Atriyal çırpınım, düzensiz kalp atışı ile oluşan yaygın bir kalp ritmi bozukluğudur. Buna kalp atışını kontrol eden elektrik ileticilerindeki bir sorun neden olur. Bazen hiçbir açık belirti olmamasına rağmen kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma sıklıkla görülür. Atriyal çırpınımın tedavi edilmesi gerekmektedir, çünkü felç, kalp yetmezliği veya kalp krizi gibi sonuçlar doğurabilir.
 
Atriyal çırpınımı olmayan 2200 ve atriyal çırpınımı olan 1400’den fazla kişi ile yapılan çalışmada, şeker hastası olan ve ilaç tedavisi alanlarda atriyal çırpınım görülme olasılığının, şeker hastalığı olmayan kişilerden yüzde 40 daha fazla olduğu bulgulandı. Aynı zamanda şeker hastalarında atriyal çırpınım geliştirme riskinin, her yıl yüzde 3 kadar arttığı da görüldü.
 
Kan şekeri kontrolünün de atriyal çırpınım riskini etkilediği ve HbA1c’si (ortalama kan şekeri kontrolünün son üç aydaki ölçümü) yüzde 7’den daha az ve kan şekeri iyi kontrol edilen şeker hastalarının şeker hastası olmayanlarla benzer riskleri olduğu görüldü.
 
Yüzde 7-9 arası HbA1’li olanlarda atriyal çırpınım görülme riski, neredeyse yüzde 50 daha yüksekti. Yüzde 9’dan daha fazla HbA1c’li olanların, şeker hastalığı olmayan insanlarla karşılaştırıldığında nerdeyse iki kat daha fazla riskleri vardı.
 
Araştırmacılar, şeker hastalarında atriyal çırpınım riskini düşürmenin yollarını tanımlamak ve test etmek içinse daha fazla çalışma yapılmasını önermektedirler.

Uzm. Dr. Banu TAŞCI FRESKO

şeker hastalarında uykuda konuşma görülürmü teşekkürler... devamı