- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Hifema göz doktoruna danışmadan evde tedavi edilmemelidir. Gözünüzü bandaj ve benzeri şeylerle örtmeyin; zira doğru yapılmadığı takdirde faydasından çok zararı olabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Hifemanın etkili bir şekilde tedavi edilmesi talimatlara ne kadar uyduğunuza bağlıdır. Hifema hastalarının %15 ila %20 sinde 3 ila 5 günde daha fazla kanama görülür. Bu nedenle bakım talimatlarına uyulması çok önemlidir. Kan genellikle geri emilir ama doktorunuz sürecin beklendiği gibi ilerlediğinden emin olmalıdır. Göz içi basınç artar veya kanama yeniden görülürse hastaneye yatırılabilirsiniz.
- Evdeki takibin bir parçası olarak aşağıdakileri yapmanız istenecektir:
- Yatağın baş tarafını tahammül edebileceğiniz kadar yükselterek yatakta istirahat edin.
- Herhangi bir yorucu faaliyette bulunmayın.
- Aspirin benzeri herhangi bir ilaç kullanmayın. Bu ilaçlar kanamayı artırır. Buna naproksen, ibuprofen gibi bütün nonsteroidal ilaçlar ve diğer birçok artrit ilacı dahildir.
- Prospektüsteki talimatlara uyarak düşük dozda asetaminofen kullanabilirsiniz. önerilen dozdan daha fazlasını kullanmayın. Göz ağrısı göz içindeki basınçla bağlantılı olabileceğinden göz ağrısının farkında olmanız gerekir. Göz ağrısı artarsa derhal doktora başvurun.
- Günde 3-4 kez veya doktorunuz tarafından tarif edildiği şekilde gözünüze damla damlatın. %1 atropin içeren damlalar yazılabilir.
- Gözün daha fazla yaralanmasını önlemek üzere gözünüze bandaj yapın.
- Mikrohifema veya küçük, katmanlı hifema bulunması halinde 5 gün boyunca her gün, sonrasındaysa bir hafta geçtikten sonra göz doktorunuzla görüşmeniz istenebilir. 1 aylık takip randevusu da gerekebilir. Göz doktorunuz her ziyaretinizde görüşünüzü, göz içi basıncı ve gözün arka odacığını kontrol edecektir.
- çocuklar ve yaşlılar evde tedavi planına uyamayabilir. Bu kişiler ve komplikasyonları bulunan başkaları, yakından takip edilmek üzere hastaneye yatırılabilir. Tedavi, evde takip için önerilen tedaviyle benzerlik gösterir.
- Kusmanızı önlemek üzere ilaç verilebilir. Zorlanmaya yol açan kusma ve diğer faaliyetler göz içindeki basıncı artırır.
- Göz basıncı arttığı takdirde göz damlası olarak beta bloker gibi ilaçlar verilebilir. Kırmızı kan hücrelerinin gözün ağ tabakasını tıkaması sonucunda basınç artışı görülebilir. Ağ tabaka tıkandığında göz içerisindeki normal sıvı akışı engellenir. Gözdeki bu sıvı artışı da göz içerisindeki basıncı artırır.
Görme Bozuklukları Tedavi Şekilleri
Göz Kapağı İltihaplanması Tedavisi
Kuru Göz Sendromu
Kornea Yanığı Tedavisi
Presbiyopi Tedavisi