Belirli bir bölgede cildinizin dokusunu değiştiren herhangi bir kızarıklık gözlemlediniz mi? O halde bu, esasen psöriasis (sedef) sebebiyle oluşmuş bir cilt lezyonu olabilir.
Psöriasis, baş derisinin, cildin ve aynı zamanda el parmaklarının tırnaklarının enfekte olduğu bağışıklık sisteminizdeki bir yangıdır.
Bu kırmızı ve kabarık döküntüler nedir?
Cilt lezyonları esasen ciltte, lekenin etrafını saran bölgeye benzemeyen, yüzeysel büyüme veya lekelerle tanınırlar.
Cilt lezyonlarının çoğu siğilleri, benleri ve kistleri içerir. Neredeyse tüm cilt lezyonları iyi huyludur ve bu iyi huylu cilt lezyonlarını ortadan kaldırmak çok ağrı vericidir.
Cilt lezyonları çok çeşitli durumların ve hastalıkların sonucu olabilir. Bu cildinizde ben, kist ve hatta çil geliştirme durumu veya eğilimidir. Bakteriler, mantar veya diğer mikroplar bu tip cilt lezyonlarına sebep olabilirler.
Cilt lezyonlarına sebep olabilen bazı cilt enfeksiyonları akne, siğil ve ayak mantarını içerir. Bazı vakalarda uyuz da cilt lezyonlarına sebep olabilir.
Belirli alerjik reaksiyonlar kişinin; yiyecekler, toz gibi belirli maddelere veya vücudunda alerjik durumları tetikleyebilen diğer herhangi bir şeye duyarlılığı sonucunda ortaya çıkabilir.
Cilt lezyonunun tipini bilin!
Cilt lezyonları genellikle iki farklı kategoriye ayrılır: Birincil lezyonlar ve ikincil lezyonlar. Birincil lezyonlar normalde benler veya doğum lekeleri gibi doğuştan sahip olduğunuz renk veya doku değişiklikleridir.
Bu tip lezyonlar yaşamınız süresince de gerçekleşebilir; akne, belirli alerjik reaksiyonlar ve psorias gibi. İkincil cilt lezyonları birincil lezyonlara bağlı olarak cildinizde görebileceğiniz değişikliklerdir.
Birincil lezyonlar farklı tiplere ayrılırlar, bazıları şunları içerir:
Makül: Bu, genişliği normalde 6 milimetreden daha az küçük, dairesel, düz bir lekedir. Makülün rengi özellikle kırmızı, kahverengi veya beyazdır ve normal cilt dokunuzdan farklıdır.
Vezikül: Bu kabarık lezyonların başlıca sebebi kimyasal tahriş, böcek ısırmasıdır ya da güneş yanığına ve viral enfeksiyonlara bağlı olarak gerçekleşir. Bu veziküller cilt üzerinde berrak sıvı ile dolu kabarık lezyonlarla tanınabilir.
Püstül: Bu, cilt üzerinde haşlanma veya impetigo gibi belirli enfeksiyonların sebep olduğu irin dolu kabarık lezyondur.
Bu lezyonların yanı sıra diğer bazı önemli lezyon tipleri arasında nodül, şişlik, papül ve telanjiyektazi bulunur.
Belirli ikincil cilt lezyonları şunları içerir:
Ülser: Ülser, cildin yalnız üst yüzeyini aşındırmayıp aynı zamanda cilt yüzeyinin altında bulunan katmanlara da zarar veren cilt lezyonudur. Bu ülserler genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sonucudur. Ayrıca sklerodermi gibi uzun süreli cilt sorunlarına bağlı olabilirler.
Kabuklanma: Bu hastalık esasen psoriase ve belirli mantar enfeksiyonlarına bağlıdır. Kabuklanmalar çoğunlukla cildin yüzeyini bozan ölü hücrelerin kuru kabarmasıdır.
Bunların dışında ikincil cilt lezyonlarının diğer tipleri krust, skar, atrofi ve ekskoriasyondur.
Hangi cilt lezyonu tipinden muzdarip olduğunuzu bilmek ve iyi, ışıldayan ve sağlıklı bir cilt elde etmek için uygun tedaviyi görmek her zaman önemlidir.
Hamilelikte İsilik
Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK
Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı
Cildinizde Kaşıntılı Şişkinlikler Mi Var?
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Benler