Bebeklerin asık suratlı bir ortamda yetişmesi, görme kaynaklı psikolojik sorunları neden olabilir. Öyle ki, bu çocuklar ileride insanlarla göz teması kurmaktan kaçınır hale gelebilirler.

Çocukların ağzına zorla biberon, emzik, kaşık sokulması ve yemek yemesi için sürekli zorlanması ağız ve tat sorunlarına yol açabilir. Bu ise ileride kilo sorunlarına, sürekli diyet yapmaya ya da anoreksia nevroza bulimia gibi yeme bozukluklarına neden olabilir.

Nevrotik bir ses tonuyla çocuğa "yapma etme” gibi çıkışlarda bulunmak, çocukta işitme sorunlarına yol açar. Bu çıkışlar genellikle olumsuz emir kipleri biçiminde olduğu için, kişi ileride evhamlı hale gelebilir.

Hassasiyet geliştiren diğer yanlışlar

Bebeğin altı geç değiştirildiğinde ya da kustuğunda, çocukta koku hassasiyeti gelişir. Bu çocuklar ileride aşırı titiz hale gelebilirler.
Bebeği ayakta ya da beşikte sallamak, uyku ve denge konusunda psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu çocuklar ileride araba tutması, bayılma, denge ve uyku sorunları yaşayabilirler. 

Bebeği hararetle öpmek, mıncıklamak ise, dokunma konusunda sorunlara yol açar. Bu çocuk ileride kendisine dokunulmasını istemez, böyle bir hareket karşısında irkilir, vajinismus gibi sorunlar yaşayabilir. Dokunulduğu zaman küfretmek gibi tikler geliştirebilir.
Kundaklanan çocuklarda ise ileride kapalı alan korkusu gelişebilir.

Prof. Dr. Kemal ARIKAN

hocam bende az kekemelik var bu hayatımı etkiliyor ve cok fena moralim bozuk işte bulamıyorum bu yüzden cevremdekiler rapor al iş kolay bulursun dedil... devamı