Atriyal çırpınımı olmayan 2200 ve atriyal çırpınımı olan 1400’den fazla kişi ile yapılan çalışmada, şeker hastası olan ve ilaç tedavisi alanlarda atriyal çırpınım görülme olasılığının, şeker hastalığı olmayan kişilerden yüzde 40 daha fazla olduğu bulgulandı. Aynı zamanda şeker hastalarında atriyal çırpınım geliştirme riskinin, her yıl yüzde 3 kadar arttığı da görüldü.
Kan şekeri kontrolünün de atriyal çırpınım riskini etkilediği ve HbA1c’si (ortalama kan şekeri kontrolünün son üç aydaki ölçümü) yüzde 7’den daha az ve kan şekeri iyi kontrol edilen şeker hastalarının şeker hastası olmayanlarla benzer riskleri olduğu görüldü.
Yüzde 7-9 arası HbA1’li olanlarda atriyal çırpınım görülme riski, neredeyse yüzde 50 daha yüksekti. Yüzde 9’dan daha fazla HbA1c’li olanların, şeker hastalığı olmayan insanlarla karşılaştırıldığında nerdeyse iki kat daha fazla riskleri vardı.
Araştırmacılar, şeker hastalarında atriyal çırpınım riskini düşürmenin yollarını tanımlamak ve test etmek içinse daha fazla çalışma yapılmasını önermektedirler.
İLGİLİ MAKALE
Kalbiniz Hayatınızın Ritmini Bozmasın!
Uzm. Dr. Banu TAŞCI FRESKO
şeker hastalarında uykuda konuşma görülürmü teşekkürler... devamı
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
Atrial Çırpınımın Sebepleri
Kalp Pillerini Artık Kalp Atışları Şarj Edecek
Rutin Kontrol Kalp Sağlığını Koruyor
Atriyal Çırpınım (Atriyal Fibrilasyon)