal stres örnekleridir.  Bu duygulara neden olan durumlardan kaçınmaya veya bunları sınırlamaya çalışın.

Egzersiz ve gevşeme, stresin giderilmesine yardımcı olabilir. Alkol ve uyuşturucu kullanmak strese neden olur ve stresi gidermez. Eğer stres bir sorunsa bu konuda yardım almak için doktorunuzla konuşun.

Çok Yemek

Çok Yemek

Çok yemek göğüs ağrısına yol açar, daha az miktarlarda yiyin. Ayrıca kalorisi yüksek gıdalardan uzak durun.

Sınırlarınızı Tanıyın

Fiziksel Aktivitenizin Sınırlarını Tanıyın

Çoğu insanın normal aktivitelerine devam edebildikleri kararlı anginası vardır. Buna çalışma, hobiler ve cinsel ilişkiler dahildir. Fakat çok zorlayıcı faaliyetler yapıyorsanız veya stresli bir işiniz varsa doktorunuzla konuşun.

Yardım

Nasıl ve Ne Zaman Tıbbi Yardım Arayacağınızı Bilin

Angina kalp krizi riskinizi artırır. Bu yüzden sizin ve ailenizin nasıl ve ne zaman tıbbi yardım arayacağınızı bilmeniz çok önemlidir.

Doktorunuzla acil eylem planı yapma konusunda görüşün. Plan sizin ve aile üyelerinizin aşağıdaki hususları bilmesini sağlamalıdır:

  • Kalp krizi belirtileri
  • Gerektiğinde aspirin ve nitrogliserinin nasıl kullanılacağı
  • Bulunduğunuz yerde acil tıp hizmetlerine nasıl erişileceği
  • 24 saat acil kalp bakımı veren en yakın hastanenin yeri

Acil durum planınızı ailenizle mutlaka tartışın. Göğüs ağrınız şiddetlendiğinde, birkaç dakikadan fazla sürdüğünde veya dinlenme ya da ilaçlarla geçmediğinde derhal eyleme geçin.

Bazen kararsız angina ve kalp krizi arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Her ikisi de acil durumlardır, bu yüzden derhal acil servisi arayın.

Özer SELİMOĞLU

Sn.Selimoglu; saygilarla;48 kg. 49 yaş Erkek hastayım; yaklasık 4-5 yıldır gogsumde ara ara angina olusuyor.Bazen sol kolum demirden bir kütle gibi a... devamı