Kistler hava, sıvı veya katı maddelerle dolu anormal büyümelerdir ve deri altında veya kemikte meydana gelebilir. Çok çeşitlidir; renkleri, vücuttaki yerleri, nedenleri ve belirtileriyle birbirlerinden ayrılır. Her ne kadar yüzlerce farklı kist türü varsa da en sık görülenler arasında yağ kistleri ve kırmızı benler gibi deri kistleri, yumurtalık kistleri, şalazyonlar (göz kapağı kisti) ve (el ve bilek çevresinde) gangliyon kistleri vardır.
Deri kistleri, en yaygın olan ve neyse ki en zararsız kist türüdür. Kansere neden olmaz, derinin üzerinde veya yüzeyinin altında her yerde oluşabilir. Bu kistler boşaltılabilir ama bazen herhangi bir tedavi olmaksızın geçer.
Kırmızı ben olarak bildiğimiz çilek anjiyomlar derinin üzerinde oluşur, tahmin edilebileceği gibi kırmızı ve yumuşaktır. Bu kistler 40 yaş üzeri insanlarda daha sık görülür. Zararsızlarsa da estetik nedenlerle alınabilir.
Yağ bezesi de denilebilen yağ kistleri derinin altında meydana gelir, peynirimsi ya da yağımsı bir madde içerir. Saç kökleri bu iltihaplanmaların başlıca yeridir. Bir çok kist türünde olduğu gibi yağ kisti olanlar, etkilenmiş alanı kaşımaktan veya karıştırmaktan kaçınmalıdırlar çünkü enfeksiyon meydana gelebilir. Şişmeyi veya ağrıyı gidermek için nemli, ılık kompresler yapılabilir; kist geçmezse veya kötüleşirse cerrahi tedavi şarttır. Alınmaları gerekebilir.
Yumurtalık kistleri ağrısız bir şekilde oluşabilir ve kendiliğinden kaybolabilir, ama genişleyebilir veya yumurtalığın kendini etkilerse ağrı verici olabilir. Yumurtalık kistlerinin nedeni, adet döngüsünün bir parçası olarak gerektiği gibi yırtılıp açılmayan veya dağılmayan bir yumurta kesesi olabilir. Endometriosis denilen rahim içi dokunun vücudun herhangi bir yerinde görüldüğü durumlar da yumurtalık kistlerinin nedeni olabilir, buna endometriomas denir.
Şalazyon gözlerin veya göz kapaklarının etrafında görünür ve sivilceyi andırır. Bu kist tipinin nedeni tıkanmış ve iltihaplanmış bezlerdir. Enfeksiyon bu şişlikleri kötüleştirebilir, bu yüzden bunlara gereksiz yere dokunulması tavsiye edilmez. Çoğu şalazyon evde ılık kompresler ve doktorun yazdığı damlalar veya kremlerle hafifletilebilir.
Gangliyon kistleri eklemlere ve tendonlara yakın dokularda, çoğunlukla kol ve el bileklerinde ve dizlerin arkasında meydana gelir (Baker kisti olarak da bilinir). Bu tür kistler genellikle deri kistlerinden daha kalın bir sıvıyla doludur. Gangliyon kistleri ağrılı şişliklere neden olur. Hiç kimse gangliyon kistlerine neyin neden olduğundan tam olarak emin değildir ama çoğu, herhangi bir tedavi olmaksızın gözden kaybolur. Gangliyon katlanılamayacak kadar çok ağrılı hale gelirse, araba kullanmak veya yürümek gibi günlük faaliyetlere olumsuz etki ederse boşaltılabilir ve steroid enjeksiyonlarla tedavi edilebilir.
Kistler kanserli olup olmadıklarına göre de tanımlanabilir. İyi huylu kistler kanserli olmayan kistlerdir. Habis veya kötü huylu kistler kanserlidir ve prekanseröz kistler kanserli değildir ama kanserli hale gelme potansiyeli vardır. Bu tür kistlerle, herhangi bir yumru veya bezeyle ilgili endişeleriniz varsa bölgeyi kendi halinde bırakıp bir sağlık uzmanıyla görüşmelisiniz.
Cildinizde kaşıntılı şişkinlikler mi var?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Merhaba küme tipi bas agrisi var acaba radyofirekans yontemini nerede yaptirabilirim hesapli ve güvenilir olarak... devamı
Deri Üstündeki Kistler
Apse Nedir?
Dermoid Kist
Lipom
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir