- İçindekiler
- Önlemler
- Tedavisi
- Belirtileri
- Nedir?
Önlemler
Mantarı ÖnlemekBirçok insan hayatında en az bir kere ayak mantarı olmuştur. Bazılarıysa daha sık. Mantardan kaçınmak için şunları yapabilirsiniz:
· Ayaklarınızı her gün yıkayın.
· Ayaklarınızı, özellikle parmak aralarını iyice kurulayın.
· Bazen, özellikle geceleri, evde yalınayak dolaşın.
· Ayaklarınızın “nefes” almasına izin vermeyen dar ve sentetik ayakkabılardan kaçının.
· Havuzlarda, umuma açık duşlarda, jimnastik salonlarında mantarlardan uzak durmak için sandalet veya terlik giyin.
· Teri emen çoraplar giyin. Pamuk, böyle bir malzemedir.
· Nemli çoraplarınızı her gün (veya daha sık) değiştirin.
· Ayakkabı ve spor ayakkabılarına koymak için anne ve babanızdan mantar pudrası almasını isteyin.
· Ayakkabılarınıza dezenfektan sıkın ve mikropların ölmesi için onları güneşe bırakın.
· Başkalarının havlu ve terliklerini kullanmayın.
· Evde banyo yüzeylerini, bilhassa duşu ve küveti temiz tutun.
Tedavisi
Cildiyeci veya ayak hastalıkları uzmanı gibi bir doktor, ayak mantarınız olup olmadığını tespit edebilir. Belirtiler ayak mantarından başka bir şeye de bağlı olabilir. Çocuklar başka ayak hastalıklarına da yakalanırlar, belki giydikleri ayakkabıda kullanılmış bir malzemeye alerjileri vardır.Ancak bir doktor ayağınızın derisine bakarak aradaki farkı görebilir. Doktorunuz, ayağınızda mantar mı yoksa bakteri mi olduğunu anlamak için derinizden numune alabilir. Endişelenmeyin, canınız acımayacak; ayağınızda zaten kat kat deri var!
Tedavi genelde basittir. Ağır olmayan vakalarda doktorunuz size mantarları öldürmek için ayağınıza uygulayabileceğiniz ilaçlı bir toz veya krem verir. Bu ilacı kullandıktan sonra birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Aynı zamanda, ayaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutmalı ve ayakkabılarınızı da çıkarmalısınız çünkü mantar kuru ve açık havada kolay kolay büyüyemez. Eğer bunları yapmak, enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olmazsa, doktorunuz daha sonra kuvvetli bir ilaç verebilir. Bu seferki ilaç, ayağınıza sürmek için değil yutmak için olacaktır. Ayak mantarı olduğunuzda bir doktora görünmeniz şart çünkü mantar, tedavi edilmezse yayılmaya devam eder, ayaklarınızı çok kötü kaşındırır, sizi çok rahatsız eder ve ondan kurtulmak zorlaşır. Ayrıca ayağınızda çok daha ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Belirtileri
İşaretleri ve Belirtileri Nelerdir?Ayak mantarı enfeksiyonlarının şiddet derecesi değişir. Ayak mantarı olan kişide kaşıntı ve yanma olabilir. Diğer işaretler ve belirtiler:
- Ayak üstünde yumru
- Çoğunlukla ayak parmakları arasında çatlamış, su toplamış veya soyulan kısımlar
- Ayak tabanında kızarıklık ve pul pul dökülme
- Ayak parmakları arasında “erimiş” görünüm ve kötü koku
- Ayağın iç kısmına kadar uzanan bir kaşıntı
- Kaşımaktan soyulmuş deri
Ayak mantarı, ayak tırnakları içi de dahil ayağınızın diğer taraflarına yayılabilir. Aynı zamanda vücudun diğer taraflarına, mesela kasık ve kol altlarına da bulaşabilir. Fakat sadece enfeksiyonlu bölge kaşındıktan sonra başka yerlere dokunulursa bulaşır.
Nedir?
İki durumda ayak mantarı kapılabilir:• Çıplak ayakla, bir mantar tipine maruz kalınırsa
• Ortam mantar yetişmesi için uygunsa; sıcak ve nemli spor ayakkabıları gibi!
Mantar Bir Mikroorganizmadır
Ayak mantarı, gözle görülemeyecek kadar küçük, bitki benzeri bir mikroorganizma olan mantarın yol açtığı yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Bu mantar, eskiyen cilt hücreleriyle beslenir ve ayak üzerinde bunlardan bir sürü bulunabilir.
Ayak mantarı her ne kadar genelde buluğ çağında ve genç yetişkin erkeklerde görülse de, çocuklar ve kadınlar da mantar kapabilirler. Terleyen ve nemli ayakları olan insanlar risk altındadır. Mantar ayaklarınıza, ancak başkalarıyla aynı yerde yalınayak yürürseniz yerleşebilir.
Çocuklarda Ayak Mantarı
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
selamlar günnur hanım bi konu hakkında danısıcaktım babamın ilk tırnaklardan basladı hastalıgı biz mantar olabilir sanıyorduk ama bi zaman sonra ayak ... devamı
Diyabet Hastalarının Ayak Bakımı
Ayak Mantarı
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Ayak Mantarı Tedavisi Rehberi
Berberler Cilt Kanserini Fark Edebilir