Nedir
Hiperhidrosiz nedir?
İnsan vücudunda istemli (Somatik) ve istemsiz (Otonom) olmak iki sinir sistemi vardır. İstemli sinir sistemi bize dış etkenlerden gelen sinyallere göre kaslarımızı kontrol etmemizi sağlar. İstemsiz sinir sistemi ise nabız, tansiyon, sıcaklık artışı, ter üretimi gibi bedensel fonksiyonların istem dışı kontrol edilmesini sağlar. Sempatik ve parasempatik olarak ikiye ayrılır.
Sempatik sinir sistemi vücudun ter salgılamasını kontrol eden sistemdir. Bu sistemin günlük hayatı etkileyecek kadar aşırı ter salgılaması durumuna hiperhidrozis denir.
Sebepleri
Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir?
Hipertiroidi, psikiyatrik hastalıklar, menopoz, şişmanlık, diyabet, böbreküstü bezi hastalıkları ve vücutta enfeksiyonlar aşırı terlemenin sebepleri arasındadır.
Stresli olduğumuz zamanlarda sinir sisteminin sempatik sistem denen özel bir bölümü çalışır ve terlemeye neden olur. Ama insanların % 1''inde bu sistem hiç bir stres olmadan aşırı çalışmaktadır. Bu kişilerde terleme el, ayak tabanı, koltuk altı ve yüzde görülebilir. Bunun dışında tiroit bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı sonucu terleme gelişebilir.
Tedavisi
Aşırı terlemesi olan kişiler nasıl tedavi edilir?
Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) yöntemiyle cerrahi tedavi uygulanabiliyor. Özellikle el ve kol terlemelerinde uygulanıyor. Kalıcı çözüm sağlayabiliyor. Fazla terlemeye neden olan sempatik sinirler kesilerek çıkarılıyor. Bazen de klips yardımıyla sıkıştırılıyor veya koter yardımıyla yakılabiliyor.
Bu yöntemlerden ilki avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri için kullanılabilen iyontoforez tedavisidir. Bu yöntemde su banyosu içinde el ve ayaklara minimal düzeyde elektrik akımı verilir. Hafif ve orta şiddetteki vakalarda oldukça etkilidir. Tedavide başarı oranı %85-90 arasında değişir tedavi yaklaşık bir ay sürer, toplam 6-8 uygulama yapılır.
Diğer bir yöntem Botox denen deri altına enjeksiyonudur. Botox ter bezlerini çalıştıran sinirlerde felç yaparak etkili olur. Koltuk altı, el ve ayaklara uygulanabilir. Çok fazla yan etkisi olmayan bir tedavi yöntemidir fakat kalıcı çözüm sağlamaz. İlacın etkisi 8-12 ay devam eder. Bu sürenin bitiminde yeniden enjeksiyon yapmak gerekir.
Hastanın az terleten kıyafetler seçmesi tavsiye edilir. Öncelikle terlemeyi giderici maddeler içeren (alüminyum hidroksit) kullanılabilir. Bu kremler her gün uygulanmalıdır. Bu ilaçların yanma ve tahriş gibi yan etkileri vardır. Bu kremlerin etkili olmadığı durumda cerrahi dışı yöntemler denenir.
Sosyal Sorun Terleme
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
Ben hormon testi yaptırmıştım ve t3 hormonum yüksek çıkmıştı.belirli şikayetlerim var;Yutmada güçlük,Kilo verememe acıkmama doymama (spordan sonra dah... devamı
Gece Terlemesinin Tedavisi
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Gece Terlemeleri
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir