Nedir

Aort Anevrizması

Aort anevrizması, vücudun ana atardamarı olan aortun bir dalında genişleme ve aortta şişlik gelişmesidir. Aort, kalpten çıkan ve oksijen yönünden zengin olan kanı vücudun diğer bölümlerine taşır. Anevrizma gelişen aort dalı çok fazla gerildiği ve güçsüzleştiği için patlayabilir. Eğer aort patlarsa hızlı bir biçimde ölümle sonuçlanabilecek olan ciddi kanamaya yol açabilir.

Anevrizma, aortun herhangi bir dalında oluşabilir ancak daha çok karın bölgesinde gelişen abdominal aort anevrizması yaygındır. Aynı zamanda vücudun üst kısmında da (torasik - göğüs aortu anevrizması) gelişebilir. Göğüs aortu anevrizması, asendan veya desendan aort anevrizması olarak da bilinir.

Belirtileri

Belirtileri

Çoğu aort anevrizması belirti göstermez. Bazen doktorun başka sebeplerle yaptığı muayene ya da testler esnasında keşfedilir. Belirti görülen kişiler ise karında, göğüste ve sırtta ağrı ve rahatsızlıktan yakınırlar.  Bu belirtiler gelip geçici ya da sürekli olabilir.

En kötü durumda anevrizma patlayabilir ya da yırtılabilir ve şiddetli ağrıya veya ağır kanamaya yol açar. Genellikle de dakikalar ya da saatler içinde ölümle sonuçlanır.

Aort anevrizması başka problemlere de yol açabilir. Aort anevrizması sebebiyle şişmiş olan bölgede kan akışı sıklıkla yavaşlar ve kan pıhtısı oluşumuna neden olur. Eğer oluşan kan pıhtısı, göğüs bölgesindeki aort anevrizmasından koparsa beyine ulaşarak felç gelişmesine neden olabilir. Karın bölgesindeki aort anevrizmasından kopan kan pıhtısı ise karına ve bacaklara kan akışını engelleyebilir.

Sebepleri

Sebepleri

Aort duvarı normalde çok esnektir. Kan akışına uyum sağlaması gerektikçe gerilebilir ve yeniden küçülebilir. Ancak yüksek kan basıncı, ateroskleroz (atardamar sertleşmesi ya da tıkanıklığı) gibi bazı sağlık sorunları atardamar duvarlarını güçsüzleştirir. Yaşlandıkça doğal olarak gerçekleşen aşınma ve yıpranma ile birlikte gelişen bu sorunlar, dışarıya doğru şişerek çıkıntı yapan zayıf aort duvarı ile sonuçlanabilir.

Testleri

Teşhis

Anevrizma genellikle başka sebeplerle yapılan muayene ya da testler esnasında tesadüfen teşhis edilebilir. Bazı durumlarda ise, anevrizma tarama testleri esnasında keşfedilir. Tarama testleri doktorun, belirtiler ortaya çıkmadan önce belirli bir hastalığı ya da sağlık sorununu keşfetmesine yardımcı olur. Uzmanlar aşağıdaki gruplara giren erkeklerin anevrizma tarama testlerini yaptırmalarını öneriyor:

  • 65 ile 75 yaş arası sigara içen erkekler
  • En az 60 yaşında olan ve birinci derece akrabasında (örneğin baba veya kardeş) anevrizma gelişen erkekler.

Bu gruplara giren erkeklerde anevrizma gelişmesi olasılığı, kadınlara ve sigara içmeyen erkeklere oranla daha yüksektir.

Eğer doktorunuz sizde anevrizma olduğunu düşünüyorsa, anevrizmanın yerini ve büyüklüğünü keşfedebilmek için ultrason, CT taraması ya da MRI gibi testleri yaptırmanız gerekebilir.

Tedavisi

Tedavi

Aort anevrizmasının tedavisi, anevrizmanın büyüklüğüne ve ne kadar hızlı geliştiğine bağlıdır. Eğer geniş ve hızlı gelişen bir anevrizma söz konusu ise anevrizmanın onarımı için ameliyat olmanız gerekli olabilir. Çoğu durumda doktor ameliyatta, kan damarının hasar görmüş kısmını sentetik doku ile değiştirir.

Küçük anevrizmalar nadiren yırtılır ve genellikle beta blokerler gibi yüksek kan basıncı ilaçları ile tedavi edilirler. İlaçlar kan basıncını düşürmeye ve aort duvarındaki gerilimi azaltmaya yardımcı olurlar. Eğer ameliyat olmazsanız, anevrizmanın büyüyüp büyümediğini anlayabilmek için rutin ultrason testleri yaptırmanız gerekecektir.

Anevrizmanın büyümemesi ya da yırtılmaması durumunda dahi, kalp problemleri için risk altında olabilirsiniz. Doktorunuz daha fazla egzersiz yapmanızı, kalbiniz için sağlıklı olan besinleri tüketmenizi ve sigarayı bırakmanızı önerebilir. Ayrıca yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olacak ilaçlar da reçete edebilir.

Özer SELİMOĞLU

hocam merhabalar eşimin rapor sonucu şu şekilde:sol ventikül E.D:5,4 sol ventrikül E.S :3.2 septum:1 arka duvar :1 %EF:60 sol artiyum:3,5X3,7X4,1 aor... devamı