Arpacık bir enfeksiyondur. Alt ve üst göz kapağının içinde kıkırdaktan yapılma bir iskelet vardır. Bunun içindeki bezlerin iltihaplanma durumuna, halk arasında arpacık denir.
Bu iltihap başladıktan bir süre sonra göze doğru olursa iç arpacık, kapağın dışına doğru olursa dış arpacık meydana gelir.
Arpacık tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü bu iltihap kendi kendine ya da ilaçla toparlansa bile, o kıkırdağın içindeki bezlerde kronik olarak kalacaktır. Gözün ya da vücudun direncinin bir sonraki düşüşünde yeniden aktive olacak ve yeniden, belki de daha büyük bir arpacık haline gelecektir.
Akılda bulundurulması gereken noktalardan biri, arpacık denilen şişliğin orada lokalize kalmayıp çevreye yayılabileceğidir. Yayıldığı koşullarda göz ve çevresi şişebilir ve çok daha büyük enfeksiyonlar görülebilir. Bu duruma gelmeden önce arpacığın tedavi edilmesinde fayda vardır.
İLGİLİ MAKALE
Arpacık Türleri Nasıl Ayırt Edilir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam ben 12 yaşındayım kirpik altında bir arpacık çıktı doktora gittim damla merhem kullandım ama3 gün kullanmadım unuttuğum için şimdide o üç ... devamı
Arpacık Çıkınca Evde Yapılabilecekler
Arpacık Tedavisi
Arpacığın Nedenleri
Gözde Sürekli Arpacık Çıkmasının Nedenleri
Arpacık Çıktığında Dikkat Edilmesi Gerekenler