Arpacık bebeğin gözünde, özellikle göz kapağındaki bezlerde oluşan enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlara genel olarak stafilokok bakterisi yol açar. Eğlenceyi seven, yaramaz herhangi bir bebek ulaşabildiği her şeye dokunur ve tabii ki ellerini yıkamaya fırsat bulamadan ellerini gözlerine sürer. Muhtemelen bebeğiniz bir noktada arpacıktan yakınır. Bebeğinizin arpacığını aşağıdaki adımları takip ederek evde tedavi edebilirsiniz.
- İlk olarak bebeğinizdeki arpacığı teşhis etmeniz gerekir. Arpacık, göz kapağı üzerinde küçük ve kırmızı bir kabartı olarak görünür. Arpacık kabartısı çoğunlukla göz kapağının kenarında bulunur. Küçük kabartı; kırmızı, şiş veya dokunmaya karşı hassas olabilir. Arpacık genel olarak 24 saat içerisinde daha da büyür.
- Şalazyon adlı bir rahatsızlık da arpacığa benzer ancak şalazyon, arpacık kabartısına göre daha yavaş gelişir. Bebeğinizin göz kapağında bu kabartının tamamen gelişmesi günler veya haftalar sürebilir. Bir şalazyon kabartısı genellikle kırmızı veya hassas değildir. Ayrıca şalazyonlar bebeğinizin göz kapağının kenarından daha uzakta bulunur. Bebeğinizde şalazyon oluşumundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın.
Şalazyon kabartılarını bir doktorun boşaltması daha uygun olacaktır. Bununla beraber, şalazyon tedavisi acil bir durum olmadığından fazla kaygılanmayın. Arpacıktan ziyade şalazyondan şüpheleniyorsanız çocuk doktorunuzdan randevu alın. Ayrıca evde tedavi etmeye çalışmanın, çocuğunuza herhangi bir zarar vermemesi gerektiğini aklınızda bulundurun.
- Bebeğinizin gözünü evde tedavi etmek üzere göz kapağına günde en az üç dört kez ılık, ıslak kompres yapın. Her kompres için ayrı, temiz bir bez kullanın. Her seferinde on ila on beş dakika boyunca arpacıklı bölgeye ılık kompres yapın. Bir bebeğin on dakika boyunca yüzüne sıcak bir bez konmasına izin vermesini sağlamak zor olabilir. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız, bu yüzden en rahat ve sakin oldukları bir zamanı daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz. Örneğin, kompresi bebek uyurken yapabilirsiniz.
Tedavi süreci arpacık apsesinin kabarmasını sağlayabilir. Arpacık çeperi incelerek ve iltihap yüzeye yaklaşabilir. Arpacık iltihabı genellikle ek tedaviye gerek kalmaksızın boşalır. Bazı durumlarda bebekteki arpacık bu noktaya ulaşmadan da yok olabilir.
Bebeğinizdeki arpacık boşaltılmaya hazır olacak noktaya kadar gelişmiş ancak kendiliğinden boşalmamışsa doktorunuz arpacık kabartısını delebilir. Doktor arpacığı açmak için küçük bir iğne kullanır. Arpacık bu noktaya ulaşmıyorsa ve arpacık boşaltma için hazır değilse doktorunuzun yapabileceği bir şey yoktur. Bu durumda doktorunuz, muhtemelen arpacığı ılık kompres yaparak tedavi etmeyi sürdürmenizi önerebilir.
- Bebeğin arpacık bölgesini ovmaya devam etmesini engellemeye çalışın ve bebeğinizin ellerini sıkça yıkayın. Ayrıca doktorunuza antibiyotik merhemlerini kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Merhemler genel olarak arpacığın daha çabuk iyileşmesini sağlamamasına rağmen enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önleyebilirler.
- Bebeğinize şalazyon teşhisi konursa doktorunuz tedavi olarak küçük çaplı bir ameliyat önerebilir. Şalazyonun aslında tehlikeli olmadığını ve genellikle kendiliğinden geçtiğini anlamanız gerekir. Çocuğunuzun ameliyat olup olmayacağına karar verirken doktorunuzla riskleri hakkında ayrıntılı bir şekilde tartışın.
Arpacık nasıl bir rahatsızlıktır?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam ben 12 yaşındayım kirpik altında bir arpacık çıktı doktora gittim damla merhem kullandım ama3 gün kullanmadım unuttuğum için şimdide o üç ... devamı
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Göz Damlalarını Düzgün Damlatmanız İçin İpuçları
Fark Edilmeyen Görme Problemi Başarıyı Etkiliyor
Lasik Tedavisi Öncesi Ve Sonrası
Göz Kuruluğu Sebepleri Ve Tedavisi Nedir