Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya nervoza nedir?
Anoreksiya nervoza genellikle genç kızlarda rastlanan bir hastalıktır ama genç erkeklerde ve yetişkin kadın ve erkeklerde de olabilir. Anoreksiya nervozalı kişiler ince olma takıntısı içindedirler. Çokça kilo kaybederler ve kilo almaktan dehşete düşerler. Çok zayıf olmalarına rağmen şişman olduklarına inanırlar. Anoreksiya yalnız yiyecek veya kilo ile ilgili bir problem değildir. Yiyecek ve kiloyu duygusal sorunlarla uğraşmada kullanma çabasıdır
Anoreksiya ile bulimiya arasındaki fark nedir?
Anoreksiyalı insanlar kendilerini aç bırakırlar, yüksek kalorili gıdalardan kaçınırlar ve sürekli egzersiz yaparlar. Bulimiyalı olanlar çok miktarlarda yemek yerler ama kilo almamak için yedikten hemen sonra kusarlar veya laksatifler ya da diüretikleri (su hapları) alırlar. Bulimiyalı insanlar genellikle anoreksiyalılar kadar kilo kaybetmezler.
Belirtiler
Anoreksiyanın uyarıcı işaretleri
- Kilo kaybı ile kasten aç kalma
- Kilo almaktan korkma
- Yemeyi reddetme veya öğünleri atlama
- Açlığı reddetme
- Bol kıyafetler giyme
- Sürekli egzersiz
- Vücutta veya yüzde kıl fazlalığı
- Soğuk havaya duyarlılık
- Genç kızlarda veya kadınlara düzensiz veya hiç adet görmeme
- Kafada saçların dökülmesi
- Kişi gerçekten çok ince olduğunda bile kendini şişman olarak görme
Nedenler
Bazı insanlar neden anoreksiyaya yakalanır?
Bazı insanların anoreksiyaya yakalanma sebebi bilinmemektedir. Anoreksiyalı insanlar ince olduklarında daha mutlu ve daha başarılı olacaklarına inanıyor olabilirler. Hayatlarındaki her şeyin mükemmel olmasını isterler. Bu bozukluğa sahip insanlar genellikle öğrencilerdir. Bir çok sosyal aktivite ile meşguldürler. Çok iyi notlar almadıklarında veya yaşamdaki diğer şeyler kusursuz değilse kendilerini suçlarlar.
Sorunlar
Anoreksiyanın sebep olduğu sorunlar nelerdir?
Anoreksiyalı kızlar ve kadınlar adet görmeyi bırakırlar. Anoreksiyalı insanların ciltleri kuru olur ve kafalarındaki saçlar incelir. Vücutlarının her yerinde ince kıllar çıkabilir. Her zaman üşüyebilirler ve sık sık hasta olabilirler. Anoreksiyalı insanlarla çoğunlukla kötü bir ruh hali içindedirler. Konsantre olmakta zorluk çekerler ve her zaman yiyecek düşünüyor olurlar. Anoreksiklerin asla aç olmadıkları doğru değildir. Gerçekte her zaman açtırlar. Açlık hissetmek onlara yaşamları ve vücutları üzerinde kontrol hissi verir. Kendilerini bir şeyde iyiyimiş gibi hissetmelerini sağlar- kilo kaybetmekte iyidirler. Ağır anoreksiyası olanların açlıktan ölme riski olabilir.
Tedavi
Anoreksiyanın tedavisi nedir?
Anoreksiyanın tedavisi güçtür çünkü anoreksiyalı insanlar kendilerinde hatalı hiçbir şey olmadığına inanırlar. Anoreksiyanın erken devrelerindeki hastalar (6 aydan az veya yalnız küçük miktarda kilo kaybı) hastaneye yatırılmadan başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ama başarılı bir tedavi için hastalar değişmeyi istemeli ve kendilerine yardım edecek aileleri ve arkadaşları olmalıdır.
Daha ağır anoreksiyası olanlar hastanede genellile anoreksiya ve bulimiyalılar için özel bir birimde bakıma ihtiyaç duyarlar. Tedavi, kişinin yeme alışkanlıklarının değiştirilmesinden daha fazlasını içerir. Anoreksik hastalar sık sık bir veya daha fazla yıl danışmanlığa gereksinim duyarlar böylece yeme problemlerine sebep olan hislerini değiştirmek üzerinde çalışabilirler. Bu hisler kiloları, aile problemleri veya öz saygı ile ilgili problemler hakkında olabilir. Bazı anoreksik hastalar kendilerini daha az depresif hissetmelerini sağlayacak ilaçlardan yardım görebilirler. Bu ilaçlar bir doktor tarafından yazılır ve danışmanlık ile birlikte kullanılır.
Aile ve arkadaşlar nasıl yardım edebilirler?
Aile ve arkadaşların anoreksiyalı bir kişiye yapabileceği en önemli şey onu sevmektir. Anoreksiyalı insanlar hastalıkları ile güvenli, emniyette ve rahat hissederler. En büyük korkuları kilo almaktır ve kilo almak kontrolün kaybı olarak görülür. Bir sorunları olduğunu reddedebilirler. Anoreksiyalı insanlar yemeyi ve kilo almayı engellemek için yalvaracak ve yalan söyleyeceklerdir; bu hastalıktan vazgeçmek gibidir. Aile ve arkadaşlar anoreksik hastanın yalvarmalarına teslim olmamalıdır.
Yeme Bozuklukları
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sinan Bey Merhaba, gerçekten çok can sıkıcı bir durumda olmasam asla buradan sizlere yazmazdım ancak telefonla da size ulaşamadığım için size danışmak... devamı
Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya Hakkında Sık Karşılaşılan 10 Söylenti
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Anoreksiya Nervoza’Yı Anlamak
Anoreksiya Nasıl Engellenir?