Tıp tarihinin ilgi çeken figürlerden biri de özel kıyafetleriyle
veba doktorudur. Günümüzde hala Venedik Karnaval’ında kullanılan ve şehire giden turistlerin dikkatini çeken bu maske ve kostümler geçmiş yüzyıllardaki büyük veba salgınlarının hala, özellikle de "kara ölüm” olarak hatırlandığı Avrupa’da, toplumsal bilinçte nasıl yer ettiğinin bir göstergesi gibidir. Veba doktorları bu gerekli ve ilginç kıyafeti bulaşıcı hastalıkla mücadele ederken giyiyorlardı. Kıyafetin en dikkat çekici yönü kocaman bir gagayı andıran maskeydi. Maskenin içi vebanın hava yoluyla bulaşmasını engellediğine inanılan karabiber veya başka baharatlar, kurutulmuş bitkiler vb. maddelerle doldurulurdu. Ayrıca maskenin göz delikleri de camlıydı. Tüm vücudu bileklere kadar örten kıyafet ise balmumuyla kaplanırdı. Hastalarla teması mümkün olduğunca azaltmak için de sopalar kullanırlardı. Tehlikeli bir iş olduğu için veba doktorları genelde ikinci sınıf veya deneyimsiz genç doktorlardan çıkıyordu. Maaşlarını ise devlet veya şehir yönetimi öderdi. Yine tehlike dolayısıyla Veba doktorları da karantina altında halktan ayrı tutulurdu. Önlemlere rağmen Veba doktorları da sıklıkla hastalığa yakalanıp ölüyordu.
Tarihteki en ünlü veba doktorlarından biri de Nostradamus olarak bilinen kahindir. Nostradamus ayrıca veba tedavisiyle ilgili olarak da çalışmalar yapmıştır. Nostradamus’un veba tedavisi hastaların temiz hava ve suya erişiminin olması ve kuşburnuna dayanıyordu. Veba doktorları hastalığa karşı özellikle hastadan kan alma, yaralara kurbağa koyma gibi başka yöntemler de kullanmaktaydılar. Tüm bunların etkisi ise sınırlı olmuş ve 14. Yy’da Avrupa nüfusunun 3’te 1’i vebadan ölmüştür. Veba etkisini asırlar boyu dönem dönem tekrar göstermiştir. Bugün veba antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Dünyada yıllık vaka sayısı da sınırlı sayıda ülkede birkaç bini geçmemektedir.
Hocam hayırlı akşamlar belki konunuzun dışında olacak ama bana yardımcı olabilir misin iz. Adli tıp raporuyla ilgili sorularım olacaktı.saygılar... devamı
Batı Nil Virüsü Alarmı
Batı Nil Virüsü Nedir?
Kolera
Ebola Hemorajik Ateşi
Batı Nil Ensefaliti